Veszteségeink elfogadása - a lombikozás mellett való döntés gyökeréről
2017. szeptember 18. írta: Katolikus Válasz

Veszteségeink elfogadása - a lombikozás mellett való döntés gyökeréről

Avagy tökéletes ember álomképe

"A lombik program körül kialakult párbeszéd során nem csak arról gondolkodom, hogy erkölcsös vagy sem, vagy mi lesz a létszámfeletti emberkékkel. Azt próbálom keresni, hogy mi lehet a gyökere a helyzetnek." Alábbiakban Fülöp Ákos atya írását közöljük:

satya2.jpg

Mintegy 10 éve a házas hétvége közösségében az egyik asszony, aki özvegyen maradt, búcsúlevelet írt a közösség felé. Egyedül egy házas közösségben hol, hogyan van helye. Ekkor, a levél nyomán kezdtem arról beszélgetni valakivel, hogy hogyan viszonyulunk a közösségben az özvegyeinkhez. Az elmúlt években a kérdéskör sokakban felmerült, és számos olyan fórum, közösség alakult, ahol a veszteségekkel, ezeknek feldolgozásával foglalkoznak. Özvegyek, gyermeküket elvesztők, elváltak, akik életükben megtapasztalták, hogy valami nem úgy alakult, ahogy szerették volna.

A mai környezetünk sokféle módon azt sugallja, hogy az ember akkor igazán ember, ha tökéletes, ha mindent meg tud oldani. A gyenge, a segítségre szoruló a társadalom peremére kerül. Ide kapcsolható az a várakozás, hogy én így gondolom jónak, ezt képzelem el magamnak. Ha nem így sikerül, nem tudok vele mit kezdeni.

Ma már egyre többet beszélünk a gyászmunkáról. Arról, hogyan dolgozzunk fel egy-egy tragédiát. Veszteségünk sokféle lehet. Nem csak haláleset vagy válás, amelyben egyértelmű. Álmaink elvesztése is ilyen veszteség. El kell tudnunk fogadni önmagunkat, gyengeségeinkkel együtt. Be kell látnunk, hogy lehetőségeink korlátozottak. Van, amit – hiába is szeretném – nem kaphatok meg, nem érhetek el.

Persze sejtem, ennek elfogadásához leginkább hitre van szükség. Arra, hogy elfogadjuk, Isten alkotta meg a világot, benne az embert. Isten nem teremt selejtet. Értékességünk nem képességeinkben és lehetőségeinkben rejlik, hanem abban, hogy Isten saját képmására teremtett. Ha ezt egyre többen meg tudnánk érteni, el tudnánk fogadni, akkor könnyebb lenne jó megoldásokat találni a problémás helyzetekre.

A megoldás útja az lehet, hogy merünk beszélni megfelelő körben veszteségeinkről. Ha a gyerektelenség bánatát meg tudjuk osztani, könnyebb hordozni. Remélem, a téma előkerülése segít ebbe az irányba indulni.

Fülöp Ákos atya

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása