"Példátlan" és "apokaliptikus" az AL-krízis egy szakértő szerint
2017. május 03. írta: Katolikus Válasz

"Példátlan" és "apokaliptikus" az AL-krízis egy szakértő szerint

Ferenc pápa Amoris Laetitiája (AL) "nagyon világos, és szembemegy az Egyház nagyon fontos dogmatikai hittételeivel", állítja a patrisztika és középkori filozófia professzora egy interjúban. A Chilei Egyetemen tanító Claudio Pierantoni professzor április 22-én adott interjútNational Catholic Register amerikai magazinnak. claudio_pierantoni_810_500_55_s_c1.jpg

"Nem helytálló", hogy az AL-t lehet a hagyományba ágyazottan értelmezni - állítja a professzor az interjúban.

"A dokumentum indirekt. Közvetetten, ám világosan mond el dolgokat, úgy, hogy az olvasó megérti az üzenetet... Amit az értekezés egészében feltételez, az nagyon világos és szembemegy az Egyház nagyon fontos dogmatikai hittételeivel" - mondta.   

A professzor "igaztalannak" nevezte azt a feltételezést, hogy püspökök félreértik a buzdítás 8. fejezetét, amikor olyan irányelveket adnak ki az egyházmegyéikben, amelyek szerint a polgárilag újraházasodott katolikusok Eucharisztiához járulhatnak.

"Sokkal több értelme van annak, hogy ők igazából értik a szöveg értelmét, melyet az is bizonyít, hogy a pápa maga dicséri az iránymutatásaikat" - mondta.

Ferenc pápa saját levelében méltatta az argentin püspökök iránymutatását, egy nevében írt levében pedig a máltai püspököknek köszönte meg, hogy objektíven bűnös állapotban élő embereket is szentáldozásra buzdítanak, ha ők "békében érzik magukat Istennel".  

Pierantoni "példátlannak" és "apokaliptikusnak" nevezte az Egyház jelenlegi válságát. Azt mondta: soha korábban nem fordult elő, hogy "doktrinális összevisszaság kerüljön kiadásra egy pápai dokumentumban". Miközben Ferenc pápa nem tesz kifejezetten eretnek kijelentéseket, a szavai és a tettei "abba az irányba mennek", mondta a professzor.

A professzor nem csak annak fontosságát hangsúlyozta, hogy az igazságot hirdessük, de annak is, hogy kijavítsuk a hibákat.

Mint mondta, azok, akik "megelégszenek az igaz hit követésével anélkül, hogy rámutatnának a tévtanításokra", "csak a felét teszik" a keresztény kötelességüknek. Hozzátette: azok a püspökök, akik az igaz hitet tanítják, de figyelmen kívül hagyják a tévtanításokat, valójában a relativizmust táplálják.

Pierantoni szerint ez azt jelenti, hogy az AL-t "valószínűleg" ki fogják javítani: vagy Ferenc pápa utódja, vagy a bíborosok.

"Szeretetteljes kötelesség" kijavítani Ferenc pápát, ahelyett, hogy a vitához erkölcsi relativizmussal állunk hozzá - mondta Pierantoni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása