Schneider püspök a hitvallásról: "Ez szolgálat, szeretetben és igazságban."
2018. január 05. írta: Katolikus Válasz

Schneider püspök a hitvallásról: "Ez szolgálat, szeretetben és igazságban."

bishop_schneider_washington_810_500_55_s_c1_1.jpgKazahsztánban "az olyan elvált emberek, akik valaki mással élnek, nem is bátorkodnának Oltáriszentséget kérni, mivel tudják, hogy a bűn állapotában élnek. Ez istenkáromlás lenne." - nyilatkozta január 4-én Rómában a Catholic News Service hírügynökségnek Athanasius Schneider, Asztana segédpüspöke. [A teljes interjú csak előfizetéssel hozzáférhető. - KV szerk.]

Tomasz Peta asztanai érsek, Schneider, és Karagandi korábbi érseke, Jan Pawel Lenga, december végén tettek közzé egy nyilatkozatot "a szentségi házasság változhatatlan igazságairól".

Korábbi tudósításunkban az életkora miatt (68 év) tévesen állítottuk Jan Pawel Lengáról, hogy ő az Egyház aktív érseke. Lenga önkéntes lemondását az érseki szolgálatról 2011. február 5-én XVI. Benedek pápa fogadta el. A lemondását Lenga az Egyházi Törvénykönyv 401. kánon 2§-ra hivatkozva adta be, amely szerint: "Az a megyéspüspök, aki betegség vagy más súlyos ok miatt már kevésbé alkalmas hivatalának betöltésére, nyomatékosan fel van kérve, hogy nyújtsa be hivataláról való lemondását". A lemondás pontos oka a nyilvánosság előtt nem ismert.

Schneider püspök megerősítette, hogy a közleményük válaszként született azon püspöki konferenciák előírásaira és iránymutatásaira, amelyekben lehetővé tették, hogy egyes elvált és polgári úton újraházasodott párok visszatérjenek a szentségek vételéhez, a különválás vagy "testvérként és nővérként" való együttélés kötelezettsége nélkül. E püspöki karok a dokumentumaikat Ferenc pápa apostoli buzdítására, az Amoris Laetitiára hivatkozva adták ki. Csak december elején került nyilvánosságra, hogy a pápai buzdításnak ezt az (erősen vitatott) értelmezését maga Ferenc pápa "hiteles tanítóhivatali megnyilatkozásnak" nyilvánította.

A három kazahsztáni püspök ugyanakkor az immár hivatalos pápai értelmezéssel szemben is ragaszkodik ahhoz, hogy egyetlen püspök vagy püspöki konferencia sem rendelkezik olyan tekintéllyel, amivel (az önmegtartóztatás kötelezettsége nélkül) engedélyezhetné a szentáldozást az elvált és újraházasodott katolikusok számára.

Január 3-án az olasz Luigi Negri, Ferrara-Comacchio nyugalmazott érseke, és a szintén olasz Carlo Maria Vigano, az Amerikai Egyesült Államok korábbi pápai nunciusa is csatlakozott a kazahsztáni püspökök közleményéhez.

Schneider püspök a mostani interjújában leszögezte: "ha különféle emberek a közleményünket a pápával való konfrontálódásként értelmezik, az az ő álláspontjuk, nem a miénk. Ez nem feddés, konfrontáció vagy kihívás, hanem szolgálat, szeretetben és igazságban."

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása