Vatikáni magyarázat a filiális korrekció weboldalának blokkolására
2017. szeptember 26. írta: Katolikus Válasz

Vatikáni magyarázat a filiális korrekció weboldalának blokkolására

holy_see_810_500_55_s_c1.jpgOlaszországi tudósítások szerint a Vatikán kommunikációs titkársága hétfőn átmenetileg blokkolta a hozzáférését valamennyi számítógépén annak a weboldalnak, amely Ferenc pápa ún. "filiális korrekcióját" közölte. A hírről az Ansa híroldal mellett a Corriere della Sera is beszámolt.

A LifeSiteNews vatikáni belső értesülései szerint maga a correctiofilialis.org nem volt blokkolva (a korrekciót tehát olvasni lehetett), a tiltás arra az aloldalra volt beállítva, amelyen a korrekcióhoz támogatóként csatlakozni lehet.

A vatikáni sajtószolgálat ugyanakkor tagadta ezt is, azt állítva, hogy csupán olyan számítógépek belső szűrői működtek így, amelyeket az újságírók és a vatikáni sajtószolgálat munkatársai használnak. "A sajtószoba egyes számítógépein, mint bármely vállalatnál, olyan szűrők vannak, amelyek automatikusan beindulnak különféle online tartalmakra, a pornográfiától a vírusoldalakon át a reklámokig." - magyarázta Greg Burke, a Szentszék sajtóhivatalának igazgatója.

E szűrők egyike olyan oldalakat blokkol, "amelyek személyes információkat kérnek, hogy elkerüljék ezzel a nemkívánt műveleteket" - mondta Burke. A szóvivő szerint ez az oka annak, hogy a számítógépek a korrekcióhoz való csatlakozást blokkolták, az ugyanis "személyes információkat kér".

Mint Burke elmondta, a szűrő nemcsak a korrekció honlapján, de minden olyan más oldalon is működésbe lép, ami ilyen információk megadását kéri. A LifeSiteNews belső informátora szerint ez biztosan pontatlan megállapítás, mivel a gépeken az olyan oldalak, amelyeken könyvek, belépőjegyek, és egyéb más termékek vásárlását lehet intézni, annak ellenére blokkolás nélkül működnek, hogy ugyanúgy személyes adatok megadását kérik.

A szóvivő a letiltásról érdeklődő újságírói kérdésekre válaszolva a korrekción is élcelődött, komolytalannak minősítve azt: "Nem gondolhatják, hogy ilyet tennénk egy 60 neves levéllel."

Az aláírók száma időközben 68-ra nőtt, miután hat új személyt a kezdeményezők hétfőn hozzáadtak a listához, köztük az amerikai Texas állam Corpus Christi egyházmegyéjének emeritusz püspökét, a bencés szerzetes Rene Henry Gracidát.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása