Egy éve tettek fogadalmat a közös szentáldozásra a katolikus és evangélikus egyházi vezetők
2017. október 31. írta: Katolikus Válasz

Egy éve tettek fogadalmat a közös szentáldozásra a katolikus és evangélikus egyházi vezetők

ea3df1df98631b2c2adabc8f69362942-1024x752.jpgEgy a svédországi Lundban 2016. október 31-én tartott történelmi ökumenikus ünnepség zárásaként Ferenc pápa és a világ evangélikus egyházainak főtitkára egyezséget kötöttek, hogy együtt fognak dolgozni a közös szentáldozásért.

Ferenc pápa és az evangélikus vezető egyaránt fogadalmat tettek, hogy elhárítanak minden akadályt az egyházaik teljes egysége elől, bevezetve végül a közös szentáldozást.

Az elköteleződést egy közösen aláírt nyilatkozatban tették meg katolikus és evangélikus vezetők előtt, egy a svédországi Lundban tartott közös istentiszteleten, amivel a reformáció kezdetének 500. évfordulójáról emlékeztek meg.

A nyilatkozatot Ferenc pápa és Munib Younan püspök írták alá, aki az 1947-ben Lundban alapított Evangélikus Világszövetség (Lutheran World Federation, LWF) elnöke. Az aláírást követően az összegyűltek felálltak és hosszú tapsba kezdtek, miközben a két vezető átölelte egymást.

A két vezető külön foglalkozott azokkal a házaspárokkal, akik közül az egyik fél katolikus, míg a másik evangélikus. "A közösségeinkből sokan áhítoznak arra, hogy egyazon asztalnál fogadják az Eucharisztiát, a teljes közösség konkrét kifejeződéseként" - jegyezték meg.

"Átérezzük azok fájdalmát, akik a teljes életüket megosztják, de nem osztozhatnak Isten megváltó jelenlétében ugyanazon eucharisztikus asztalnál," - mondták, hozzátéve: "Elismerjük a közös pásztori feladatunkat, hogy választ adjunk a közösségeink lelki szomjúságára és éhségére, hogy egyek lehessenek Krisztusban."

"Vágyakozunk arra, hogy Krisztus Testének ez a sebe begyógyuljon" - folytatták. "Ez az ökumenikus erőfeszítéseink célja, amelyeket tovább szeretnénk vinni, megújítva az elköteleződésünket a teológiai párbeszéd mellett is."

A közleményükben a vezetők elismerték, hogy "az evangélikusok és katolikusok megsebezték az Egyház látható egységét".

"A teológiai különbségeket előítéletek és konfliktusok kísérték, és a vallást politikai célokra használták" - jelentették ki, később hozzátéve: "Ma halljuk Isten parancsát, hogy tegyünk félre minden konfliktust. Elismerjük, hogy a kegyelem felszabadít minket arra, hogy továbblépjünk az egység felé, amelyre Isten folytonosan hív minket."

Megfogadva, hogy a közös szentáldozásért fognak dolgozni, a vezetők azért imádkoztak, hogy a katolikusok és evangélikusok képesek legyenek majd közösen tanúságot tenni Jézus Krisztus Evangéliumáról, és munkálkodni az igazságosságért és békéért.

"Sürgetjük az evangélikusokat és katolikusokat, hogy dolgozzanak együtt az idegenek befogadásáért, siessenek segítségére azoknak, akiket menekülni kényszerültek háború vagy üldözés miatt, és védjék meg a menekültek és menedékkérők jogát" - mondták, hozzátéve, hogy "a közös szolgálat" ki kell, hogy terjedjen a teremtésvédelemre is.

"Elismerjük a jövendő nemzedékek jogát arra, hogy Isten világát élvezzék minden lehetőségében és szépségében" - folytatták. "Imádkozunk a szívek és elmék fordulatáért, amely a teremtés védelmének egy szerető és felelősségteljes útjához vezet."

Végül a pápa és az evangélikus vezető azzal a felhívással fordultak az egyházkerületeik és a közösségeik felé, hogy legyenek "bátrak és kreatívak, örömteliek és reményteliek az elköteleződésükben az előttünk álló nagy út folytatásában."

Majd így zárták: "Krisztusban gyökerezve és tanúságot téve róla, megújítjuk az elhatározásunkat, hogy hithű hírnökei legyünk Isten határtalan szeretetének az egész emberiség iránt."


Kapcsolódó cikkünk:

Az új svéd bíboros szerint nem lehetséges a közös áldozás az evangélikusokkal

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2019.08.12. 00:58:56

"Az evangélikusok és katolikusok megsebezték az Egyház látható egységét" - na, hagyjuk!
"nem osztozhatnak Isten megváltó jelenlétében ugyanazon eucharisztikus asztalnál" - valaki megtiltotta nekik, hogy ne az igaz utat kövessék, és valaki kötelezte őket az elszakadásra?
Az evangélikus házastárs katolizál, és az "osztozás" máris megvalósult.
Ne tegyünk már úgy, mint ha az eretnekség egy elfogadott és helyes út lenne, lett volna!
És... mit is tanítanak a lutheránusoknak az Eucharisztiáról? Talán ott kéne kezdeni az ismerkedést.
És... nem látom a lutheránusok harcias kiállását az abortusz ellen. A gyilkosság ellen. Ennyit a "teremtésvédelemről".
A bajok nem kicsik!
süti beállítások módosítása