A pápa maga is eltűnödött azon, hogy vajon hithű-e az Amoris Laetitia?
2017. augusztus 10. írta: Katolikus Válasz

A pápa maga is eltűnödött azon, hogy vajon hithű-e az Amoris Laetitia?

Ferenc pápa úgy utalt Christoph Schönborn bíborosra, mint az Amoris Laetitia „tekintélyes értelmezőjére”. Ezért, amikor az osztrák bíboros ír hallgatóság előtt beszélt a vitatott pápai dokumentumról, az emberek természetesen megkülönböztetett figyelemmel hallgatták.

tnx-13464-schoenborn.jpg

Austen Ivereigh elbeszélése szerint:

Schönborn felfedte, hogy amikor az Amoris bemutatása után nemsokkal találkozott a pápával, Ferenc köszönetet mondott neki és megkérdezte tőle, hogy hithű-e a dokumentum?

„Én ezt mondtam: ’Szentatya, teljesen ortodox’”, mesélte Schönborn nekünk, hogy ezt mondta a pápának, hozzátéve, hogy néhány nappal később kapott Ferenctől egy pár soros jegyzetet, amiben ez állt: „Köszönöm neked azt a szót. Megnyugtatott”.

Feltételezve, hogy ez pontos – és nincs rá okunk, hogy kételkedjünk felőle – Schönborn bíboros anekdotája megdöbbentő képet tár elénk: Szent Péter utóda – akinek magasztos kötelessége, hogy őrizze a hit letéteményét – megkérdez egy másik főpapot, hogy saját tanítása vajon hithű-e? És megnyugtatja, hogy igenlő választ kap.

Továbbá: Ferenc pápa konzultál Schönborn bíborossal – egyik legközelebbi tanácsadójával, aki tiszteletben álló teológus – és azután akar megbizonyosodni róla, hogy tanítása hithű-e, miután a dokumentumot már közzétették.

Mindennapi eljárás egy pápa részéről, hogy elkészíti egy dokumentum vázlatát és utána azt bizalmasan eljuttatja tiszteletben álló bíborosoknak és teológusoknak, megkérdezi őket, hogy találnak-e benne bármilyen nehézséget, azért, hogy a pontatlanságokat ki lehessen javítani a dokumentum kihirdetése előtt. Egy híresztelés szerint – ami sokkal szélesebb körben elterjedt, semmint hogy el lehetne hessegetni – a Hittani Kongregáció egy tucat módosítási javaslatot terjesztett elő az Amoris Laetitia-hoz, de nem vették figyelembe őket. Természetesen a Szentatyának minden joga meg van ahhoz, hogy elfogadja vagy visszautasítsa munkatársai javaslatait.

Schönborn bíboros elbeszélése ahhoz a meglepő eshetőséghez vezet el bennünket, hogy Ferenc pápa nem volt teljesen biztos az Amoris Laetitia hithű mivolta felől, még azután sem, hogy azt közzétette. Legalább is az a tény, hogy „vigaszt” talált Schönborn bíboros megnyugtató szavaiban, azt mutatja, hogy a pápa tudta, néhány befolyásos főpap tévesnek találhatja majd a dokumentumot.

Phil Lawler  (catholicculture.org)

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása