Március 24. Szent Gábor arkangyal
2018. március 24. írta: Katolikus Válasz

Március 24. Szent Gábor arkangyal

sgark.jpg

Nagy vigasztalásunk, hogy vannak angyalok, kik kezdettől fogva polgárai annak a hazának, mely felé mi még útban vagyunk. Ők ezen az úton hívóink, példaképeink, vezetőink és segítőink. Aki ráeszmélt, hogy mik nekünk az angyalok, annak szent vágya támad közelebbről megismerni őket, vagy legalább némelyekkel közülük szemtől-szemben találkozni.

Annyival inkább, mert az angyalok merő szellemek, kiknek testük nincsen; mi pedig testben élünk, s azért közelebb áll hozzánk, többet mond és segít nekünk, aki határozott egyéni körvonalakkal áll előttünk. Hiszen ezért olyan nagy kincsünk az Úr Krisztus, mert benne láthatóan, test szerint megjelent az Istenség teljessége (Kol. 2,9).

Ezért igen hálásak vagyunk a Szentlélek Úristennek, hogy három angyalt név szerint megismertet velünk: Szent Mihályt, Gábort és Rafaelt. Mind a három főangyal ama hét közül való, kik az Úr előtt állnak (Tób. 12,15; Luk. 1,19). Ennek a hét szeráfi angyalnak Isten nagy országában az a föladata, hogy mint az isteni szeretetnek, mindenlátásnak és ítéletnek lángkövetei az emberiséget irányítsák. Mintegy a titokzatos hétágú gyertyatartó karjai ők, arra hivatva, hogy Isten világosságát terjesszék a történelem szentélyében. Jelképezik egyben a Szentlélek hét ajándékát és Isten kegyes léleksegítésének zálogait, a hét szentséget.

Gábor főangyalnak Isten főként arra adott megbízást, hogy hírül vigye a hivatottaknak Isten terveit, melyek üdvösségünk legnagyobb fordulóit készítik. Megjelent ő Dánielnek, s a zsidók fogságában, Babilonban nagy látomásokban megmutatta neki az üdvtörténet fejlődését, a nagy birodalmak harcait és pusztulását, Izrael szabadulását és a Messiás jövendő országát. Mikor Dániel tűnődött és vívódott látomásai értelmén, az esti áldozat idején eléje állott „egy férfiúhoz hasonló alak”, és szózatot hallott: „Gábriel, értesd meg ezzel a látomást”. S Gábriel megmagyarázta neki először a kos és bak látomását (Dán. 8,15 kk.), azután a hetven esztendő látomását (9,21 kk.).

Mikor pedig eljött az idők teljessége, ő volt az, aki megjelent az áldozatot bemutató Zakariásnak a tömjénoltár jobboldalán és hírül adta neki Keresztelő Szent János születését és váltságunk kezdetét (Luk. 1,11 kk.).

Legjelentősebb küldetése azonban máshová szólt: „A hatodik hónapban pedig elküldé Isten Gábriel angyalt Galilea városába, melynek neve Názáret, egy szűzhöz ... a szűz neve pedig Mária. És bemenvén hozzá az angyal, mondá: Üdvözlégy malaszttal teljes, az Úr vagyon teveled, áldott vagy te az asszonyok között ... Íme méhedben fogansz és fiat szülsz és nevét Jézusnak hívod” (Luk. 1,26. kk.).

Így lett Gábor főangyal az evangélium angyala, a mi jó hírünk meghozója; a legnagyobb dolognak, ami égen-földön végbement, ő lett a hírnöke, a Megtestesülés szava, mely végighangzik a történelmen az idők végéig. S valahányszor megszólal a reggeli, déli, esti harangszó, akár a legeldugottabb kis faluban is, a harangszó szárnyán megjelenik, miként az estéli áldozat idején Dánielnek, minden áhítatos léleknek Gábriel, a megtestesülés titkának hírnöke: Az Úr angyala köszönté Szűz Máriát, és az méhébe fogana Szentlélektől szent fiát ... És az Ige testté lőn, és mi közöttünk lakozik ...

Ennek a nagy angyalnak még a neve is nagy lecke. Annyit jelent, mint erős férfiú, Isten erős embere: férfi, aki csöndes, de égő tűzzel, rendíthetetlen erővel és hűséggel hirdeti és képviseli az Úristen nagy gondolatait.

(Forrás: Balanyi György - Schütz Antal - Sebes Ferenc - Szamek József - Tomek Vince: Szentek élete az év minden napjára. 1-4. köt. Szerk. Schütz Antal. Budapest, 1932)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása