A szenvedés örömhíre
2017. november 02. írta: Katolikus Válasz

A szenvedés örömhíre

Betegként vagy természeti csapástól szenvedni - mi az oka? Isten próbatétele ez? Vagy az ördög műve?

A saját válaszunk alább, egy valós üzenetváltásból.

crucifixion-christian-cross-with-jesus-christ-statue-over-stormy-clouds-time-lapse-1920x1080-1080p-hd-format_71gocrfi_f0000.pngIsten világot teremtett, aminek megvannak Őtőle a saját törvényszerűségei. A természeti jelenségek, beleértve a betegségeket is, csak a legritkábban Isten vagy az ördög közvetlen rendeléseiből vagy beavatkozásaiból valók.

Isten ígérete és örömhíre nem az, hogy sohasem érnek minket csapások és betegségek. Hanem az, hogy Ővele minden megszépül, minden szolgálatba állítható, és mindennek értelme van. Mindennek – az örök élet perspektívájából.

A szenvedésnek érdem- és kegyelemszerző hatása van egy sebzett világban, amivel élhetünk és együttműködhetünk. A szenvedés másokért felajánlható, és a Megváltás művének részévé tehető. Ez önmagában nagy kegyelem!

Ha Krisztus szenvedett, akit igazán szeretsz, a szenvedés megszépül tőle, mert Ővele teremt közösséget. Ha maga Isten emberré (és semmi mássá) akart lenni, egy szenvedő világban és előre tudva a saját szenvedését, akkor embernek lenni még szenvedve is a legszebb dolog. Ez az örömhír, ami a szenvedésen átragyog.

Lehet, hogy egy szenvedést Isten megenged, vagy akár okkal ki is mér. Lehet, hogy egy szenvedéssel az ördög kínoz. Lehet, hogy a szenvedésben pusztán csak a teremtett világ működik, a maga szabályai szerint. Esetről esetre mindegyik lehetséges, mert ilyen és olyan szenvedés is van.

De sosem az számít, hogy ezekből melyik igaz. Ami számít, az az, hogy még a szenvedés is, Istenbe kapaszkodva, az Ő megerősítő kegyelmével ajándékká formálható, mind a javadra, mind mások és a világ javára.

Minden szenvedőnek azt kívánjuk, hogy megtalálja ezt, és imádkozni is fogunk érte, felebaráti szeretettel. 


Ajánló:

Szentség a szenvedőknek: a betegek kenete

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása