Rene Gracida püspök: Miért írtam alá a filiális korrekciót?
2017. szeptember 28. írta: Katolikus Válasz

Rene Gracida püspök: Miért írtam alá a filiális korrekciót?

Az alábbiakban Rene Henry Gracida, a Corpus Christi egyházmegye (Texas állam, USA) emeritusz püspökének írását közöljük. A püspök írásának angol eredetije a Catholic Herald oldalon olvasható.

screen_shot_2017-09-28_at_22_12_21.pngTöbb barátom is megkérdezett engem, hogy múlt vasárnap miért döntöttem úgy, hogy aláírom a filiális korrekciót. Őszintén szólva meglep, hogy bárkinek is fel kell tennie ezt a kérdést, mivel a válasz annyira egyszerű, és - remélem - magától értetődő: mert szeretem az Egyházat.

Szeretem az Egyházat, mint Krisztus misztikus testét. Szeretem az Egyházat, mint a hívő férfiak és nők, fiatalok és idősek, liberálisok és konzervatívok közösségét. Fájdalmas látnom mások szenvedését, azt is, ahogy én magam szenvedek a jelenlegi válságban, ami az Egyházat sújtja.

A filiális korrekció olyan jól megírt, olyan tiszteletteljes, olyan átfogó, olyan részletes annak elmagyarázásában, mi a tiltakozás alapja a heterodoxiának az eretnekséggel határos hét területével szemben, hogy arra számítanék, hogy a püspöktestvéreim közül sokan örömmel aláírnák. Azt gondoltam - talán naívan -, hogy az aláírásom további püspököket bátoríthat arra, hogy az álláspontjukat nyilvánosan vállalják, és talán néhányan meg is teszik ezt majd; sokan azonban bátortalanok, és félnek Róma megtorlásától.

Ahogy korábban mondtam, a negyedik század példájából merítek reménységet, amikor - Boldog John Henry Newman szerint - a püspökök többsége ariánus vagy szemiariánus volt. A laikusok voltak azok, akik a pápát és Szent Atanázt támogatták, és segítettek nekik elérni az arianizmus elítélését. A korunk laikusai, akik oly nagyon szenvednek a rossz vezetés, vagy a vezetés hiánya miatt, megérdemlik, hogy láthassák, ahogy több püspök is bejelenti a korrekció támogatását.

Azt is megkérdezték, hogy mit gondolok arról, mi fog történni, ha semmilyen válasz nem érkezik a korrekcióra vagy a dubiára. Sajnálattal azt kell válaszolnom, hogy nem hiszem, hogy abban az esetben bármi lenne, amit ember még tehet: a válság megoldása úgy teljességgel a mi Urunk Jézus Krisztuson múlik majd.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magdolna Magdolna 2017.09.29. 21:48:21

Ennyire egyszerű.....lenne...."Boldigok a tiszta szívűek...."
süti beállítások módosítása