Jezsuita szóvivő: "Sosa atya azt vallja és tanítja, amit az Egyház vall és tanít"
2017. június 08. írta: Katolikus Válasz

Jezsuita szóvivő: "Sosa atya azt vallja és tanítja, amit az Egyház vall és tanít"

gettyimages-630433282-1-800x500.jpgArturo Sosa atya, a jezsuita rend tavaly októberben megválaszott elöljárója nem kívánt válaszolni az őt ért újabb kritikákra. Helyette ezt most a jezsuita rend szóvivője tette meg. (Kommentárjainkat a szóvivő mondatai után, zárójelekben tesszük meg. - KV)

Emlékeztetőül: Sosa atya a spanyol El Mundo lapnak adott legutóbbi interjújában úgy nyilatkozott, hogy a "keresztények" azért "hoztak létre" "olyan szimbolikus alakokat, mint az ördög", hogy kifejezzék "velük a gonoszságot."

A jezsuita rend szóvivője a Catholic Heraldnak nyilatkozva válaszként azt mondta, Sosa atya szavait nem szabadna kiemelni azok szövegkörnyezetéből. "Azt gondolom, nem helyes elszigetelni bizonyos kifejezéseket a gonoszság kérdésére adott válasz egészétől." - mondta a szóvivő.

Arról, hogy miért gondolja a szóvivő, hogy Sosa atya szavait kiemelték a szövegkörnyezetből, kifejtette: "Sosa atyát arra kérték, hogy a gonosz kérdéséről nyilatkozzon. A válaszában rámutatott, hogy a gonosz a szabadság misztériumának része. Elmondta, hogy ha az ember szabad, ez azt jelenti, hogy tehet jót és rosszat; máskülönben nem lenne szabad." (Erről a kérdésről mi a "Vasárnapi gondolatok" rovatunkban korábban így értekeztünk: "Nem szabadság választani jó és rossz között. Másként Isten, aki szabadságom forrása, nem lenne szabad: Isten lényege szerint nem tud választani rosszat. A szabadság a szeretet kelléke. Szeretni nem lehet másként, csak szabadon.")

A szóvivő így folytatta: "Az emberi nyelv szimbólumokat és képeket használ. Az Isten szeretet." (A szóvivő itt a János I. levele 4,8 szentírási részt idézi. A katolikus hit szerint azonban ez a szentírási kijelentés nem kép, és nem szimbólum: igazság, ami Isten belső lényegét és szentháromságos természetét tárja fel. Vö.: KEK 221, KEK 257.)

Tovább a szóvivő: "Azt állítani, hogy Isten szimbolizálja a szeretetet, nem jelenti Isten létezésének tagadását. Az ördög gonosz. Hasonlóan, azt állítani, hogy az ördög szimbolizálja a gonoszt, nem jelenti az ördög létezésének tagadását." (A szóvivő téved. Isten nem "szimbolizálja" a szeretetet. Isten A szeretet, ahogy János apostol írja. Az ördög azonban - bár nem "szimbolizálja" a gonoszt -, de nem is A gonoszság: a Sátán és az "ördögök" bukott angyalok, akiket Isten, mint minden teremtményét, jóknak teremtett. A gonoszság tehát a bukott angyaloknak tulajdonságuk, és nem pedig belső lényegük. Vö. KEK 391-395)

És ismét a szóvivő: "Minden minden katolikus, Sosa atya azt vallja és tanítja, amit az Egyház vall és tanít." (Ebben sem értünk egyet a szóvivővel. Mi több, szerintünk a szóvivő úr sem azt vallja és tanítja, amit az Egyház vall és tanít.)

Majd tovább a szóvivő: "Nincs saját, különálló hite [ti. Sosa atyának - a szerk.] attól, ami a katolikus egyház tanításában bennefoglaltatik."

A szóvivő ezután a kérdésre, hogy Sosa atya abban hisz-e, hogy a Sátán lélekkel, értelemmel, és szabad akarattal bíró egyén, ezt válaszolta: "Ahogy a tegnapi válaszomban elmondtam, Arturo Sosa elöljáró atya azt hiszi és tanítja, amit az Egyház hisz és tanít. Nincs saját, különálló hite attól, ami a katolikus egyház tanításában bennefoglaltatik."

Sosa atya korábbi szavaiért az Egyház több klerikusától is kritikákat kapott. Egy legprominensebb kritikusa Charles Chaput, Philadelphia érseke volt. Az érsek e hét elején azt írta: a Sátán több, mint "a saját szívünkben lévő sötétség egy szimbóluma", ezt pedig az érsek szerint elfelejtették "néhányan a saját katolikus vezetőink közül, akiknek ezt jobban kellene tudnia".

Arturo Sosa, jezsuita rend új elöljárója, 2016 október közepén történt beiktatása óta folyamatosan botrányok elindítója. Sosa februárban azzal kavart vihart a katolikus hívek között, hogy egy interjújában úgy nyilatkozott: a polgári úton elvált személyek eseteiben alkalmazott "megkülönböztetés ellentmondhat a tanításnak" és (ennek érdekében) "Jézust is újra kell értelmezni". Szavait több egyházi méltóság, köztük Raymond Burke bíboros, az Apostoli Szignatúra volt prefektusa is elítélte. A nyilatkozat nyomán kialakult széleskörű botrány miatt a generális és a vele baráti sajtó végül mentegetni próbálta őt, meglehetősen rosszul. A generális május 18-án került ismét a katolikus orgánumok címlapjára, amikor kiderült: 1989-ben többekkel együtt nyílt levélben dicsőítette Fidel Castrot, Kuba akkori (kommunista és egyházüldöző) diktátorát. Az "ördög", mint "a keresztények által létrehozott szimbolikus alak a gonoszság kifejezésére" Sosa atya május 31-ei nyilatkozata.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2017.06.09. 10:23:27

Az iskairóti Júdás is Jézus tanítványa volt...
süti beállítások módosítása