Vatikán: Nincs "ökumenikus misén" dolgozó vatikáni bizottság
2017. november 06. írta: Katolikus Válasz

Vatikán: Nincs "ökumenikus misén" dolgozó vatikáni bizottság

gettyimages-802687992-800x500.jpgA Vatikán ma hivatalosan is cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint titkos bizottság dolgozik az "ökumenikus mise" liturgiáján, ami magába foglalná a katolikusok és protestánsok közös szentáldozását.

Greg Burke, a szentszéki sajtóiroda vezetője, és a bizottsági tagsággal hírbe hozott Arthur Roche érsek, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció titkára is határozottan tagadták az erről szóló médiatudósításokat.

Roche érsek úgy fogalmazott, hogy ezek a híresztelések "teljesen hamisak", Greg Burke szerint pedig "egyszerűen nem igazak".

Egy ilyen mise lehetőségét az olasz újságíró és vatikánszakértő Marco Tosatti vetette fel egy a First Things internetes magazinnak írt cikkében, azt állítva, hogy "Jóllehet hivatalosan sohasem jelentették ezt be, egy bizottság, amely közvetlenül Ferenc pápának jelent, már jóideje dolgozik ezen a liturgián."

Tosatti azt állította, hogy míg az Istentiszteleti Kongregáció prefektusát, Robert Sarah bíborost nem értesítették a bizottság felállásáról, Arthur Roche érsek a bizottság tagjai közé tartozik.

A katolikusok és protestánsok közös áldozásának lehetőségét (az Eucharisztiáról vallott hitük különbségei miatt) a kölni érsek "képtelenségnek" állította. Hasonlóan nyilatkozott még júniusban Svédország új bíborosa, Anders Arborelius is, aki korábban az evangélikus hitből tért meg az Anyaszentegyházba.

A katolikus és evangélikus egyházi vezetők ugyanakkor 2016-ban írásos fogadalmat tettek arra, hogy a közös szentáldozást megvalósítják. 2015-ben maga Ferenc pápa biztatott egy evangélikus asszonyt a katolikus férjével való közös szentáldozásra, mindössze két hónappal később pedig a római Szent Péter Bazilika papjai már tudatosan megáldoztatták egy evangélikus delegáció tagjait.

Idén a torinói érsekség területén különös ökumenikus közösség is indult egy katolikus pap vezetésével, érseki jóváhagyással saját hatáskörben megvalósítva az "ökumenikus mise" liturgiáját. A Spezzare il pane ("A Kenyér Megtörése") nevű csoport katolikus és protestáns tagjai havonta egyszer közös liturgiát ünnepelnek valamely tagfelekezet templomában, ahol közösen ünneplik meg az "Eucharisztiát" az adott felekezet saját liturgikus rendje szerint, és minden jelenlévőnek kiszolgáltatják az Eucharisztiát (a katolikus templomban az Oltáriszentséget).

A Vatikán mostani nyilatkozata nem szól erről a torinói kezdeményezésről.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása