Nem öngyilkos lett a kameruni püspök: megkínozták és megölték
2017. június 08. írta: Katolikus Válasz

Nem öngyilkos lett a kameruni püspök: megkínozták és megölték

2017-06-06-bala.jpgA kameruni Bafia püspökének, Jean-Marie Benoît Balának rejtélyes halálesetéről mi is beszámoltunk.

A püspök holttestét helyi halászok pénteken találták meg a Sanaga folyó egyik hídja alatt. A test orvosi vizsgálata megállapította, hogy a püspököt megkínozták és megölték, mielőtt a testét a folyóba dobták volna. A tudósítók szerint a püspök halála azzal lehet összefüggésben, hogy Bala a kameruni kormány érintettségére készült rámutatni egy egyházmegyés pap halálában.

A kameruni L'Anecdote hétfőn jutott a boncolási jegyzőköny birtokába. A jegyzőkönyv szerint Bala püspök teste világosan mutatja a kínzások és a gyilkosság nyomait. A kiszivárgott dokumentum részletesen tárgyalja a test szakértői vizsgálatát, amit egy teljes orvosi bizottság végzett el, köztük a kameruni püspöki konferencia delegáltjával.

A bizottság hivatalos következtetései szerint Bala püspök nem öngyilkosságot követett el, ahogy azt a nyomozók és a média bizonyos jelekből először gondolták, hanem a püspököt meggyilkolták, mindössze négy órával azelőtt, hogy a testét pénteken a Sanaga folyóban megtalálták.

A püspök a múlt héten szerdán tűnt el. Az autóját egy hídon parkolva találták meg, benne a személyes irataival, és egy papírral, amin ez állt: "Ne keressetek! A vízben vagyok." Az üzenet alapján a hatóságok úgy gondolták, a püspök öngyilkosságot követhetett el, azonban azután, hogy a testét 20 kilométerrel az autójától találták meg pénteken, egy orvosi bizottság úgy döntött, boncolást végeznek el a testen, hogy kiderítsék a püspök halálának valódi okát.

"A Sanaga vizéből kiemelt holttest karja a hasfalra hajtva merevedett meg, ami furcsa lenne 'öngyilkosság' esetén" - írja a jegyzőkönyvben az egyik vizsgálóorvos. A boncolás nem talált vizet a püspök tüdejében, azt igazolva, hogy az atya már azelőtt halott volt, hogy a testét a vízbe dobták. Ha a püspök vízbefúlással végzett volna magával, a tüdeje telement volna vízzel, a teste pedig a folyó aljára süllyedt volna. A test ezeknek egyikének sem mutatta jelét, amikor azt megtalálták.

A kamaruni média szerint Bala püspök épp arra készült, hogy feltárja a kormányzat állítólagos érintettségét Armel Djama atya halálában. Djama atya a bafiai egyházmegye (amelynek Bala püspöke volt) papi szemináriumának rektora volt. Az atyát május végén találták meg holtan a saját szobájában.

A kameruni egyházban az elmúlt években több rejtélyes haláleset is történt.

A Szentszék Bafang püspökét, Abraham Komét nevezte ki a bafiai egyházmegye ideiglenes vezetőjének, amíg az egyházmegye élére új állandó püspök nem kerül.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása