A Katolikus Válasz a Bayer-vitában
2017. augusztus 03. írta: Katolikus Válasz

A Katolikus Válasz a Bayer-vitában

lead-cropped-0.jpgBayer Zsolt az őt ért kritikákra a katolikus Crux és National Catholic Register magazinok cikkeivel válaszolt, amelyeket magyar nyelven a Katolikus Válasz szemlézett és tett közzé. A jobboldali publicista a válaszában megerősítette bírálatait Ferenc pápa felé.

Az eset nem példa és hagyomány nélküli: ismertek Magyarországon azok a katolikus hangadók és oldalak is, akiket a katolikus hitet és egyházat támadó liberálisok használnak előszeretettel.

A helyzet egyetlen újdonsága, hogy a Katolikus Válasz 2017 februárja óta hiánypótló munkát végezve tesz közzé magyarul olyan cikkeket, amelyek a nemzetközi katolikus sajtóból korábban nem jutottak el a nyelvi és szellemi elszigeteltségben hagyott magyar katolikus olvasóközönséghez.

A sajtó, mint műfaj, ilyen. Szíve joga bárkinek felhasználni a megjelenő cikkeket a saját - helyes vagy helytelen - narratívájához. Nekünk pedig szívünk joga mást gondolni ugyanazon témákban és ugyanazon hírekről, mint ők.

Az idézők hazánk és Európa jövőjét féltik Ferenc pápától, vagy épp a katolikus egyháztól. Mi azonban, a Katolikus Válasz szerkesztői, a lelkek üdvösségét, és ennek Isten-adta egyetlen és szükséges eszközét, a katolikus egyházat féltjük - a tévtanításoktól, a nyilvános visszaélésektől, és a szabadjára engedett lázadó papoktól, püspököktől.

Hogy mely egyházonkívüli mikor marházza le az Egyház bármely pápáját, ehhez képest irreleváns - vagy ha úgy tetszik, csakis ebben a vonatkozásában releváns. És mégis, ez a túlvilági vonatkozás az, ami a Bayer Zsolt szavaira reagáló katolikusok írásaiból kimaradt. Sajnálatos hiba ez olyanoktól, akiknek az örök élet vagy kárhozat oldaláról kell mérnie minden földi történést.

A gyalázás nekünk, katolikusoknak, jutalmunk (vö. Mt 5,11-12). Jele annak, hogy az Egyház rosszul végzi a feladatát, ha ilyen nem történik meg (vö. Jn 15,18-20). A gyalázással, mint minden igaztalansággal szemben, az igazságot, és nem személyi tekintélyt kell szembehelyeznünk. Végső soron, a személyi tekintélyt is csak az igazság képviselete építi fel.

Képmutatás az olyan katolikusok felháborodása, akik, ha a lutheránus Bayer 500 éve beszél ugyanígy, papként, az Egyházat is szétszakítva, ma már méltatnák és a híveivel együtt ünnepelnék őt (lásd pl. ITT és ITT). Akik, ha a katolikus hitet, és nem Ferenc pápát támadná, még szócsövet is adnának neki. Még szomorúbb látni, ha megbízott egyházszolgák a tiszta katolikus hit helyett még ezt is olyan kétes ideológiák népszerűsítésére használják, mint amilyen a "felszabadítás teológiája".

Hazánk, Európa, és az Egyház jövője, de még Bayer Zsolt írásai is, egyedül a lelkek üdvössége szempontjából releváns. Nekünk, katolikusoknak, egyedül a lelkek üdvösségre segítése a (parancsolt) feladatunk. Itt a földön ez az egyetlen lényeges, mi több, valójában az egyetlen létező feladat. Az egyetlen ok, amiért a mi Urunk eljött hozzánk, egyházat alapított, és a kereszthalált is vállalta.

Kedves Katolikus Testvérek: írjatok vagy ne írjatok Bayer Zsoltnak választ - de csakis ebből a perspektívából! Ez a katolikus válasz. Minden más csak világi hívság.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása