Czakó Gábor: Házikutya-isten
2017. december 07. írta: Katolikus Válasz

Czakó Gábor: Házikutya-isten

Az alábbiakban Czakó Gábor írását ajánljuk olvasóink figyelmébe, amelynek eredetije a Kossuth-díjas katolikus író saját honlapján olvasható.

crosses-2700407_1280.jpgAz idősebbek még emlékeznek arra az ügyes mutatványra, mellyel a marxizmus megfordította a Teremtés könyvének híres mondatát: „Isten újra szólt: "Teremtsünk embert képmásunkra, magunkhoz hasonlóvá,” (1.26) és vallásellenes hadjárata egyik alapmondatává tette. Azt igyekezett a tudatokba vésni, hogy az ember teremtette az isteneket a saját képmására és hasonlóságára. Természetesen hazudott, mint mindig, mindenben, ámde ügyesen megcsípte a gazdaságkori embert a hiúságánál. Őkelme szemrevételezte a csudálatos hellén istenszobrokat, majd elégedetten megnyalta a szája szélét: „Ni, csak, Rózsi, ezek tényleg énrám hasonlítanak!” Innentől kezdve megy minden, mint a karikacsapás, mert ki mennyire hiú, annyi esze hiányzik.

*

Az őskori ember a transzcendensre, a természetfölöttire figyelt. Nem volt oly buta, mint Sztalin vagy Ceusescu, hogy önmagát vetítse az égre, hanem a nagy világfolyamatok mennyei jelkép-alakjait kereste. A görögök a Khaosz utáni első korszakot Uránoszhoz kapcsolták, a következőt Kronoszhoz, akit Zeusz érája követett.

Weöres Sándor Theomachia című drámája ez utóbbi váltásról szól. Benne Kronosz mindenhatónak gondolja magát: „Hol van korlát énellenem? S ha van, mit ér?/ (…) Mindétig egy uralkodik, s az én vagyok.” A bölcs Okeánosz így felel neki: „Te csillagpikkelyes testű, ezerkezű/ ki minden mozdulásnak összessége vagy,/ a mozdulatlan Moirák ellen nincs kezed.” A Moirák egy fokkal föntebbi sors-istennők, bennük a van és a nincs egy. Erosz hozzájuk tartozik: „A kéz, mellyel a mozdulatlan Három-egy,/ a Moira e világba nyúl: ez én vagyok./A sóvár vonzalom s a bontó gyűlölet,/ a változás, a létnek kulcsa én vagyok./ Magadból lépj ki, ha szembeszállsz velem.” Nem csak az emberek, a halhatatlan églakók fölött is áll és uralkodik a Három-Egy.

*

Ha megnézzük a mai vallásossági fölméréseket, akkor azt látjuk, hogy a hajdan keresztény Európa lakóinak aránylag kis százaléka vallja ősei hitét – különösen a „fejlett Nyugaton” – ám a többség a „maga módján” hisz Istenben.

Miféle Istenben?

Egy kedves nézőnk írja: „Hiszek Istenben (nem félem), hiszem. Viszont a megfoghatatlan, az emberi észnek elérhetetlen Istenről alkotott istenképeket nem tudom elfogadni. Ezért nem igénylek közvetítőt. A vallás, a hit szükségességét nem vitatom. Kell, hogy legyen, aki emberi normákat betartasson, lelki békességet adjon – elfogadni a jót, a rosszat. A bajban lehessen valahova fordulni. A létet átvigye, és belenyugvást adjon az elmúlásba.”

A „maguk módján” vallásos felebarátaink közül igen sok írhatta volna ezeket a sorokat.

*

Vegyük szemügyre alaposabban ezt az eléggé általánosnak mondható elképzelést. Az első mondatból – nem félem, hiszem – kiderül, hogy a levélben említett isten kitalálójának a háziállata, olyasféle, mint egy farkasölő kuvasz, amely mindenkit megugathat, de gazdájának kezét nyalogatja. Bolond is volna, aki Szent Bonaventura szavaival így imádkozna hozzá: „Uram, vezess engem utadon, hogy beléphessek igazságodba, és szívem örvendezve félje nevedet!” Miért féli Isten nevét Bonaventura, a tudós, a püspök, a bíboros, sőt, mi több, a misztikus? Azért, amiért Mózes „eltakarta arcát” az égő csipkebokor előtt, amiért Keresztes Szent János „a lélek sötét éjszakáján” keresztül jutott el a Mindenható megtapasztalásához, amiért ugyanerről szólván az evangélikus Rudolf Ottó az Úr közelében „tremendumról, a szív gyökeréig ható megrendülésről” beszél. Isten nem egyszerűen fölfoghatatlan és végtelen, kifejezhetetlenül több, ugyanakkor igazságos és szeret, ezért örvendező a félelmünk.

*

A második mondat saját színvonalán szabványosítja istenét. Előírja számára, hogy „megfogható” és „emberi ésszel elérhető” legyen, különben ő „nem tudja elfogadni.” Jellemző vásárlói alapállás: kérek egy kézbe vehető, és nálam semmiképpen sem okosabb istent! Van? Olyasfélére gondoltam, mint például egy közepes árfekvésű maroktelefon ébresztőórával. Világos, egyszerű használati utasítással, hogy „ne legyen szükségem közvetítőre.” Jut eszembe még, fontos, hogy jó házőrzőként – másokkal – az „emberi normákat betartasson, lelki békességet adjon” – szóval ne engedje be a tolvajt a házba, s ha valahogy mégis besurrant „a bajban lehessen valahova fordulni.” Intézkedjék, kérem. Aztán amikor lejár az élet lemeze, akkor ne nekem kelljen vesződnöm az elrontott életemmel, a bűneimmel, a lelkiismeret-furdalásaimmal, mert az ő dolga, kutya kötelessége, azért tartom, hogy „a létet átvigye, és belenyugvást adjon az elmúlásba.”

Ha ilyen istent pillanatnyilag nem tartanak a boltban, akkor volt szerencsém, majd utána nézek a szomszéd áruházban.

Ma, a kereskedelmi szekták korában az isten-kínálat beláthatatlan.

*

A tökéletes, mindenható, örökkévaló, megfoghatatlan, láthatatlan, mégis jelenvaló Isten mibenlétéről szentek és bölcsek évezredek óta töprengenek. „Ha Istent meg lehetne látni, egy volna a dolgok közül.” – állítja Buji Ferenc. Így folytatja: „A világ összes létező és lehetséges dimenziójával, végeláthatatlan tér- és időbeli kiterjedésével, lényeinek milliárdjaival a dimenziótlan, tér- és időbeli kiterjedés nélküli, oszthatatlan Istenben van. (…) Mint ahogy az évmilliárdok óta folyamatosan táguló világegyetem is egyetlen, kiterjedés nélküli isteni Pillanatban van. Istenen kívül nincs semmi.” Ő bennünk van: „Egyetlen Isten van mindenkiben.” Mégsem állíthatjuk, hogy most, velünk együtt a „Mackó utca 23-ban tartózkodik.”

A gazdaságkori ember másként él és gondolkodik. Páratlan műszaki-tudományos teljesítményeit példátlanul alacsony szellemi színvonallal párosította.

*

A házikutya isten lényege, hogy semmiképpen se legyen azonos az Igazival! No, ez a különbség egy őszinte istentagadó, és egy, a „maga módján vallásos” között.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaba_carmarthen 2017.12.09. 01:53:10

KEK - AZ EGYHÁZ UTOLSÓ PRÓBATÉTELE

675 Krisztus eljövetele előtt az Egyháznak át kell mennie egy utolsó próbatételen, mely sokak hitét meg fogja ingatni. [639] Az üldözés, mely kíséri az Egyház földi zarándokútját, [640] fölfedi a "gonoszság misztériumát" egy vallási megtévesztés formájában, mely az embereknek problémáik látszólagos megoldását kínálja föl cserében azért, hogy elpártolnak az igazságtól. A legnagyobb vallási megtévesztés az Antikrisztusé, azaz egy ál-messianizmusé, amelyben az ember önmagát dicsőíti Isten és az Ő testben eljött Messiása helyett. [641]

www.katolikus.hu/kek/kek00624.html#N113

>> "...We were alarmed to discover that, during the third year of the first term of the Obama administration your previous opponent, Secretary of State Hillary Clinton, and other government officials with whom she associated proposed a Catholic “revolution” in which the final demise of what was left of the Catholic Church in America would be realised.[1] Approximately a year after this e-mail discussion, which was never intended to be made public, we find that Pope Benedict XVI abdicated under highly unusual circumstances and was replaced by a pope whose apparent mission is to provide a spiritual component to the radical ideological agenda of the international left. [2] The Pontificate of Pope Francis has subsequently called into question its own legitimacy on a multitude of occasions. [3]
(...)
With all of this in mind, and wishing the best for our country as well as for Catholics worldwide, we believe it to be the responsibility of loyal and informed United States Catholics to petition you to authorise an investigation into the following questions: loyal and informed United States Catholics to petition you to authorise an investigation into the following questions:

- To what end was the National Security Agency monitoring the conclave that elected Pope Francis? [6]

- What other covert operations were carried out by US government operatives concerning the resignation of Pope Benedict or the conclave that elected Pope Francis?

- Did US government operatives have contact with the “Cardinal Danneels Mafia”? [7]

- International monetary transactions with the Vatican were suspended during the last few days prior to the resignation of Pope Benedict. Were any U.S. Government agencies involved in this? [8]

- Why were international monetary transactions resumed on February 12, 2013, the day after Benedict XVI announced his resignation? Was this pure coincidence? [9]

- What actions, if any, were actually taken by John Podesta, Hillary Clinton, and others tied to the Obama administration who were involved in the discussion proposing the fomenting of a “Catholic Spring”?

- What was the purpose and nature of the secret meeting between Vice President Joseph Biden and Pope Benedict XVI at the Vatican on or about June 3, 2011?

- What roles were played by George Soros and other international financiers who may be currently residing in United States territory? ...

remnantnewspaper.com/web/index.php/articles/item/3001-did-vatican-attempt-to-influence-u-s-election-catholics-ask-trump-administration-to-investigate

KEK- 677 Az Egyház az Ország dicsőségébe csak ezen utolsó Húsvéton át léphet be, melyben követi Urát halálában és föltámadásában. [644] Az Ország tehát nem az Egyház történelmi diadala által fog beteljesedni [645] állandóan növekvő fejlődés útján, hanem Istennek a gonosz utolsó támadása fölötti győzelme által, [646] melynek következtében Menyasszonya alá fog szállni a mennyből.....

www.katolikus.hu/kek/kek00624.html#N113
süti beállítások módosítása