Katolikus többségű lesz 2021-re Észak-Írország
2018. április 22. írta: Katolikus Válasz

Katolikus többségű lesz 2021-re Észak-Írország

A demográfiai fordulat hozhatja el az ország függetlenségét is.

celtic_cross_credit_melfoody_via_flickr_cc_by_nc_nd_20_cna.jpgAmi száz éve még elképzelhetetlen volt Észak-Írországban, hamarosan valósággá válik: az országban a katolikusok száma néhány éven belül meghaladja a protestánsokét.

Az írek történelme során a katolikusok hagyományosan Írország függetlenségéért harcoltak, míg a protestánsok, akik Észak-Írország többségét alkották, inkább az Egyesült Királysághoz tartozást választották.

Az álláspontok ebben ma is változatlanok, még ha akadnak is jelentős kivételek mindkét oldalon. Ezzel együtt a tény, hogy Észak-Írországban a katolikusok száma 2021-re - száz évvel az ország megalakulása után - meghaladja majd a protestánsokét, figyelemre méltó fejlemény.

Az észak-írországi társadalmi folyamatok kutatója, Dr. Paul Nolan, a brit BBC televíziós csatornának adott interjújában úgy fogalmazott: "Három év múlva, az állam centenáriumán abban a véleményem szerint ironikus helyzetben leszünk majd, hogy az állam többségét már a katolikusok alkotják."

A legutóbbi, 2011-ben készült népszámlálási adatokban a protestánsok számaránya mindössze három százalékkal haladta meg a katolikusokét. Az azóta készült felmérések alapján mostanra többségbe kerültek a katolikusok minden korcsoportban, a 60 év felettiekét leszámítva. Az iskoláskorú gyerekek között a katolikusok aránya jelentősen nagyobb a protestánsokénál: 51 százalék, a protestánsok 37 százalékával szemben.

Nolan azt állítja, hogy Észak-Írország egysége az Egyesült Királysággal a demográfiai fordulat után is lehetséges, az egységet pártolóknak azonban oda kell figyelniük a számarányokban bekövetkezett változásokra.

Észak-Írországban régóta ellentét feszül a protestáns többség és a katolikus kisebbség között. A feszültség az 1960-as évektől többször is erőszakos összecsapásokhoz vezetett a két népcsoport között, egészen az 1998-as ún. Nagypénteki Egyezmény megkötéséig.

Tavaly ismét kiéleződött a helyzet, amikor fenyegetések miatt több katolikus családnak is el kellett hagynia az otthonát.

A függetlenség mellett kiálló Sinn Féin párt elnöke, Mary Lou McDonald nemrég azt nyilatkozta: fontolóra kell venni, mit jelent Írország számára a demográfiai mutatók megváltozása. Mint mondta: "Az új Írország természetesen az egységpártiaknak is otthona kell, hogy legyen. Úgyhogy igen, vitassuk ezt meg."


A hír kapcsán álljon itt mementóként, hogyan gúnyolódott 1983-ban a brit Monty Python társulat a katolikusokon, amiért ők elvetik a fogamzásgátlást, és közöttük a nagycsaládok a jellemzők (a videót csak erős idegzetűeknek ajánljuk):


Kapcsolódó cikkeink:

- Megpecsételi az ateisták sorsát a fogamzásgátlásba vetett hitük
- Pap: "Önök kifogamzásgátolták az iskolánkat a létezők sorából!"
- VIDEÓ: A Szex Közgazdaságtana
- Miért érdemes fogamzásgátlás nélkül élned a házasságod? - Szerdahelyi Miklós válasza a Kötőszó blogon

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapsihapsi 2018.04.23. 11:38:28

A Monthy Python ugyanebben a filmben a protestánsokon is éppen ugyanígy "gúnyolódott". Amúgy pedig görbe tükröt tartott valamennyi társadalmi jelenség elé (vallások, szabadkőművesek, szakmák, tudományos élet, kultúra). A videó megtekintéséhez és általában a Monthy Python helyes értékeléséhez nem erős idegzet, hanem humor és önirónia kell, továbbá az a képesség, hogy a kelleténél ne vegyük komolyabban saját magunkat.

Tapsihapsi 2018.04.23. 11:48:15

(folytatás): A linkelt filmrészlet egyébként legalább ugyanannyira "gúnyolja" az '50-es, '60-as évek musicaljeinek (pl. Muzsika hangjai) kliséit, ahogyan a katolikusokat.

Összefoglalva: nem kellene tápot adni Ferenc pápa azon kritikájának, ami szerint a hagyományhű katolikusok merevek. A Monthy python nem gúnyol, hanem viccel. Nemcsak velünk, hanem mindenkivel, aki él és mozog. A gúny és a vicc között pedig kb. ugyanaz a reláció, mint a hagyományhűség és a tradicionalIZMUS között.
A hagyomány teljes irányadó számomra, az izmusokból viszont köszi, de nem kérek.
süti beállítások módosítása