James Martin SJ: Frissíteni kellene a Katekizmus homoszexualitásról szóló részét
2017. június 10. írta: Katolikus Válasz

James Martin SJ: Frissíteni kellene a Katekizmus homoszexualitásról szóló részét

Mert egy homoszexuális cselekedet szerinte nem "rendetlen", csak "más"

martin_810_500_55_s_c1.jpgJames Martin LMBT-díjas jezsuita médiaceleb, a Vatikán új kommunikációs tanácsadója szerint frissíteni kellene a Katolikus Egyház Katekizmusát (KEK), mert a homoszexuális cselekedetekre "szükségtelenül bántó" módon használja a "belső természetük szerint rendetlenek" kifejezést (Martin ebben az interjújában is következetesen úgy fogalmaz, mintha az Egyház ezt a homoszexuális emberekre mondaná). Martin szerint a KEK vonatkozó, 2357-es pontjában ezt a "másképpen rendelt" kifejezésre kellene cserélni, mivel az "lelkipásztoribb" koncepciót fejezne ki.

Bár Martin atya elismerte, hogy ő nem teológus, de szerinte "a Katekizmus egyes részeinek nyelvezetét a témában fel kellene frissíteni az alapján, amit ma a homoszexualitásról tudunk". A magyarázataiban Martin atya nem tért ki arra, milyen mai tudás alapján lenne szükséges frissíteni a KEK homoszexuális cselekedetekre vonatkozó részét. Ha tudásról nincs is szó, Martin atya véleménye közismerten az, hogy egy homoszexuális cselekedet nem "rendetlen", csak "más".

A "nem teológus" James Martin nemrég arról értekezett a Twitter-oldalán, hogy a mennybe érkezőket "LMBT" szentek üdvözlik majd. Idén februárban Barack Obama korábbi amerikai elnök azon rendeletét védte, amiben az elnök büntetés terhe mellett kötelezővé tette a közintézményeknek (köztük iskoláknak), hogy biztosítsák, hogy a magukat ellenkező neműeknek valló személyek az állításuk szerinti nemükhöz illő mosdót használhassák.

James Martin nevével a figyelmes olvasók a mozikban játszott "Némaság" című film kapcsán is találkozhattak: a jezsuita atya volt ugyanis, akit a film rendezője, Martin Scorsese, a film készítéséhez "egyházi szakértő" tanácsadónak felkért.

Martin atya 2016-ban a Hittani Kongregáció által elítélt, az amerikai püspöki konferencia által pedig minden egyházi fórumon való megszólalástól eltiltott New Ways Ministry (magát katolikusnak hirdető trójai faló) LMBT-lobbiszervezettől kapott díjat. A díj átvételekor mondott beszédében a jezsuita azzal buzdította az LMBT-aktivistákat, hogy az Egyháznak "fel kellene karolnia a homoszexualitás különleges ajándékait".

Martint sokak megdöbbenésére Ferenc pápa idén áprilisban nevezte ki a Vatikán kommunikációs tanácsadójának. Bár a jezsuita atya rendkívül népszerű az amerikai médiában és közösségi oldalakon, ez az élénk érdeklődés leginkább épp a disszidens és lázadó (nemritkán abszurd) megnyilvánulásai miatt övezi.

Az Egyház tanítása szerint egy személy szexuális vonzódása a személy nemválasztott tulajdonsága, ami nem helyes, ha a személy választott identitásává válik, ahogyan azt az LMBTQ mozgalom szeretné. Isten a tartós homoszexuális vonzalmakkal élő embereket, mint mindenki mást is, tisztaságra (esetükben cölebsz laikus életre) hívja.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása