Végleg pápai kézivezérlés alatt a Máltai Lovagrend?
2017. április 26. írta: Katolikus Válasz

Végleg pápai kézivezérlés alatt a Máltai Lovagrend?

p12-malta-800x500.jpgÚgy tűnik, Ferenc pápa semmit sem kíván a véletlenre bízni a Máltai Lovagrend április 29-ére kiírt új nagymesterválasztásával kapcsolatban.

Ahogy április 19-ei cikkünkben írtuk, a Szentatya a különleges delegáltján, Alberto Becciu érseken keresztül a választástól és Rómától való távolmaradásra szólította fel a Rend előző, általa lemondásra kényszerített nagymesterét, Matthew Festinget. Tette ezt annak ellenére, hogy Festing a szavazáson választó és választható (sokak szerint egyenesen esélyes) jelölt lett volna, Ferenc pápa pedig Festing lemondásra felszólításakor ígéretet tett a nagymesternek, hogy az esetleges újraválasztását semmiben nem akadályozza majd.

A Szentatya ezúttal viszont úgy döntött, hogy a Rend tizenöt választásra jogosult tagját is különmegbeszélésre hívja a Santa Marta házban kialakított pápai rezidenciájára, április 27-e, csütörtök este 7 órára. A találkozó egy nappal Ferenc pápa egyiptomi útja előtt kerül majd sor.

A kiválasztott rendi tagokat invitáló, április 15-én kelt levélben Becciu érsek azzal indokolta a megbeszélés összehívását, hogy az egyeztetés nyomán "az esemény", vagyis a 29-ei szavazás, "a békesség és a helyreállt harmónia légkörében teljen". A 15 meghívott az összesen 55 választásra jogosult rendi tagból került kiválogatásra.

A Rend számos tagja a találkozót "szerencsétlen időzítésűnek", míg más tagok egyértelmű nyomásgyakorló szándékúnak tartják. Vitathatatlan azonban, hogy a találkozó összehívása a Rendben csak tovább fokozta az amúgyis meglévő indulatokat, ahelyett, hogy csitította volna azokat.

Hozzáértők a 29-ei választás legvalószínűbb kimenetelének azt tartják, hogy teljes jogú és élethosszig tartó új nagymesteri kinevezés helyett a Rend csupán átmeneti időszakra (mi több, valószínűleg csupán 1 évre szóló) megbízatást ad majd egy kijelölt személynek - nagy valószínűséggel a jelenleg is átmeneti kormányzói tisztséggel megbízott Ludwig Hoffmann von Rumersteinnek, vagy a Rend római nagypriorjának, Giacomo Dalla Torre Del Tempio di Sanguinettonak. (Frissítés 2017.04.26. 16:24: A Máltai Lovagrend vezetése levélben is kéri az április 29-én szavazókat, hogy csak ideiglenes vezetőt válasszanak, élethosszig tartó nagymesteri kinevezés helyett.)

Ha figyelembe vesszük, hogy a Rend nagymesterének hagyományosan olyan személyt választanak, akinek mind a négy nagyszülője nemesi származású, az e feltételt teljesítő választható személyek listája mindössze 12 fősre zsugorodik - közülük is egy személy már 97 éves.

Festing távozásra kényszerítésével láthatóan nem kerültek könnyű helyzetbe a máltai lovagok.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása