15 tény a papi pedofília botrányokról
2017. augusztus 04. írta: Katolikus Válasz

15 tény a papi pedofília botrányokról

Az alábbi (szerkesztett, rövidített) lista a katolikus pap Dwight Longenecker atyától származik, aki a Patheos blogon közölt írásában tette azt közzé.

Az atya a katolikus papi "pedofilbotrányok" kapcsán Philip Jenkins, a Penn State egyetem (nem mellesleg nem katolikus) professzorának "Pedofilok és Papok" címet viselő könyvét ajánlja, mint "a legobjektívebb" munkát a témában.

Jenkins a könyvében kifejtett kutatási eredményeit egy rövidebb cikkben is összefoglalta. Longenecker atya a listáját e cikk alapján készítette el.

church-abuse-e1369768503435.jpg1. Nem a cölibátus tehet róla - házas emberek sokkal nagyobb arányban molesztálnak gyermekeket, mint cölibátusban élő papok.

2. A legtöbb gyermekmolesztálást családon belül követik el.

3. Valamennyi vallási csoportnak vannak pedofilbotrányai, és bár a katolikus közöttük a legnépesebb felekezet, a katolikus egyház e téren a statisztikák alján áll.

4. A gyermekek molesztálása valamennyi szociális területen jelen van: az iskolákban, az ifjúsági szervezetekben, a sportokban, stb.

5. A statisztikák alapján épp a katolikus papok azok a közszolgák, akikre a gyermekek molesztálása a legkisebb arányban jellemző: nem a papok, hanem az orvosok és tanárok állnak a lista élén.

6. A vallási hivatást végzők közül a katolikus papok között a legritkább a gyermekmolesztálás.

7. A katolikus egyházon belüli pedofíliaügyek katolikusellenes előítéletek, valamint a katolikus egyház nagysága és fizetőképessége miatt kerülnek gyakrabban az újságok címlapjaira.

8. A pedofília és az efebofília két különböző probléma. Míg az előző a szexuális érés előtti gyermekek iránti vonzódást jelenti, utóbbi a szexuális érettséget már elért tindzserkorúak iránti vonzódást jelöli. A legtöbb "pedofíliaként" bemutatott eset valójában "efebofília" volt.

9. A legtöbb efebofília eset homoszexuális természetű volt, amit a politikailag korrekt média elhallgatni és eljelentékteleníteni próbált, hogy a "pedofília botrányokat" a közvélemény ne a homoszexualitáshoz társítsa.

10. A pedofíliát elkövetett katolikus papok száma rendkívül alacsony.

11. Amit ma az esetek "eltussolásának" gyakorlataként ismerünk, olyan, évtizedekkel ezelőtti kulturális környezetben valósult meg, amiben a probléma nem volt még kellőképpen megértett, és amiben valamennyi szervezet az ilyen ügyeket a saját hatáskörén belül tartotta. Nem kevés esetben jó okkal is történt ez: az áldozatok és családjaik védelmében, lehetőséget láttak az elkövető rehabilitációjára, vagy el akarták kerülni a botrányokozást. A mai mércék az évtizedekkel ezelőtti esetek intézményes kezelésére csak korlátozottan és körültekintéssel alkalmazhatók.

12. A kártérítési perek megindulása nyerészkedni próbálókat támasztott. Az ismertté vált ügyek között nem kevés hamis vádra derült fény emiatt.

13. Minden megvádoltat megillet a tisztességes tárgyaláshoz való jog.

14. Különbséget kell tenni a gyermekekkel szembeni visszaélések típusai között. A verbális visszaélés és a testi fenyítés bár sajnálatosak, de sok esetben elfogadottak voltak az elkövetések idején. És bár gyakran hasonló mértékű médiavisszhang kíséri az ilyen ügyeket, nem hasonlíthatók össze a szexuális visszaéléseket vagy szélsőséges kínzást tartalmazó ügyekkel.

15. Egy felnőttel vagy egy érett tinédzserkorúval szemben elkövetett szexuális visszaélés helytelen, elítélendő, és büntetendő, de sem jogi, sem erkölcsi szempontból nem esik ugyanazon megítélés alá, mint egy kiskorú gyermekkel szemben elkövetett molesztálás.

 

Kapcsolódó cikkünk:
A papi "pedofília" valójában rosszul megélt homoszexualitás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2017.08.04. 16:18:50

LE KELL VÁGNI A PAPOK FASZÁT OCCT KÉSZ !

ezta 2017.08.04. 17:11:14

Gyomorforgató a lista, és az is, hogy ezt képes a "szerző" lehozni, amivel gyakorlatilag a pedofil papokat mentegeti fel, gondolom valami kurva magasztos erkölcs birtokában, jó katolikusként... eleve, mi az az idézőjel a pedofilbotrányoknál? Írd le bátran idézőjel nélkül, mert a napvilágra került történetek valódiak, akármennyire is baromi kényelmetlen a mélyentisztelt felekezet "szentéletű" tagjai számára. Hányok tőletek....

maxval a mélyelemző birca · http://bircahang.org 2017.08.04. 17:17:14

A papi pedofil esetek kb. 99 %-a felfújt ügy, része a keresztényellenes világkampánynak.

maxval a mélyelemző birca · http://bircahang.org 2017.08.04. 17:18:24

Egyébként nem-katolikusként is gratulálok a bátor cikkhez.

mildi 2017.08.04. 17:47:01

relativizálunk, relativizálunk?

ami szabad 2017.08.04. 18:28:24

Azt hiszem, kár volt ennek nekifutni, véleményem szerint egy is SOK SOKK! Itt azonban nem egy , de rengeteg csontváz esett ki a szekrényből, nem beszélve azokról tényekről, amik gyorsan el is tűntek a netről. A holland esetre gondolok, ahol nem csak megerőszakolták a gyerekeket, de 12 esetben írásos bizonyíték került elő, hogy a papok egyházi kórházban KASZTRÁLTATTÁK az áldozatokat, nehogy ők is pedók legyenek, amire ugyebár a trauma miatt, mellesleg nagy az esély. Az Ausztriában kirobbant eset is bevillant, ahol a szopatott fiúcskának fegyvert fogott a fejéhez az áldott jó szerzetes bácsi! A spanyol több százer ELADOTT gyereket most hagyjuk, azokat nem megerőszakolták, "csak" eladták, Franco után is, akkor 8000 USD volt a tarifa. A most kirobbant ex-pápa tesó karénekes intézményében megesett mintegy 67 áldozat sem téma, - biztos nem volt a pápai lemondáshoz sem köze az így kirobbant esetnek- nyilván, bárhol megesik az ilyesmi! A helyzet az, hogy szerintem, senkinek nincs bocsánat, aki egy gyerek bizalmával, avagy fizikai gyengeségével/ kiszolgáltatottságával visszaél. Ugyanakkor egyházi személytől attól nagyobb a felháborodás, hogy erkölcsről, etikáról prédikáló, magának tiszteletet elváró - még a szó is, figyelj! TISZTELETES ! személy él vissza a helyzettel. Úgyhogy a mosakodás felesleges, ugyanolyan ezer év sittet nekik, mint bárki másnak is, ha kiderül hogy kiiratkozott az ember- létből, és egy állat. Enniyke.

Sequoyah 2017.08.04. 18:43:30

Nana, hogy egy katolikus pap magat probalja mosdatni a cikkben. Van bor a kepukon.
Eszebe nem jut hogy min kene valtoztatni a katolikus egyhaznak, akik SZISZTEMATIKUSAN, az egyhaz altal vedve kovettek el eme bunoket. Inkabb masra keni a problemat, mintha ok szentek lennenek.
Egy a valodi kereszteny ertekeket nagyra tarto embernek felfordul a gyomra a katolikus egyhaztol...

Tapsihapsi 2017.08.04. 23:46:17

Engem konkrétan egy sebész molesztált 14 éves koromban a Jánosban. Benőtt lábkörmöt kellett volna kivágnia, és arra hivatkozva hogy most nyirokcsomó-vizsgálatot tart, bezárta az ajtót, lehúzta az alsógatyámat, és satöbbi. Én meg elég naiv voltam, hogy azt higgyem, hogy ez tényleg a vizsgálat része. Mindenesetre azért nem sikerült neki a "vizsgálat", mert akkor sem gerjedtem doktorbácsikra. Kb. 3-4 alkalommal próbálkozott újból.

Ugye, ez nem a társadalmi helyzettel való visszaélés. Valahol mégsem cikkez ezekről a The New York Times.

Utána életem legszebb négy évét töltöttem az esztergomi ferences gimnáziumban. Ha vannak valakik, akiknek a családomhoz mérhetően sokat köszönhetek, azok a ferences szerzetesek.

Úgyhogy mindannyian, akik konkrét tapasztalat híján okádtok itt össze- vissza, menjetek a jó édes anyátok ölébe, a szülinapotok színhelyére.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2017.08.08. 09:44:12

a 15 "tény" nagyobbik része szimplán röhej nem tény...

Csak 1 példa: "13. Minden megvádoltat megillet a tisztességes tárgyaláshoz való jog."

ez igaz, de mi köze ennek a pedofil papokhoz?
mitől tény ez velük kapcsolatban?

emul 2018.08.27. 15:16:28

Tessek elfogadott (peer reviewed) tanulmanyokat, statisztikakat citalni az adott pontokhoz. E nelkul ez nem mas csak es halom osszehordott SZUBJEKTIV velemeny
süti beállítások módosítása