James Martin: A homoszexuális embereknek nem kell tisztaságban élniük
2017. szeptember 21. írta: Katolikus Válasz

James Martin: A homoszexuális embereknek nem kell tisztaságban élniük

2017-09-20-martin-a.jpgEgy nyilvános panelbeszélgetésen készült hangfelvételen, amelyet szeptember 20-án töltöttek fel a YouTube videómegosztóra, a Vatikán kommunikációs tanácsadója, James Martin, arról győzködi a hallgatóságát, hogy a homoszexuális embereknek nem szükséges tisztaságban élniük, ahogyan azt az Egyház tanítja nekik (lásd pl. KEK 2359).

A jezsuita szerzetes pap azzal érvel emellett, hogy az Egyháznak ezt a tanítását a hívő nép "nem fogadta el", ami bizonyítja, hogy ez a tanítás nem tévedhetetlenül történt, és így nem is kötelező érvényű.

"Ahhoz, hogy egy tanítás valóban kötelező legyen, az kell, hogy azt Isten népe, a hívek, elfogadják. Vegyünk például egy olyat, mint a Mennybevétel. A Mennybevételt tehát kihirdették, és az emberek azt elfogadják. Elmennek a Mennybevétel ünnepére, hisznek a Mennybevételben, elfogadják azt. A tanítást, hogy az LMBT embereknek cölebszeknek kell lenniük egész életükben, nem fogadták el." - mondja a felvételen Martin.

Minden házasságon kívüli szexuális cselekedet paráznaság, amelynek súlyosan bűnös volta Isten Szentírásba is foglalt kinyilatkoztatásából megismert igazság, ahogy a nemiségnek a Teremtő által rendelt célja ("férfinak és nőnek teremtette őket", akik "lesznek egy testté") úgyszintén. A homoszexualitást rendellenességként az Egyház a természettörvény alapján tanítja, a homoszexuális cselekedetek bűnös voltáról pedig a Szentírás is tanúskodik. A homoszexuális emberek tisztaságról való lemondása mindezeknek ellentmondana, és mint ilyen, egyetlen katolikus hívő sem dönthet ennek el-nem-fogadása mellett.

A tisztaság melletti döntés felszabadító és önkiteljesítő erejéről Robert Sarah bíboros mellett több hívő homoszexuális személy is tanúskodott már. A homoszexuális emberek és családjaik célzott egyházi szolgálatát és képviseletét a nemzetközi Courage International látja el.

A hangfelvételt a videómegosztó oldalra a korábban homoszexuális filmekben játszó és melegprostituáltként dolgozó Joseph Sciambra töltötte fel. Sciambra ma már tisztaságban él, miután megtért a katolikus egyházba, és nyilvános előadásokon, blogon, és könyvben is tanúságtevően hirdeti az Egyház tanításának igazát.

A felvétel az alábbiakban meghallgatható.

A közösségi oldalakon rendkívül aktív James Martin nemrég egy Facebook bejegyzésében a Szentlélek jellemzésére az angol "She" nőnemű személyes névmást használta, jelezve, hogy a Harmadik Isteni Személyt ő nőneműnek tartja ("the Holy Spirit knows what She's doing" - "a Szentlélek tudja, mit csinál"). Egy másik videóban a "melegházasságot" a zsidó házassághoz hasonlította, mivel szerinte ahhoz hasonlóan az azonos nemű párok közötti házasság is csupán "egy másik hagyomány", és mint ilyenre, a katolikus hívek is bátran elmehetnek vendégként a párral együtt ünnepelni.

Miközben Róma egyelőre semmit nem lépett még, hogy a kommunikációs tanácsadójuk, Martin lelkipásztori-teológiai ámokfutását megfékezze, szerencsére a katolikus hívek ellenállása erősödni látszik vele szemben az Egyesült Államokban. A napokban több katolikus rendezvény szervezősége is lemondta Martin korábbi meghívását arra, hogy beszédet tartson náluk. A beszédek lemondása mögött felháborodott hívek, jellemzően meghívott vagy fizető vendégek állnak. Mivel a felháborodás és tiltakozás annak köszönhető, hogy független katolikus médiumok előre tájékoztatják a híveket arról, hogy a látogatni és támogatni kívánt rendezvényükön Martin lesz a felszólaló díszvendég, Martin a beszédek lemondásáért e médiumokat okolja, önmagát lejáratókampányok áldozatának beállítva. Martint ugyanakkor nemrég Phildelphia érseke, és Robert Sarah bíboros is komoly nyilvános kritikával illette.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása