Mégis ott lesz a lemondatott nagymester a Máltai Lovagrend új nagymesterének megválasztásán
2017. április 27. írta: Katolikus Válasz

Mégis ott lesz a lemondatott nagymester a Máltai Lovagrend új nagymesterének megválasztásán

A szombati szavazáson való részvételét Ferenc pápa jóváhagyta

festing-800x500.jpgAhogy április 19-én írtuk, Ferenc pápa Alberto Becciu különleges pápai delegálton keresztül arra szólította fel Matthew Festinget, a Máltai Lovagrend általa januárban lemondásra kényszerített nagymesterét, hogy maradjon távol Rómától és a rend új nagymesterének április 29-ei megválasztásától. Lemondásakor Ferenc pápa arról biztosította Festinget, hogy a választáson szabadon újraindulhat, és megválasztásával szemben nem támaszt akadályt.

Mint e héten szerdán kiderült, újabb fordulatként a Szentatya és Becciu érsek váratlanul kihátráltak a felszólítás mögül, mégiscsak megengedve Festingnek a választáson való részvételt. Edward Pentin a National Catholic Register újságírója szerint a döntés mögött (legalábbis részben) az áll, hogy Festing távolmaradása a választási szabályok szerint valójában érvénytelenné tette volna az egész szavazást.

Festing a tegnapi napon már vissza is tért Rómába, hogy a szombati szavazáson résztvegyen. Elmondása szerint a választásokon csupán a szavazatát szeretné leadni, de nem áll szándékában a nagymesteri címért indulni.

Tegnapi hírek szerint Ferenc pápa a Festinggel együtt 56 szavazásra jogosult közül tizenötöt különmegbeszélésre hívott ma estére a Santa Marta házba, hogy velük a szombati szavazásról egyeztessen. A megbeszélés összehívását a Máltai Lovagrend tagjai lényegében egyhangúlag a választási folyamatba való (ismételt) pápai beavatkozásként értékelték. A kialakult helyzetre tekintettel a rend vezetése levélben fel is kérte a szombati szavazáson résztvevőket, hogy csak ideiglenes vezetőt válasszanak a rend élére (egyéves megbízatással), élethosszig tartó nagymesteri kinevezés helyett.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása