Németországban egyre több kiutasított menedékkérőt fogadnak be templomok
2018. április 03. írta: Katolikus Válasz

Németországban egyre több kiutasított menedékkérőt fogadnak be templomok

img_5925-660x330.jpgNémetországban élénk közvita övezte a húsvéti időszakban azt a tényt, hogy egyre több kiutasított menedékkérő kap menedéket keresztény templomokban. Az egyházak eme gyakorlatát mind a Kereszténydemokrata Unió (CDU), mind a Szabad Demokrata Párt (FDP) képviselői bírálták.

Volker Kaudner, aki a Bundestagban a CDU-CSU koalíció elnöke, a Welt am Sonntag lapnak nyilatkozva elégedetlenségét fejezte ki amiatt, ahogyan a templomok a menedékkérőket kezelik. Mint mondta, Németországban mindenkinek tiszteletben kell tartania a törvényeket, azokat még az egyházak tagjainak is el kell fogadniuk.

A "Menedék a Templomokban" elnevezésű országos ökumenikus munkacsoport adatai szerint márciusban 414-szer történt menedékkérők befogadása különféle templomokba, amelynek során a templomok összesen 611 kiutasított embernek adott menedéket. Mindez jelentős növekedést jelent a korábbi számokhoz képest: 2017 novemberében még 350 ilyen eset történt, összesen 511 befogadottal.

A németországi templomok képviselői azt állítják, hogy csak abban az esetben biztosítanak menedéket kiutasítottaknak, ha úgy ítélik meg, hogy a kiutasítás foganatosítása esetén az illető élete veszélybe kerülne, vagy ha az érintettek szociális vagy pszichés károkat szenvednének el.

A hatóságok egyelőre megtűrik a templomok gyakorlatát, annak ellenére, hogy valójában semmilyen jogi alapja nincs.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása