Lisszabon bíborosa hivatalosan is jóváhagyta az újraházasodott elváltak áldoztatását
2018. február 16. írta: Katolikus Válasz

Lisszabon bíborosa hivatalosan is jóváhagyta az újraházasodott elváltak áldoztatását

manuel_clemente_810_500_55_s_c1.jpgDecemberben még csak nyilatkozatban, idén (február 6-án) már hivatalos közleményben is áldását adta a portugál főváros, Lisszabon bíborosa, Manuel Clemente a polgári úton elvált és újraházasodott hívek áldoztatására - ti. a különválás és a szexuális önmegtartóztatás kötelezettségeinek teljesítése nélkül.

A bíboros közleménye, amely a "Jegyzet az Amoris Laetitia apostoli buzdítás VIII. fejezetének befogadásáról" címet viseli, az Amoris Laetitia és a Buenos Aires-i püspökök hozzáfűzött értelmező dokumentuma alapján készült. A Buenos Aires-i értelmezést Ferenc pápa tavaly emelte "hiteles tanítóhivatali megnyilatkozás" rangjára, amelyről szóló pápai leirat decemberben került csak nyilvánosságra. A két dokumentum együttes és pontos alkalmazásának szándékát a lisszaboni bíboros a jegyzetében nyíltan is világossá teszi.

Decemberi nyilatkozatában, amelyet Clemente bíboros a portugál püspökök híroldalának, az Agencia Ecclesia-nak adott, a bíboros azt mondta: a polgári úton elvált és újraházasodott párok egy "nagyon hosszú" folyamat után "a püspök beleegyezésével visszatérhetnek a szentségek vételéhez". Az akkori nyilatkozatában a bíboros a különválás vagy az önmegtartóztatás vállalásának kötelezettségét nem említette.

A mostani dokumentumában a bíboros (a Buenos Aires-i értelmezésnek megfelelően) azonban már kijelenti, hogy az önmegtartóztatás vállalása a szentáldozáshoz immár nem követelmény, mivel azt nem minden új házasságban élő képes teljesíteni, az erre való képtelenség pedig olyan "korlátozó tényező, ami csökkenti a felelősséget és bűnösséget (vö. AL 301-302), különösen ha az adott személy úgy ítéli, hogy azután az új kapcsolatban meglévő gyermekek megkárosításának vétkébe esne bele".

A Buenos Aires-i püspököknek az Egyház korábbi, definitív tanításával (egy listánkat ehhez lásd ITT) szakító dokumentumának pápai jóváhagyását sokan megrökönyödéssel fogadták, különösen, hogy "hiteles tanítóhivatali megnyilatkozás" minősítést csak hit- vagy erkölcsbeli tanítás kaphat, és nem pedig valamely (a tanítást változatlanul hagyó) egyházfegyelmi vagy lelkipásztori gyakorlat. Még az újraházasodott elváltak áldoztatásának támogatói is korábban ragaszkodtak ahhoz, hogy az újítás csak az egyházi gyakorlatban történő változtatást jelentene, az Egyház tanításának bármiféle változása nélkül.

A pápai jóváhagyásra több püspök az Amoris Laetitia tanításának nyilvános korrekciójával válaszolt. A "hitvallás" néven elhíresült korrekciót mostanáig az Egyház kilenc püspöke és egy bíborosa írta alá.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása