Október 11. A Boldogságos Szűz Mária anyasága
2017. október 11. írta: Katolikus Válasz

Október 11. A Boldogságos Szűz Mária anyasága

II. oszt. duplex ünnep

szmistany.jpgMária Isten anyja, nem mintha Jézusnak isteni természete szerint anyja lehetne, hanem mert a személy, akinek emberi természete szerint anyja lett, Isten. Ezzel Máriát Isten a legmagasabb méltóságra emelte, amely emberileg elképzelhető.

Az V. században föllázadt Nestorius, a konstantinápolyi pátriárka, aki a szent Szűztől az „Istenanya” (Theotokos) díszcímet akarta elvitatni, merthogy Mária Jézusnak mint embernek anyja ugyan, de mint Istennek nem. Azonban az Efezusban egybegyűlt püspökök 431-ben keresztülláttak az álokoskodáson s megmentették a Boldogságos Szűz legszebb címét, kifejtvén, hogy Mária ugyan Jézusnak nem, mint Istennek anyja, de azért mégis Jézusnak, az Istennek anyja, tehát megilleti őt a „Theotokos” cím.

Az efezusi zsinat 1500 éves évfordulójára rendelte el ezt az ünnepet XI. Pius pápa 1931-ben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása