Egy furcsa egyházi statisztika Amerikából
2017. május 04. írta: Katolikus Válasz

Egy furcsa egyházi statisztika Amerikából

Egy 2013-ban kiadott tanulmánykötet, ami az "Amerikai katolikusok átmenet közben" címet viseli (a szerzői William V. D'Antonio, Michele Dillon, és Mary L. Gautier kutatók), több egyházi közösségekben végzett érdekes felmérést is közöl. Ezek között megragadta a figyelmünket az alábbi, ami, úgy gondoljuk, a magyar egyház számára is tanulságokkal szolgálhat.

A kötet valamennyi kérdőíves felmérését az Egyesült Államokban végezték, olyan, a teljes amerikai katolikus egyházra nézve reprezentatív mintán, amely 18 évnél idősebb, önmagukat katolikusként azonosító személyekből állt. A csoport vegyesen állt szentmiséken rendszeresen résztvevőtől egészen a csupán katolikusnak megkeresztelt és önmagát katolikusnak valló, de templomba egyáltalán nem járó egyháztagokból. A tudásuk az Egyház tanításáról éppen ezért is rendkívül vegyes képet mutatott.

A felmérésben résztvetteknek a kérdőív egyik pontjában arról kellett nyilatkozniuk, hogy hisznek-e abban, hogy "a katolikus szentmise áldozati részében a kenyér és a bor valóságosan Jézus Krisztus testévé és vérévé válik". Az ebbe vetett hitükről úgy kellett nyilatkozniuk, hogy a felmérésben az ismeretüket az Egyház erre vonatkozó tényleges tanításáról (vagyis arról, hogy Jézus Krisztus az átváltoztatás után valóságosan - testben, lélekben, és istenségében - jelen van a kenyérben és borban) külön szintén megvizsgálták.

A felmérés e pontjából származó eredményeket az alábbi ábra foglalja össze:

rpeucharist4.jpg

Az eredmények a következők:

  • A nyilatkozók 46%-a hisz Krisztusnak az Oltáriszentség alatti valódi jelenlétében úgy, hogy tisztában is van azzal, hogy az Egyház pontosan ezt is tanítja.
  • A nyilatkozók 17%-a úgy hisz Krisztusnak az Oltáriszentség alatti valódi jelenlétében, hogy közben nem is tud arról, hogy az Egyház pontosan ezt tanítja.
  • 33%-ra rúg azok aránya, akik bár katolikusnak mondják magukat, de nem hisznek Krisztus valóságos jelenlétében, és még csak az Egyház erre vonatkozó tanítását sem ismerik.
  • Végül a magukat katolikusoknak mondók 4%-a bár pontosan tudja, hogy az Egyház ezt tanítja, mégsem hisznek Krisztusnak az Oltáriszentség alatti valódi jelenlétében.

Az eredmények egyik további érdekes eleme, hogy ha összeadjuk a megfelelő számokat, úgy azt láthatjuk, hogy a magukat katolikusoknak mondók fele(!) nem is ismeri az Egyháznak ezt az alapvető és elemi fontosságú tanítását. Némiképp megdöbbentőnek hat az is, hogy 17% úgy hiszi ezt a hitigazságot, hogy "katolikus" létére nem is tud arról, hogy az Egyház ezt is tanítja.

Külön figyelmet érdemel viszont, hogy a felmérések egy másik eredménye szerint Amerikában a magukat katolikusnak mondók 23%-a jár hetente legalább egyszer szentmisére - vélhetően a vasárnapokra és ünnepnapokra eső szentmise-kötelezettségét teljesítve (Magyarországon ez az arány nemzetközi szinten rekordalacsonynak számító 10% körüli!). Ehhez képest a Krisztus valódi jelenlétében hívők aránya az összes katolikus között 63%!

Vagyis az amerikai katolikusok 40%-a bár hisz Krisztusnak az Oltáriszentség alatti valódi jelenlétében, mégsem fontos az számára annyira, hogy érte a szentmiséken meg is jelenjen (valójában LEGALÁBB 40%-uk, mivel alapesetben belegondolni sem merünk abba a lehetőségbe, hogy a 23%-nyi heti rendszerességgel templomba járó között lehet olyan, aki nem hisz a valóságos jelenlétben).

Vajon mi minden következik ezekből az eredményekből?

És vajon Magyarországon milyenek lennének ugyanezek az eredmények?

Kapcsolódó videónk: Miben más a templomod?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.05.06. 06:57:25

Szia! Ne haragudj, nem provokációként kérdezem, de az egyház miért hallgat szemérmesen a cseppet sem keresztényi gyűlöletpropaganda ellen, ami az országban folyik? Az állami támogatások miatt?

2017.05.06. 06:58:12

@Könyveslány: rossz fogalmazás, bocs: tehát miért nem emeli fel a szavát ellene?

Jakab.gipsz 2017.05.06. 09:54:51

@Könyveslány: Pontosítsd a kérdésedet nem értem, ki gyűlöl kit ?

kilenctizenegy 2017.05.07. 10:03:11

Tapasztalatom szerint a városban, ahol élek, a város hagyományos, régi családjainak tagjait a papok és a város fideszes országgyűlési képviselője szabályos terror alatt tartja, hogy járjanak templomba. Ismerősökön keresztül zaklatják őket, ha elmaradnak, mint a kisebb szektáknál szokás. Az elmúlt húsz-harminc évben beköltözők, akik a település lakosságának a többségét alkotják, alig járnak templomba. Feltehetően meg azok többsége se, akik hisznek az átlényegülésben. Az első csoportban pedig bőven lehetnek olyanok, akik nem hisznek benne, és mégis "kötelező" járniuk.

2017.05.07. 13:12:11

@Jakab.gipsz: 1házi propagandistaknál felvételi követelmény funkcionális analfabétának lenni?

Mária Orlay 2017.05.07. 17:15:40

@kilenctizenegy: Nem éeltszerá, hogy a Fidesz, vagy bárki más , mondjuk egy polgármester a miéres járát ajánlja. Azt kell mondjam SAJNOS!!! De ha ragaszkodik az álíltásához akkor onkrétan: Mi, ki, mikor, hol, kinek mit mondanak? Mi az hogy régi család, a hagyományos családtagok? Mit jelent? Már csak azért is mert a hagyományokat őrző, ebből kifoyólag egy adott településen gyyökerekkel rendelkező családok általában járnak szentmisére. Ha valakit buzdítanak, felhívják a figyelmét mit jelent a szenmisén való részvételre és a szentáldozás, ez miért terror? Nem bozom tovább mert még eljutnék magához, és következtetéseket lennék kéyntelen leírni.

Jakab.gipsz 2017.05.07. 17:35:11

@hullajelölt88:

Magyar nyelvünk egyik, hanem a legfontosabb tulajdonsága az a sajátos vonása, hogy ha akarunk nagyon pontosan megtudunk fogalmazni, jelenségeket.
Ilyen jelenség a gyűlölet politizálás, azaz valami féle minden tudó ateisták, általános támadása a történelmi egyházaink ellen közöttük első sorban a katolicizmus ellen.

Ez az ateista gyűlölet támadás sorozat persze a tudományosnak beállított és vélelmezett tudományoskodás leple alatt zajlik.
Viszont arról nem igen van szó, hogy a keresztények közöttük a katolikusok, gyűlölettel fordulnának az ateista-materialista-fizikalista filozófiák felé.
Tehát indokolt a kérdés felvetése, ki gyűlöl kit és miért.
Így már érthető? Tégedet ki vett fel ?

görbén felfele néző 2017.05.07. 20:12:38

@Jakab.gipsz:
"de az egyház miért hallgat szemérmesen (miért nem emeli fel a szavát) a cseppet sem keresztényi gyűlöletpropaganda ellen, ami az országban folyik? Az állami támogatások miatt?" (Könyveslány 2017.05.06. 06:57:25)
Ki beszélt itt ateizmusról? Az Orbán kormány által óriásplakátokon, levélkampányokban, hat darab tévécsatornán és megszámlálhatatlan ingyenes helyi újságban migráncsoknak titulált háborús menekültek, külföldi ügynöknek kinevezett (a pénzük azért régen még jó volt) humanisták és egyáltalán mindenki ellen, aki az elemi tisztességet kéri számon az uralgó bűnbandán, közpénzen szított gyűlölködésről van szó.
A politikai gyűlöletkeltés ellen a Katolikus egyház nemhogy nem emeli fel a szavát, de Krisztus földi helytartója intését és útmutatását is elhallgatja, vagy félremagyarázza.

2017.05.07. 20:22:49

@Jakab.gipsz: pont olyan ostoba vagy, mint az elvárható az agymosott hívőktől. Szegény kis üldözött...
Arról meg fingod sincs, hogy mire válaszoltál.

Jakab.gipsz 2017.05.07. 21:40:09

@hullajelölt88:

Te vagy az agy-mosott, te csupasz majom, te állítod önmagadról, hogy "lélek nélküli" tehát bio-robot vagy.

És ez mind így igaz! Mit nem értesz?

2017.05.07. 22:41:10

@Jakab.gipsz: basszus... ennyire buta még egy valláskárosult sem lehet, mint amilyen te vagy.

Gratia Copiosa 2019.03.14. 19:54:40

@kilenctizenegy: Konkretan mit mondanak a "fideszesek"? Mit szolna ahhoz, ha a plebanos a szentmisem megemlekezne a Katolikus Egyhaz 5 parancsarol? Egyet kell ertenie velem, hogybehhez joga van, hacsak a puspok mrg nem tiltja neki. Majd a plebanos a tobbi kozott azt is elmondana, hogy a vasarnapi szentmise latogatas halalos bun terhe mellett kotelezo. Maga szerint vannak szabalyok ex kovetelmenyek egy kinai lepkegyujto szakosztalyban? Ha van akkor miert csak a Katolikus Egyznak nem lehet kovetelmenye, parancsa a "tagsaga" szamara? Ha nem katolikus akkor mi koze hozza? Miert jobb maganak az ha csak a valasztas eloestejen jelenik meg a KDNPs kepviselo a templomban? Egxebkent a fideszesek jol teszik ha figyelmeztetik a katolikusokat a kotelessegeikre az egyhazban, mert egyetlen pap sem figyelmezteti oket semmire, nem beszel semmirol, csak arrol, higy szeretet az Isten. Ezert nem megy senki a szentmisere, mert ha ennyire majom szeretettel szereti oket az Isten, akkor ezt is szereti bennuk, hogy a katolikusok akik nem mennek vasarnap templomba gyakorlatilag utaljak Istent. Isten igy is cukinak latja oket, ex megerti az utaliatukat iranta.Fautalo magatartasuk alapjan ez nyilvanvalo.
süti beállítások módosítása