Ferenc pápa jóváhagyta az SSPX házasságok elismerését
2017. április 04. írta: Katolikus Válasz

Ferenc pápa jóváhagyta az SSPX házasságok elismerését

A pápa döntésével a Hittani Kongregáció és az Ecclesia Dei Pápai Bizottság javaslatát hagyta jóvá.

pa-7506267-800x500.jpgFerenc pápa új rendelkezéseket hagyott jóvá, amik lehetővé teszik a Szent X. Piusz Társaság (SSPX) által asszisztált házasságok érvényességének elismerését.

Egy Ferenc pápa által jóváhagyott levélben Gerhard Müller bíboros azt írta: "Követve ugyanazt a lelkipásztori szemléletet, ami a hívek lelkiismeretének megnyugtatására törekszik, azon tartósan rendezetlen kánoni állapot objektív fennállása ellenére is, ami jelenleg a Szent X. Piusz Társaságot jellemzi, a Szentatya a Hittani Kongregáció és az Ecclesia Dei Pápai Bizottság javaslatát követve úgy döntött, hogy felhatalmazza a helyi ordináriusokat arra, hogy elismerést adjanak azon hívek házassági szertartásai számára, akik a Társaság lelkipásztori tevékenységében vesznek részt."

A bíboros hozzátette: "Amennyire csak lehetséges, a helyi ordinárius biztosítsa, hogy a házasság megkötésekor az egyházmegye egy papja küldöttként segédkezzen (vagy bármely más alkalmon egy rendezett jogállású pap), úgy, hogy a pap a felek beleegyezésével vegyen részt a házasságkötés szertartásán, és a Vetus ordo liturgiáját megtartva az azt követő szentmisén, amit a Társaság egy papja celebrálhat."

A levél szerint "ha nincs az egyházmegyében olyan pap, aki a felek beleegyezését megkapná", úgy "az ordinárius biztosíthatja a szükséges felhatalmazást a Társaság egy papjának is, aki a szentmisét szintén celebrálhatja, egyúttal azonban emlékeztetnie kell őt arra a kötelezettségre, hogy a releváns dokumentumokat az egyházmegyei kúriának a lehető leghamarabb elküldje."

A pápa döntésével a Hittani Kongregáció és az Ecclesia Dei Pápai Bizottság javaslatát hagyja jóvá. Mindkét testületnek Gerhard Müller bíboros a vezetője.

Müller bíboros hivatalos levele, angol fordításban, a Catholic Herald oldalon olvasható.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása