Elkezdődött: az új Pápai Életvédő Akadémia erkölcsteológusa szerint az Amoris Laetitia esetenként feljogosít a fogamzásgátlásra
2018. január 09. írta: Katolikus Válasz

Elkezdődött: az új Pápai Életvédő Akadémia erkölcsteológusa szerint az Amoris Laetitia esetenként feljogosít a fogamzásgátlásra

chiodi2_645_406_55.jpgA felelős szülőség arra kötelezheti a házaspárokat, hogy mesterséges fogamzásgátlást használjanak - emellett szólalt fel a Ferenc pápa által újjáalapított Pápai Életvédő Akadémia egyik tagja, Ferenc pápa apostoli buzdítására, az Amoris Laetitiára hivatkozva.

Az olasz erkölcsteológus Maurizio Chiodi atya arról beszélt egy december 14-én Rómában, a Pápai Gergely Egyetemen tartott nyilvános előadásában, hogy léteznek "olyan körülmények - utalnék az Amoris Laetitia 8. fejezetére -, amelyek pontosan a felelősség érdekében szükségessé teszik a fogamzásgátlást.".

"Amikor a természetes módszerek alkalmazása [ti. a gyermekáldás megakadályozására - KV szerk.] lehetetlen vagy kivitelezhetetlen, a felelősség más formáit kell megtalálni" - fejtette ki Chiodi atya az "A Humanae Vitae (1968) újragondolása az Amoris Laetitia (2016) fényében" címmel megtartott előadásában.

Ilyen körülmények fennállása esetén Chiodi szerint "a születésszabályozás egy mesterséges módját el lehet ismerni a felelősség cselekedeteként, ami nem azért van, hogy radikálisan elutasítsa a gyermekáldást, hanem azért, mert ezekben a helyzetekben a felelősség a befogadás és gondoskodás más formáira hívja a párt és a családot".

Chiodi előadása immár a harmadik volt abban az előadássorozatban, amelyet a Pápai Gergely Egyetem társadalomtudományi és erkölcsteológiai fakultánsa szervezett Boldog VI. Pál Humana Vitae enciklikája kiadásának idei, 50. évfordulójára. Az előadássorozat meghirdetett célja, hogy "új és széleskörű áttekintését adja" az enciklikának "egy változó kor és az összetettebb élethelyzetek kontextusában".

Mint ismeretes, VI. Pál pápa Humanae Vitae enciklikája megerősítette a mesterséges fogamzásgátlás "belsőleg" (ti. a körülményektől és a szándéktól függetlenül) erkölcstelen voltát. Az enciklika, amely összhangban van az Egyház korábbi tanításával, a kiadása óta támadások célpontja az Egyház lazítást követelő, "progresszív" ágától.

A Humanae Vitae kiadása 50. évfordulója közeledtével terjedni kezdtek azok a hírek, hogy Ferenc pápa nemnyilvános vizsgálóbizottságot szervezett a Humanae Vitae-ben szereplő pápai tanítások felülvizsgálatára. Jóllehet Vincenzo Paglia érsek, az új Pápai Életvédő Akadémia elnöke és a II. János Pál Intézet nagykancellára egy nyilatkozatában elismerte és támogatandónak is mondta a bizottság létezését, azt ugyanakkor határozottan tagadta, hogy a bizottság Ferenc pápa megbízásából végezné a munkáját.

Ferenc pápa Amoris Laetitia szinódus utáni apostoli buzdítása de facto kettészakította az Egyházat annak kérdésében, hogy vajon az megnyitotta-e a lehetőséget az újraházasodott elváltak számára, hogy az együttélésük feladása és a szexuális önmegtartóztatás vállalása nélkül is részesülhessenek szentáldozásban.

Csak 2017 decemberében vált nyilvánossá, hogy Ferenc pápa a saját korábbi érsekségi területének, a Buenos Aires-i régió püspökeinek Amoris Laetitia értelmezését (amely igennel válaszolt az újraházasodott elváltak áldoztatásának újszerű lehetőségére) az Egyház "hiteles tanítóhivatali megnyilatkozásának" rangjára emelte. A hír rövid időn belül lavinát indított el az Egyházban, amiben immár püspökök, korrigálva az Amoris Laetitia hivatalos pápai értelmezését, nyíltan megerősítették az önmegtartóztatás nélkül együttélő újraházasodott elváltak szentáldozásának lehetetlenségét.

Immár láthatóan az Amoris Laetitia 2018-ban újabb frontot nyit: a Ferenc pápa támogatását bíró progresszív egyháziak a II. János Pál és XVI. Benedek pápák által kifejtett egyházi tanítás átírása után idén már a VI. Pál pápa által kifejezett tanítások lebontásával próbálkoznak majd.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása