Közvetlen pápai beavatkozások kánonjogi ügyekben is
2018. január 31. írta: Katolikus Válasz

Közvetlen pápai beavatkozások kánonjogi ügyekben is

2018-01-30-pope.jpgA konkrét részletek megnevezése nélkül a Twitteren fakadt ki arról a Vatikán egyik bennfentes kánonjogásza, milyen újszerű módon zajlik a hivatalos ügyek kezelése a Vatikánban.

Kurt Martens, a Catholic University of America egyetem kánonjogász professzora a december 12-ei bejegyzésében egy befényképezett, latin nyelvű dokumentumrészletet közölt, amelynek tartalmát a professzor angol nyelven foglalta össze (lásd a képet alább).

martens_tweet1.pngEszerint az Egyház legfelsőbb bíróságaként szolgáló Apostoli Szignatúra elé egy hivatalos kánonjogi fellebbezés került, a Klérus Kongregációja egyik határozatával szemben. Mialatt a rendes ügymenet szerint e legfelsőbb bírósági szinten folyt a határozat felülvizsgálata, a Klérus Kongregációjának prefektusa, Beniamino Stella [aki épp egy nemrég megjelent interjúkönyvben értekezik arról, hogy szükség volna házas férfiak pappá szentelésére a latin egyházban - KV szerk.] felkereste Ferenc pápát, és személyesen arra kérte, hogy a kongregáció határozatát az aláírásával tegye meg pápai határozattá. A Szentatya ezt a prefektus kérésére meg is tette.

Mivel pápai határozattal szemben egyházi bíróság nem járhat el, az ügy felülvizsgálata ezzel megszűnt az Apostoli Szignatúrán, a fellebbezés lehetősége nélkül. A pápai döntés így egy folyó bírósági vizsgálatot zárt le az egyik érdekelt fél kérésére, saját hatáskörben és döntéssel helybenhagyva az alacsonyabb fokon meghozott kongregációs határozatot.

Jóllehet jogi akadálya nincs annak, hogy egy pápa ilyen lépést tegyen, kánonjogászok (köztük olyanok is, akik az Apostoli Szignatúrán dolgoznak) egybehangzóan állítják, hogy a közbeavatkozás példátlan és elképzelhetetlen is volt a korábbi pápák történetében. A belső nyilatkozók szerint Ferenc pápa pontifikátusa alatt ez azonban nem az első és egyetlen ilyen példa pápai közbeavatkozásra [lásd akár a Máltai Lovagrend elhíresült esetét - KV szerk.]. Korábban a Hittani Kongregáció előző prefektusa, Gerhard Müller is megerősítette egy nagyinterjújában, hogy a pápa hajlamos a hivatalos egyházi adminisztrációt és ügymeneteket is háttérbe szorítani a saját bizalmasi köre javára.

Az idén 77 éves, olasz Beniamino Stellát Ferenc pápa nevezte ki a Klérus Kongregációjának prefektusává, 2013. őszén, majd ugyanő emelte őt bíborossá is, 2014-ben. A Szentatya Stellát mostanra már a Katolikus Nevelés Kongregációja, a Püspöki Kongregáció, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció, a Népek Evangelizációjának Kongregációja, valamint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottsága tagjává is megtette.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapsihapsi 2018.01.31. 16:34:49

...és ez a probléma bizony nem a II. Vatikáni Zsinat gyümölcse, hanem a kontroll nélküli pápai hatalom fikciójáé. Remélhetőleg segít tisztábban látni az elmúlt ezer év folyamatát.
süti beállítások módosítása