Ferenc pápa tanítóhivatali rangra emelte az Amoris Laetitia vitatott értelmezését
2017. december 04. írta: Katolikus Válasz

Ferenc pápa tanítóhivatali rangra emelte az Amoris Laetitia vitatott értelmezését

"Hiteles tanítóhivatali megnyilatkozás" minősítést kapott a Buenos Aires-i püspökök Amoris Laetitia értelmezése. Ilyen minősítést eddig a hitről és erkölcsről hirdetett tanítások kaptak, nem a lelkipásztori gyakorlat rendelkezései. A lépés lezárja az apostoli buzdítás pontos és hivatalos pápai értelmezésének kérdését.

Történelmi válaszúthoz érkezett az Egyház.

2017-12-02-pope.jpgA Church Militant online katolikus televízió számolt be elsőként arról a hírről, miszerint Ferenc pápa hivatalosan is jóváhagyta az Amoris Laetitia apostoli buzdításának azon értelmezését, amely - az Egyházi Törvénykönyv 915. kánonjának és az Egyház korábbi tanításának ellentmondva - megnyitja a lehetőséget a szentáldozásra szexuálisan is aktív elvált és újraházasodott párok számára. Az Egyházi Törvénykönyv 752. kánonja alapján a katolikus híveknek elvileg "az értelem és az akarat vallásos meghajlásával kell" fogadniuk ezt a tanításbeli változást. A hírt azóta a OnePeterFive és a Rorate Caeli oldalak is megerősítették.

Egy a szentszéki államtitkárnak, Pietro Parolin bíborosnak 2017. június 5-én küldött ex Audientia Sanctissimi pápai leiratban, amelyet a szentszék most közölt a (2016. októberi dátumú) Acta Apostolicae Sedis közlönyében, a Szentatya "hiteles tanítóhivatali megnyilatkozás" rangjára emelte mind azt a magánlevelét, amelyet 2016. szeptember 5-én Sergio Alfredo Fenoy püspöknek, az argentin püspöki konferencia Buenos Aires-i régiója küldöttének írt, mind a régió püspökei által aznap kiadott instrukciót az Amoris Laetitiáról, ami a "Criterios Basicos para la aplicación del capitulo VIII de Amoris laetitia", vagyis a "Alapvető kritériumok az Amoris Laetitia 8. fejezetének alkalmazásához" címet viseli.

A közlöny e négyoldalas része ide kattintva elérhető (a közlöny teljes száma pedig, egy több, mint 300 MB-os PDF fájlban, magáról a Vatikán honlapjáról, ide kattintva letölthető).

A Buenos Aires-i püspökök instrukciója tavaly vitát kavart, mivel abban úgy értelmezték a pápa szinódus utáni buzdítását, hogy az engedélyezi a szentáldozást olyan, rendezetlen együttélésben lévő pároknak is, akik nem kívánnak lemondani a szexuális érintkezésről, és így az Egyház korábbi tanítása alapján nem felelnek meg a szentáldozáshoz szükséges feltételeknek. Ferenc pápa a 2016. szeptember 5-én a püspököknek küldött levelében elismerését fejezte ki az Amoris Laetitia ezen értelmezéséért.

A Buenos Aires-i püspökök instrukciójáról lásd a korábbi cikkünket: "Áldozhatnak az újraházasodottak: 'nincs más interpretációja' az Amoris Laetitiának Ferenc pápa szerint"

"A dokumentum nagyon jó és teljesen elmagyarázza az Amoris Laetitia 8. fejezetének jelentését" - írta Ferenc pápa, majd hozzátette: "Nincs más értelmezés." ("No hay otras interpretaciones.")

A Church Militant által megkérdezett szakértők szerint nem lebecsülhető annak jelentősége, hogy Ferenc pápa hivatalos döntést hozott e levelek "hiteles tanítóhivatali megnyilatkozás" rangjára emeléséről, és az Acta Apostolicae Sedis közlönyben való leközlésükről. Az, hogy a döntéséről a pápa egy leiratot adott ki, lezárja az Amoris Laetitia pontos és hivatalos pápai értelmezésének kérdését.

A pápai leirat (nemhivatalos) magyar nyelvű fordítása így hangzik:

A pápa elrendeli, hogy a [leiratot] megelőző két dokumentum kiadásra kerüljön a Vatikán honlapján és az Acta Apostolicae Sedis [közlöny]ben, mint hiteles tanítóhivatali megnyilatkozások. Kelt a Vatikáni Palotában, június hó 5. napján, a 2017. évben.

Pietro Parolin bíboros
Államtitkár

A két dokumentum szövege idén augusztusban meg is jelent a Vatikán honlapján, akkor azonban ez a pápai leirat szövegének nyilvános közlése nélkül történt. A leirat csak az Acta Apostolicae Sedis közlönyben (most) vált nyilvánossá.

A "hiteles tanítóhivatal" kifejezés az Egyházi Törvénykönyvben a 752. kánonban szerepel, amely így rendelkezik:

752. kánon -- Ha nem is hitbeli hozzájárulással, de mégis az értelem és az akarat vallásos meghajlásával kell fogadnunk azt a tanítást, amit akár a pápa, akár a püspökök testülete a hitről vagy az erkölcsről hirdet, mikor hiteles tanítóhivatalát gyakorolja, még ha nem akarja is ezt a tanítást véglegesen kötelezően kijelenteni; tehát a krisztushívőknek kerülniük kell azt, ami ezzel nem egyezik meg.

A fejleményt, hogy Ferenc pápa a dokumentumokat "hiteles tanítóhivatali" megnyilatkozásokká minősítette, "rendkívül aggasztónak" nevezte egy a Church Militant által megkérdezett szakértő azért is, mert ezt a minősítést hagyományosan a hitről és erkölcsről hirdetett tanítások kapják meg, nem pedig egyházfegyelmi rendelkezések. Emiatt egyesek szerint Ferenc pápa egyfajta "kiskaput" használ arra, hogy hivatalos egyházi tanítássá tegyen olyasvalamit, amit még a támogatói is pusztán a "lelkipásztori gyakorlatban" történt változásként emlegettek, ragaszkodva ahhoz, hogy az Egyház tanításában semmiféle változás nem történt.

A hírt elsőként közlő Church Militant is a tudósítás folytatását ígéri, amint abban további fejlemények merülnek fel.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szende Kovács 2017.12.04. 08:55:30

Innen rohamosan johetnek egyre fajdalmasabb esemenyek.

Szende Kovács 2017.12.04. 10:25:46

Képesek voltak ezt igy idoziteni. Világos persze, hisz ez igy eleg hatásosan hivatott jelezni egy "Uj Adventet". New age.

eloi 2017.12.04. 13:26:15

A kanadai miniszterelnök a napokban kijelentette, hogy aki elítéli a homoszexualitást az kollektíven bűnös!!! Vagyis az összes keresztény és egyházaink. Hacsak nem értelmezzük át a Szentírás vonatkozó részeit, ahogy a fenti esetben is! Igen, sajnos a vádaktól gyorsan el lehet jutni az üldözésig!!! Ez fog jönni, ha nem hajlik meg az egyház a világ hatalmasságai előtt. (Ferenc most hajlik egyet...)

csaba_carmarthen 2017.12.14. 22:29:57

VI. Pál pápa „Cum ex Apostolatus Officio” pápai bullája azt tanítja, hogy ha valaki eretnek nézeteket vall a pápaválasztás előtt, az akkor sem lehet érvényes pápa, ha érvényesen és egyhangúlag választják meg a bíborosok. Valamint a 188.4 kánon (Kánonjog,1917-es kód) kimondja, hogy a klérus (pápa, püspök, stb.) eretnekké válik, elveszíti tisztségét, minden különösebb indoklás nélkül, ezen jogszabály alapján.

KEK AZ EGYHÁZ UTOLSÓ PRÓBATÉTELE
675 Krisztus eljövetele előtt az Egyháznak át kell mennie egy utolsó próbatételen, mely sokak hitét meg fogja ingatni. [639] Az üldözés, mely kíséri az Egyház földi zarándokútját, [640] fölfedi a "gonoszság misztériumát" egy vallási megtévesztés formájában, mely az embereknek problémáik látszólagos megoldását kínálja föl cserében azért, hogy elpártolnak az igazságtól. A legnagyobb vallási megtévesztés az Antikrisztusé, azaz egy ál-messianizmusé, amelyben az ember önmagát dicsőíti Isten és az Ő testben eljött Messiása helyett.
www.katolikus.hu/kek/kek00624.html#N112

csaba_carmarthen 2017.12.14. 22:38:17

Burke Biboros:

"In that sense, one may have the feeling that the Church gives the appearance of being unwilling to obey the mandates of Our Lord," he said, adding, "Then perhaps we have arrived at the end times."
www.youtube.com/watch?v=lAAkEp0BV9Q

Burke was expanding on comments he made at a Fatima conference in July.

There, he recounted a young priest asking him, "Cardinal, do you think that we are in the end times?"

"I did not hesitate to respond: 'It may be so.'" he said.
www.churchmilitant.com/news/article/cdl.-burke-perhaps-we-have-arrived-at-the-end-times

2 Tessz 2, 3-4 sk.
...hiszen előbb be kell következnie az elpártolásnak, és meg kell mutatkoznia a bűn emberének, a kárhozat fiának, az ellenségnek, 4 aki mindenek fölé emelkedik, amit Istennek és szentnek neveznek.
Sőt, Isten templomában foglal majd helyet, és istennek akar látszani...
szentiras.hu/SZIT/2Tesz2
süti beállítások módosítása