Német katolicizmus: hatalmas bevételek, haldokló egyház
2017. július 26. írta: Katolikus Válasz

Német katolicizmus: hatalmas bevételek, haldokló egyház

2017-07-25_bishops.jpgSokkoló adatokat közölt a német püspöki konferencia egy július 23-án kiadott jelentésükben a német katolikus egyház helyzetéről. A jelentés a 2014-2015-es időszak hivatalos egyházi statisztikáit mutatja be.

Miközben a német püspökök több, mint 6 milliárd eurós bevételt könyvelhettek el a katolikusként regisztráltaktól az állam által beszedett egyházi adóból, a szentmisékre járó katolikusok aránya eközben már kevesebb, mint 10%. A hatalmas bevétel talán nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy míg a német egyházban még a legkirívóbb bűnökért sem jár ilyen szankció, az egyházi adót nem fizetőket az egyházközösség automatikusan kiközösíti, és megvon tőlük minden szolgálatot. Az egyházfinanszírozásnak ezt a drasztikus módját XVI. Benedek pápa "irgalmatlannak" nevezve ítélte el.

A német püspöki kar sikerként könyveli el, hogy az időszakban több, mint 167 000 keresztelés történt, ami 2010 óta a legmagasabb szám, nagyobb ennél azonban az időszakban eltemetett katolikus hívek száma, ahogy az elsőáldozások száma is 10 000-rel kevesebb az előző évinél.

Mindeközben tömegével hagyják el a hívek a német egyházat. 2015-ben közel 182 000 német hívő távozott hivatalosan is az egyházból, folytatva az 1990 óta tartó, évi 100 000-nél is több távozó hívő trendjét.

A klerikusokra vonatkozó adatok sem alakulnak jól: 2015-ben 94 plébániát zártak be, és mindössze 58 papot szenteltek egész Németországban. Egy ugyanebben az évben a püspöki kar megrendelésére készült felmérésből az is kiderült, hogy a német papoknak kevesebb, mint a fele imádkozik csak a szentmisén kívül bármikor, és ugyanígy a papoknak csak kevesebb mint a fele jár gyónni egyáltalán.

A hatalmas éves bevételei ellenére a német egyház évről évre a történetének legnagyobb demográfiai veszteségeit könyveli el a XVI. századi reformáció óta. Nem csoda ez, ha azt nézzük, hogy a német püspöki kar többsége a nyilatkozatai és intézkedései alapján egyaránt komolyanvehetetlen, maguk is súlyos engedelmességi problémákkal.

A helyzet értékelésének kettősségét jelzi mégis az a 2015-ös nyilatkozatváltás, ami Németország két bíborosa között történt. A püspöki kar vezetője és Ferenc pápa kilencfős bíborosi tanácsadói testületének tagja, Reinhard Marx bíboros, a püspöki kar 2015 március eleji gyűlésének záró sajtótájékoztatóján büszkén jelentette ki, hogy a világ katolikus egyházai példaként tekintenek a német egyházra. Válaszként Josef Cordes bíboros egy a német sajtóban közölt nyilvános levelében hívta fel Marx bíboros figyelmét, hogy nehezen elképzelhető, hogy a világ bármely helyi egyháza is példaként tekintene Németországra. Cordes bíboros szerint ugyanis a német egyházban már alig lehet megtalálni a természetfeletti hit nyomát. "Éppen ezért, semmi okunk nincs arra, hogy magunkat és a hitünket más országok egyházai elé állítsuk." - írta levelében Cordes bíboros.

A Hittani Kongregáció nemrég leváltott prefektusa, Gerhard Müller bíboros a napokban adott nyilatkozatában is így foglalta össze a német egyház helyzetét: "Drámai.".

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szaniszló Szabo 2017.08.08. 22:32:07

DICSÉRTESSÉK A JÉZUS KRISZTUS!
süti beállítások módosítása