Bergoglio bíboros: Az azonos neműek házassága "kísérlet Isten tervének elpusztítására" és "a hazugság atyjának lépése"
2017. május 30. írta: Katolikus Válasz

Bergoglio bíboros: Az azonos neműek házassága "kísérlet Isten tervének elpusztítására" és "a hazugság atyjának lépése"

Ferenc pápa bíborosként írt levele szerint a melegházasságok elleni küzdelem "Isten háborúja"

Az alábbi hírösszefoglaló 2010. július 8-án jelent meg a National Catholic Registeren, Edward Pentin tollából.

bergogli.jpgEgy jezsuita bíboros a legutóbbi egyházi vezető, aki határozottan felszólalt a kormányzatnak az azonos neműek házasságát erőltető nyomása ellen, és arra hívta az országának szemlélődő szerzeteseit, hogy kitartóan imádkozzanak az ilyen törvények megakadályozásáért.

A holnapi [2010. július 9-ei - a szerk.] L'Osservatore Romano egyik cikke szerint Jorge Mario Bergoglio, Buenos Aires érseke és Argentína prímása [a mostani Ferenc pápa - a szerk.] azt mondta: ha elfogadnák azt a tervezett törvényt, ami az azonos nemű pároknak lehetőséget adna a házasodásra és gyermekek örökbefogadására, az "súlyosan károsítaná a családot".

A kijelentését egy az Argentína négy kolostorának címzett levelében tette, amiben arra kérte a szemlélődő szerzeteseket, hogy "kitartóan" imádkozzanak azért, hogy a törvényhozók erőt nyerjenek a helyes lépés megtételére.

Mint írta: "A következő hetekben az argentin emberek olyan helyzettel kerülnek szembe, aminek kimenetele súlyosan károsíthatja a családot... A család (amely apa, anya, és gyermekek) önazonossága és túlélése forog kockán. Sok gyermek élete forog kockán, akiket már előre hátrányosan megkülönböztetnek, és megfosztanak attól az emberi fejlődésükről, amit egy apa és egy anya nyújthat, és amit Isten rendelt. Isten szívünkbe írt törvényének teljes elvetése forog kockán."

Bergoglio bíboros így folytatta: "Ne legyünk naívak: ez nem egyszerűen politikai küzdelem, hanem egy kísérlet Isten tervének elpusztítására. Ez nem csak egy törvény (ami puszta eszköz), hanem a hazugság atyjának 'lépése' is, aki Isten gyermekeinek összezavarására és megtévesztésére törekszik."

A bíboros azt is hozzátette, hogy "ma az ország, ebben a konkrét helyzetben, a Szentlélek különleges segítségére szorul, hogy az igazság fényét elhozza a tévedés sötétségébe, erre a pártfogóra szorul, hogy megvédjen minket számos tévedés csábításától, amikkel mindenáron próbálkoznak ennek a törvénynek az igazolására, hogy összezavarják és megtévesszék a jóakaratú embereket."

A bíboros elmagyarázta, miért fordult az országa kármelitáihoz "az imádságaikért és áldozataikért, Szent Teréz e két legyőzhetetlen fegyveréért".

"Hívom az Urat, hogy elküldje Szentlelkét azokra a szenátorokra, akik szavaznak, hogy ne tévesen vagy elhamarkodottan cselekedjenek, hanem az alapján, amit a természettörvény és Isten törvénye mutat nekik." - mondta. A szemlélődőket megszólítva arra hívta őket, hogy imádkozzanak a törvényhozókért és családjaikért, "hogy az Úr meglátogassa, megerősítse, és megvigasztalja őket! Imádkozzanak a szenátorokért, hogy jót tegyenek az országuknak!"

Bergoglio bíboros azt írta, hogy a törvényjavaslatot a szenátus július 13-a után fogja tárgyalni. "Szent Józsefre, Máriára, és a gyermek Jézusra tekintünk, és arra kérjük őket, hogy kitartóan védelmezzék a családot Argentínában ezekben az időkben". "Emlékezzünk arra, amit Isten mondott a népének nagy gyötrelem idején: 'Ez a háború nem a tiétek, hanem Istené'. Védelmezz tehát minket Istennek ebben a háborújában!"

Argentína már ma is engedélyezi az élettársi kapcsolatot. Múlt szerdán egy szenátusi bizottság jóváhagyta a törvényjavaslatot, ami az élettársi kapcsolatok számára ugyanazokat az előnyöket biztosítaná, mint azok számára, akik házasok, de megtiltaná az örökbefogadást és a mesterséges megtermékenyítést.

A L'Osservatore Romano az írja: növekszik az ellenállás a törvényjavaslatokkal szemben, és sokan ellenzik az azonos neműek házasságát is, nemcsak a katolikusok közül. "Ők a törvényjavaslatban szintén komoly fenyegetést látnak a természetes családokkal szemben."

Fernández de Kirchner elnök kijelentette, hogy nem akadályozná meg, hogy a javaslat törvényerőre emelkedjen, ha azt a szenátus jóváhagyja.

Az azonos neműek házassága az elmúlt évben sokszor szerepelt a főcímekben Argentínában, miután több ilyen házasságot előbb jóváhagytak, majd érvénytelenítettek a helyi és a legfelsőbb bíróságok.

Korábban ugyanebben az évben a bolognai Carlo Caffarra bíboros [ma az egyik dubia bíboros a négyből - a szerk.] tanítói figyelmeztetést adott ki, amiben az azonos neműek házassága ellen hívott fel, a társadalomra nézve "pusztítónak" nevezve azt, és kijelentve, hogy az "a jogrendszerünk egyik tartóoszlopának" összeomlását okozná.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása