Merényletkísérlet a pápa ellen
2017. április 25. írta: Katolikus Válasz

Merényletkísérlet a pápa ellen

1-4-700x438.jpgÁprilis elején bűnösnek ítélték azt a New Jersey-i fiatalembert, Santos Colont, aki 2015-ben (akkor 15 évesen) az Iszlám Állam iránti rajongásából merényletet akart szervezni Ferenc pápa ellen, a Szentatya Egyesült Államok-beli látogatására. Colon a terve szerint egy általa felbérelt mesterlövésszel gyilkoltatta volna meg Ferenc pápát, a szeptember 27-én Philadelphiában tartott nyilvános szentmiséjén. Szerencsétlenségére az ehhez felbérelni próbált "mesterlövész" az FBI egy titkosügynöke volt, így a kísérlete idejekorán kudarcba fulladt. Tettéért akár 15 év börtön is várhat rá, jelenleg azonban pszichiátriai kezelés alatt áll, a büntetés kiszabását pedig annak lezárultára halasztották.

Az eset kapcsán úgy döntöttünk, felelevenítünk egy másik, viszonylag közelmúltbeli és kevéssé ismert merényletkísérletet, ami Szent II. János Pál pápa ellen irányult.

Sokan emlékezhetnek a II. János Pál pápa elleni (első) merényletkísérletre, amikor a Szentatyát egy török fegyveres, Ali Agca (aki egyes feltételezések szerint a Szovjetunió megbízásából dolgozott), meglőtte a Szent Péter téren. Az eset 1981. május 13-án történt, a fatimai Szűzanya ünnepnapján, a merényletet pedig az akkor 60 éves pápa épphogy csak túlélte.

Az azonban már kevésbé ismert tény, hogy II. János Pál pápa egy második merényletkísérletet is túlélt, amikor egy évvel később egy bajonettel szúrták meg őt.

krohn.jpgAz elkövető spanyol állampolgárságú Juan María Fernández Krohn (jobbra) a Marcel Lefebvre érsek által alapított Szent X. Piusz Papi Testvérület (röviden SSPX) 1978-ban felszentelt papja volt. Aggodalommal telve a II. Vatikáni Zsinatot követő egyházi reformok miatt, Krohn idővel egyre radikalizálódott, és arra a meggyőződésre jutott, hogy II. János Pál pápa kommunista ügynök, aki csak azért dolgozik, hogy elpusztítsa az Egyházat.

Egy évvel az első merényletkísérlet után, II. János Pál pápa ellátogatott a portugáliai Fatimába, hogy hálát adjon a Szűzanyának, amiért a közbenjárása érte megmentette az életét. Egy nappal az 1981-es támadás évfordulója előtt, május 12-én, Krohn a szentmise alatt áttört a biztonságiak sorfalán, a kezében egy bajonettel, és mielőtt a biztonsági emberek leteperhették, sikeresen megszúrta a Szentatyát (aki nem mellesleg az első támadás nyomán még mindig csak lábadozott).

A szúrás ellenére II. János Pál úgy folytatta a szentmisét, mintha semmi nem történt volna. Amikor utólag megvizsgálta magát, a ruháján vért talált, a szúrt sebe azonban olyan kis méretű volt, hogy a Szentatya úgy döntött, egy kötéssel befedi, és titokban tartja azt. A titoktartása olyan jól sikerült, hogy a tény, hogy Krohn sebet tudott ejteni rajta, nem derült ki egészen 2008-ig, amikoris a titkot János Pál pápa korábbi titkára egy dokumentumfilm forgatásakor nyilvánosságra hozta.

Az SSPX elítélte a támadást, és tudatta, hogy Krohn már két évvel korábban elhagyta a társaságot (mint azonban utóbb kiderült, Krohn tagságát hivatalosan csak a merényletkísérlet után törölték). Krohnt tettéért Portugáliában állították világi bíróság elé, ahol ítéletként hat év letöltendő börtönbüntetést kapott. Ebből három évet töltött csak le a kijelölt börtönben, azt követően ugyanis kiutasították az országból. Belgiumba távozott, és a papi pályától távol, ott és Spanyolországban élt, miközben az 1939-1990-es (polgárháború utáni) Spanyolország művészetének és irodalmának szakértőjévé vált. Ali Agcához hasonlóan, még ma is él.

II. János Pál ezalatt további 23 évig szolgálta az Egyházat, és az egyháztörténelem egyik leghosszabb ideig regnáló, és egyik legnagyobb hatású pápájává vált. Az Egyház őt ma már a szentjei között tiszteli.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása