Zen bíboros: a Vatikán egy "hamis egyházat" támogat Kínában
2017. július 26. írta: Katolikus Válasz

Zen bíboros: a Vatikán egy "hamis egyházat" támogat Kínában

p1060215_810_500_55_s_c1.jpgKína első bíborosa, Joseph Zen, aki XVI. Benedek pápa kínai-vatikáni kapcsolatokért felelős tanácsadója volt, lesújtóan nyilatkozott a Vatikán és a kínai kormány között nemrég megkötött megállapodásról. Hongkong korábbi érseke a Polonia Christiana nevű lengyel katolikus magazinnak beszélt erről, július elején. Zen bíboros az Egyház jelenlegi helyzetét Kínában az 1950-es és '60-as évek brutális elnyomásának időszakához hasonlította, azt állítva, hogy a helyzet jelenleg "rosszabb" is annál.

"Miért? Mert az egyház meggyengült. Sajnálattal kell megállapítanom, hogy a kormány nem változott, miközben a Szentszék rossz stratégiát követ. Mindenáron párbeszédet akarnak, úgyhogy mindenkinek azt mondják: ne hangoskodjon, alkalmazkodjon, kössön kompromisszumot, engedelmeskedjen a kormánynak. Emiatt a helyzet egyre rosszabb és rosszabb." - nyilatkozta a bíboros.

Arról, hogy a helyzet hogyan jutott idáig, Zen bíboros elmondta, hogy szerinte Ferenc pápa naív, mivel a kommunizmust csak Latin-Amerikában tapasztalta meg, nem olyan elnyomó és totalitáriánus formájában, mint ami Lengyelországban és Kínában jelent meg. A bíboros szerint ezért II. János Pál és XVI. Benedek pápák jobban értették a helyzetet, míg Ferenc pápa nem lát ebben tisztán.

Az új kínai-vatikáni egyezményről szólva Zen bíboros azt mondta: "A felszínen úgy látszik, hogy a pápa tekintélye biztosított, mert amint mondják, az utolsó szó a pápáé. De az egész dolog hamis. Döntési jogot adnak a kormánynak. Hogyan adható a püspökök kiválasztásának joga egy ateista kormánynak? Elképesztő. Elképesztő."

A sanghaji születésű, 85 éves bíboros úgy véli, hogy Ferenc pápa azt hiheti, minden rendben van az egyezménnyel, mivel "papíron" a kormány jóváhagyja a püspöki konferencia választását, majd a pápáé az utolsó szó. "De mind a választás, mind a püspöki konferencia hamis." - mondja a bíboros. "A pápa pedig nem mondhat örökösen nemet a javasolt püspökre."

Zen bíboros azt mondja, Kínában nincsenek valódi választások: "Minden előre lerögzített."

"Nem tudom elhinni, hogy a Szentszéknek nincs tudomása róla, hogy nem létezik püspöki konferencia! Csak névleg van ilyen. Nincsenek valódi megbeszéléseik, találkozóik. Akkor gyűlnek össze, amikor a kormány összehívja őket. A kormány utasítja őket. Ők pedig engedelmeskednek. Az egész hamis." - fogalmazott a bíboros.

Zen bíboros arra is emlékeztetett, hogy Benedek pápa ki is mondta, hogy Kínában nincs legitim püspöki konferencia. Abban a karban illegitim püspökök vannak csak, és legitim földalatti püspökök, akik nincsenek benne a püspöki karban - magyarázta a bíboros.

Arra az ellenvetésre, hogy volt példa az Egyház történetében arra, hogy királyok és császárok beleszólhattak a püspökök választásába, Zen bíboros azt mondta: "De azok legalább keresztény királyok és keresztény császárok voltak. Ezek azonban ateista kommunisták. Ők el akarják pusztítani az Egyházat, vagy ha elpusztítani nem tudják, meg akarják gyengíteni azt."

A Josef Zen bíborossal készült teljes interjú, angol nyelven (lengyel felirattal), az alábbi videón megtekinthető:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása