Ferenc pápa: A német püspökök hozzanak egyhangú döntést az interkommúnió-tervezetről
2018. május 03. írta: Katolikus Válasz

Ferenc pápa: A német püspökök hozzanak egyhangú döntést az interkommúnió-tervezetről

Véget ért a mai vatikáni egyeztetés a német püspöki konferencia interkommúnió-tervezetéről.

fotolia_164074803_eucharistie_1.jpgVéget ért a mai napon a Vatikánban tartott egyeztetés a német püspökök interkommúnió-tervezetéről.

Ahogy azt hétfőn a Szentszéki Sajtóhivatal közleményben jelezte, a kérdésben egy héttagú német delegáció tárgyalt dikasztériumi vezetők és hivatalnokok egy csoportjával. A német delegáció öt tagja, Reinhard Marx, a püspöki konferencia elnöke vezetésével a tervezet mellett állt ki. A delegáció másik két tagja, Rainer Maria Woelki bíboros kölni érsek, valamint Rudolf Voderholzer, a bajorországi Regensburg püspöke annak a hétfős püspöki csoportnak a tagjai, akik a tervezetet a Hittani Kongregáció előtt kifogásolták. A mai egyeztetés a tervezetről Ferenc pápa kérésére valósult meg.

A tárgyalás a Hittani Kongregáció hivatali épületében történt, ahová az egymással vitában álló német felek külön érkeztek meg. A Marx bíboros vezette csoport 15:45-kor érkezett az épülethez, a tárgyalások ezután zárt ajtók mögött zajlottak, a Hittani Kongregáció prefektusa, Luis Ladaria érsek vezetésével. A mintegy két és fél órán át tartott tárgyaláson Ferenc pápa nem vett részt, az ő álláspontját a vatikáni hivatalnokok képviselték.

A résztvevők utólagos nyilatkozatai szerint az egyeztetés "szívélyes és testvéri légkörben" zajlott. A megbeszélésen részletesen kitárgyalták a tervezetet, annak hitbeli, lelkipásztori, jogi vonatkozásaival, valamint a várhatóan a világegyházra gyakorolt hatásával együtt. Ladaria érsek az elhangzottakról tájékoztatni fogja Ferenc pápát.

A Kongregáció prefektusa tolmácsolta Ferenc pápa üzenetét is a német feleknek. Mint elmondta: a pápa nagyra értékeli a német püspökök elkötelezettségét a ökumenizmus mellett, ugyanakkor azt kéri tőlük, hogy az ügyben jussanak egyhangú álláspontra, az Egyház egységének szellemében.

A német püspöki konferencia interkommúnió-tervezetét a konferencia februárban tartott rendes tavaszi nagygyűlésén 60 püspök szavazta meg egyetértőleg, 13 püspök ellenszavazatával szemben.

Sajtóértesülések szerint Ferenc pápa azután hívta össze a vatikáni egyeztetést a tervezetről, hogy azt a Hittani Kongregáció hivatalos határozatban elvetette. Ugyanezen értesülések szerint azonban a kongregáció határozatát Ferenc pápa titkosíttatta, hogy annak tartalmát csak az érintettek ismerhessék meg, a szélesebb nyilvánosság kizárásával.

A cikklistánk a német püspöki konferencia interkommúnió-tervezetéről itt tekinthető meg.


(Forrás: katholisch.de)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása