Müller bíboros: A hithű teológusokat nem szabadna megbüntetni
2017. október 15. írta: Katolikus Válasz

Müller bíboros: A hithű teológusokat nem szabadna megbüntetni

A "félelem légköre" az Amoris Laetitia vitában

gettyimages-461078364-800x500.jpgA Hittani Kongregáció korábbi prefektusa aggodalmát fejezte ki az egyes katolikus teológusokat érő méltatlan bánásmód miatt. Mint mondta: "Senki olyat sem szabadna megfegyelmezni, aki az Amoris Laetitiát a hithű hagyomány alapján értelmezi."

Gerhard Müller, a Kongregáció június végén leváltott prefektusa a Catholic Heraldnak nyilatkozva úgy fogalmazott: "Csak olyan személyt lehet eltiltani, aki a katolikus hit elveit tagadja."

Müller bíboros nyilatkozata részét képezi a katolikus folyóirat eheti, "A félelem légköre" címmel megjelent címlapsztorijának. A lap cikke azokra az esetekre mutat rá, amikben katolikus teológusokkal szemben indítottak formális intézményi eljárást, vagy léptek fel ellenük informális csatornákon Ferenc pápa Amoris Laetitia apostoli buzdításának vitájában való résztvételük miatt.

Hat héttel ezelőtt Granada érseke Josef Seifert teológiaprofesszort távolíttatta el a Nemzetközi Filozófiai Akadémián betöltött pozíciójából, miután egy nyilvános cikkben kérte Ferenc pápát az Amoris Laetitia egyik passzusának tisztázására.

22489721_1552642001463583_7317749726386672015_n.pngA Catholic Herald cikke több másik teológus és pap tanúvallomását is közli szerte a világból, akiket szintén büntetőintézkedésekkel sújtottak, amiért az Amoris Laetitiával kapcsolatban kérdéseket vetettek fel, vagy akik ugyanemiatt az egyetemeken, szemináriumokban, és más intézményekben megjelent félelemteljes légkörről számoltak be.

Ugyanerről az újkeletű jelenségről panaszkodott maga Gerhard Müller bíboros is, aki a National Catholic Registernek adott nagyinterjújában azt mondta: "a kúrián dolgozók nagy félelemben élnek: ha valami kicsiny vagy ártalmatlan bírálatot mondanak, egyes kémek a megjegyzéseiket továbbadják közvetlenül a Szentatyának, a hamisan megvádolt embereknek pedig esélyük sincs megvédeni magukat. ... Ugyanez megy egyes teológiai fakultánsokon: ha bárki bármi megjegyzést tesz vagy kérdést tesz fel az Amoris Laetitiával kapcsolatban, kiutasítják őket, és hasonlók."

A Catholic Heraldnak adott legújabb nyilatkozatában Müller bíboros azt mondta, hogy miközben jogosan tilthatják el azokat, akik elfordulnak a katolikus hagyománytól, nem szabadna megfegyelmezni azokat, akik az Amoris Laetitiát a hagyományos tanítás alapján értelmezik. A bíboros hozzátette: "A bizonyítás kényszere azoknak az oldalán van, akik az Amoris Laetitiát heterodox módon akarják értelmezni, Jézus szavaival és a Tanítóhivatal dogmatikus kijelentéseivel ellentétesen."

Februárban az Il Timone lapnak Müller bíboros úgy nyilatkozott, hogy a tanítás, amelyet Szent II. János Pál pápa az újraházasodott elváltak szentáldozásának tilalmáról közölt, "Természetesen nem elhagyható, mert az nem csupán II. János Pál egy pozitív jogalkotása, hanem benne a keresztény erkölcsteológia és a szentségek teológiájának egy lényegi elemét fejezte ki."

A bíboros az Il Timone lapnak azt mondta: az újraházasodottak számára a házasság természete miatt lehetetlen, hogy szentáldozáshoz járulhassanak. "Számunkra a házasság a Krisztus, mint vőlegény, és az Egyház, mint menyasszony egységében való részesedés kifejeződése. Ez nem csupán - ahogy a szinódus alatt egyesek mondták - puszta analógia. Nem! Ez a szentség lényege, és semmilyen hatalom az égen vagy a földön, sem angyal, sem pápa, sem egy zsinat, vagy a püspökök egy intézkedése nem képes ezt megváltoztatni." - mondta a korábbi prefektus bíboros.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mikrobi 2017.10.19. 22:40:55

Vajon Zuhlenert elmozdítanák-e egy katolikus egyetem pozíciójából?
süti beállítások módosítása