Megpecsételi az ateisták sorsát a fogamzásgátlásba vetett hitük
2017. március 16. írta: Ibun

Megpecsételi az ateisták sorsát a fogamzásgátlásba vetett hitük

A bejegyzésünkével azonos címmel jelent meg híradás egy új tudományos kutatásról a londoni The Times napilapban. Az alábbiakban a lap cikkének magyar nyelvű fordítását közöljük.

methode-times-prod-web-bin-fa31dca2-075f-11e7-bb41-9f8b57468927.jpgA kép a The Times cikkéből származik.

Ahogy a Biblia magyarázza, az igazak öröklik a földet. Másrészt az istentelenek nem virágoznak. A Bibliának teljes mértékben igaza van, legalábbis egy tudományos szakcikk szerint, ami azt állítja, hogy a vallásos emberek magasabb reprodukciós rátája alapján az ateizmus kihalásra van ítélve.

Legalább egy évszázadon keresztül a filozófusok a vallás halálát jósolták, és mégis, a tudomány előretörése ellenére, a vallás nem tűnt el. Most tudósok azt állítják, hogy nem az istenhit hanyatlik, hanem épp annak ellenkezője. A szekularizmus a saját pusztulásának magvait hintette el azzal, hogy a hívei a saját magvaikat nem hintik el - a fogamzásgátlás gyakoribb használata miatt.

"Ironikus, hogy a hatékony születésszabályozó módszereket főként szekularisták fejlesztették ki, ezek a módszerek pedig idővel csökkentik a szekularisták képviseleti arányát a jövő generációkban." - írják a kutatók az Evolutionary Psychological Science folyóiratban.

A kutatásukhoz az Egyesült Államok-beli és malajziai csoportok több, mint 4000 hallgatót interjúvoltak meg a vallásosságukról. Feljegyezték azt is, hogy hány testvérük volt. Malajziában a valláshoz nem kötődők az átlagosnál másfélszer kevesebb testvérrel rendelkeztek.

Az Egyesült Államokban a különbség kevesebbnek, de ugyanúgy egyértelműnek adódott. A valláshoz nem kötődő gyermekek szülei átlagosan 3,02 gyermekkel rendelkeztek, szemben a teljes népességre jellemző 3,2-es értékkel.

A vallás nagymértékben átörökíthető. Amellett, hogy kulturálisan továbbadásra kerül, ikertanulmányokból bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az Istenbe vetett hitre való hajlam genetikai összetevővel is bír. A XIX. század előtt valószínűleg nem volt különbség a génnel rendelkezők és nem rendelkezők reprodukciós rátájában.

Azonban ahogy a kutatók írják, "a XIX. század közepére a tudományos felfedezések odáig jutottak, hogy az emberi reprodukció kellően megértésre került ahhoz, hogy a termékenységi rátákra ez hatással bírjon, különösen a növekvő ipari országokban."

Az érvelésük szerint ez volt az a pillanat, ami a feltörekvő racionalisták számára rosszul sült el. Evolúciós szempontból nézve épp, amikor az evolúció felfedezésre került, akkor vált a vallásosság génje reprodukció előnnyé - és terjedhetett el jobban a teljes népességben.

"A kutatás azt mutatja, hogy azok az egyének, akik a legsikeresebbek voltak a termékenységük megfékezésében, ugyanazok voltak, akik a legmagasabban képzettek, és a legkevésbé vallásosak is voltak." - írják. "Így az emberi történelemben először a szekularisták elkezdték jobban fékezni a termékenységüket, mint ezen országok nagymértékben vallásos szegmensei."

(Forrás: The Times)

Kapcsolódó bejegyzéseink:

Erkölcsös-e a TCST - avagy mit is mond erről az Egyház Tanítóhivatala?

Hány gyereket terveztek? (Pro Christo blogról)

Szerinted mi legyen a szinódus legfontosabb kérdése?
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása