Ferences testvér válasza egy domonkosnak - misszióról, engedelmességről, és a politikai korrekt beszédről
2017. június 10. írta: Katolikus Válasz

Ferences testvér válasza egy domonkosnak - misszióról, engedelmességről, és a politikai korrekt beszédről

Alábbiakban egy ferences testvér sorait közöljük, melyeket egy a ferences rendet érintő korábbi cikkünkkel kapcsolatban írt.

f_francissultan.jpg

***

Egy domonkos testvér „Na ezért vagyok domonkos…” felütéssel hívta fel a figyelmet arra a levélre, amit a ferences szerzetesrend nemzetközi honlapján talált, és amiről a Katolikus Válasz is beszámolt a következő címmel: „Furcsa levélben köszönti a ferences rend a muszlimokat ramadán hónapján.” [A KV cikk eredetileg tartalmazta a levelet ajánló domonkos e megjegyzését, ám a ferences testvér gondolatait meghallgatva a KV ezt a felesleges kiszólást eltávolította a cikkből, őt pedig megkértük, hogy írja le a gondolatait az olvasóinknak is - KV szerk.].     

         A domonkos testvérem kritikai megjegyzései helytállóak, de remélem nem azért domonkos, mert nem ferences, hiszen amikor belépett a domonkosok közé, nem olvashatta még ezt a ferences megnyilatkozást, hogy ellene döntsön.

Kedves Domonkos Testvérem!

      A baj sokkal egyetemesebb. Ezek a ferences elöljárók csak Ferenc pápát követik ebben a „párbeszédben”, Ferenc pápa pedig a domonkos rendnek is pápája, mivel a domonkosok is a Katolikus Egyházhoz tartoznak. Tehát, amit bíráltál a ferences elöljárókban, és amiért büszkén vállaltad, hogy nem vagy ferences, az most visszahárul a te fejedre is.

       Egyébként egyedül Szent Ferenc atyánk rendelkezik Regulájában azokról a testvérekről, akik a „szaracénok, vagy más hitetlenek közé” mennek misszióba. Lelkükre köti a misszió két formáját. Az egyik: vallják meg, hogy ők keresztények, és szeretetben élnek közösségükben a szaracén világban. A másik fajtája, hogy „ha úgy látják, hogy az Úrnak tetsző dolgot művelnek vele, hirdessék Isten igéjét: buzdítsák hallgatóikat, hogy higgyék a mindenható Istent, az Atyát és a Fiút és a Szentlelket, mindenek teremtőjét és a megváltó és üdvözítő Fiúistent, és keresztelkedjenek meg és legyenek keresztények.” (RNB 16)

      Az egyetlen Regula, amely kifejezetten említi, hogy a rendtagoknak katolikusnak kell lenniük. Egyébként Regulánk elején ezt írja Szent Ferenc atyánk: „Ferenc testvér engedelmességet és hódolatot ígér Honoriusz pápa úrnak és törvényes utódainak, valamint a római Szentegyháznak. A többi testvérek pedig Ferenc testvérnek és utódainak tartoznak engedelmességgel.” Tehát egy ferences testvérnek engedelmessége és hódolata a pápa úr iránt a Szent Ferencnek fogadott engedelmességen keresztül működik, vagyis az ő hite, szent élete, írásai és lelkiségén keresztül. Így én is engedelmes vagyok és tisztelettel a pápa úr iránt.

         Persze ez nem jelenti azt, hogy manapság politikai korrekt beszédet kell folytatni, még ha a legfőbb elöljáró ilyen korrekt beszédet folytat is.

     Tehát, kedves Domonkos Testvérem, Téged is érint, mégpedig súlyosabban, mint gondoltad, ez a fajta „párbeszéd”, mivel a legfőbb elöljáród a római pápa.

       „Na, én mégis katolikus és ferences maradok…”, de nem katolikus a protestánsok ellen, és nem ferences a domonkosok ellen, és a pápa úrért nemcsak a misekánonban imádkozom.

Pax!

                                                Egy ferences testvéred

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Christophoros 2017.06.11. 08:26:50

Olybá tűnik számomra, hogy a ferences testvér félreérti az engedelmesség kötelmét.

Az engedelmesség elsődlegesen egyházfegyelmi vonatkozású darabja az evangéliumi tanácsoknak. Vagyis, ha holnap az előljárója, vagy akár a pápa ide, vagy oda rendeli, engedelmesnek kell lennie. Vagy ezt vagy azt bízza rá, meg kell csinálnia.

Azonban ahogy a katona sem köteles vérehajtani olyan engedelemsségen alapuló parancsot, amely magasabb engedelmességgel szembemegy, így egy szerzetes sem köteles előljárójának parancsát követni, ha az súlyosan erkölcstelen kérés, köztük a hitet veszélyeztető dolog.

Az erények hierarchiája alapján, ha egy elsődlegesebb, vagy magasabb rangú erény szembe kerül egy alacsonyabbal (pl. a hit az engedelmességgel), köteles az ember az elsődlegesebbnek kedvezni.

Azaz sem a rendi előljárók, sem a pápa iránti külön és kifejezett engedelmességi fogadalom sem ment föl senkit majd az Úr Jézus ítélőszéke előtt sem, ha vakon követett egy ilyen vérlázító, a hittel ellentétes, ireneista, ál-békét, és nem a szentferenci, az igazságért tűzbe menő emberszereteten, hanem valami sekélyesen szentimentalista, humanista és szinkretista, egyoldalú ál-párbeszéden alapuló megnyilatkozást.

Hogyan is mondta Tamás mester? "Iustitia sine misericordia crudelitas est, misericordia sine iustitia mater dissolutionis."

Tapsihapsi 2017.06.13. 15:33:28

@Christophoros: Szent Ferenc a témáról : "1 Az Úr nevében! 2 Azok a testvérek, akik a többi testvérek vezetésére és szolgálatára vannak rendelve, osszák be testvéreiket tartományok és helységek szerint, gyakran keressék fel őket, s lelkileg intsék és biztassák őket. 3 Áldott testvéreim pedig, valahányan csak vannak, mindnyájan készségesen engedelmeskedjenek nekik mindenben, ami lelküknek üdvösségére válik és nem áll ellentétben életmódunkkal." (Regula non bullata)

Tapsihapsi 2017.06.13. 15:41:14

Érdemes olvasgatni Szent Ferenc írásait, hihetetlen aktualitásuk van. A neten is hozzájuk lehet jutni. Főleg azoknak fog meglepetést okozni, akik vadvirágos réten, gitárral és lepkefogó hálóval ugrálva képzelik el őt.
süti beállítások módosítása