Sarah bíboros: A nős férfiak pappá szentelése "szakítás az apostoli hagyománnyal"
2018. május 21. írta: Katolikus Válasz

Sarah bíboros: A nős férfiak pappá szentelése "szakítás az apostoli hagyománnyal"

img_0677_1.jpgA "kipróbált" nős férfiak ("viri probati") pappá szentelése "súlyos következményekhez vezet" és "szakítás az apostoli hagyománnyal" - jelentette ki Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa pünkösdvasárnap, a franciaországi Chartes-ban mondott homíliájában. A bíboros a városba tartó zarándoklat zárómiséjét celebrálva tért ki a viri probati felszentelésének kérdésére is.

Ahogy Sarah bíboros a homíliájában fogalmazott:

Kedves Paptestvéreim! Mindig őrizzétek ezt a bizonyosságot: az egységet Krisztussal a kereszten, mert a papi cölibátus tanúságot tesz a világban! Az a terv, amit egyesek megint elővettek, hogy a cölibátust leválasztják a papságról, kiszolgáltatva az egyházi rend szentségét nős férfiaknak ("viri probati") - ahogy mondják, "pasztorális okokból vagy egyfajta szükségből" - súlyos következményekhez vezet, és egyértelmű szakításhoz az apostoli hagyománnyal. Ezzel egy emberi kritériumok szerinti papságot hoznánk létre, és nem Krisztus papságát folytatnánk - ami engedelmes, szegény, és tiszta. Valójában a pap nem csupán "alter Christus" [Krisztus mása], hanem valódi "ipse Christus", maga Krisztus! Ezért a pap, aki az Egyházban Krisztust követi, mindig az ellentmondás jele!

Sarah bíboros szavai válaszként érkeznek tőle azokra az újabban egyre erősödő hangokra az Egyházban, akik egyes országokra jellemző paphiány megoldására a "viri probati" nős férfiak pappá szentelésének engedélyezését követelik a pápától. Az ezzel kapcsolatos cikkeinket olvasóink ide kattintva találják.


(Cikkünk kezdőképe 2016-ban készült Robert Sarah bíborosról.)


Kapcsolódó cikkünk:
Barsi Balázs atya: Mire megoldás a nős férfiak pappá szentelése?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IC XC NIKA 2018.05.23. 15:36:22

1Kor 9,5: Nincs-e szabadságunk arra, hogy keresztyén feleségünket magunkkal vigyük, mint a többi apostol, meg az Úr testvérei és Kéfás?

MIlyen apostoli hagyományról van szó, ha az apostolok többsége is nős volt??

Never 2018.05.27. 12:47:24

Mi akkor a helyzet a görög katolikusokkal? Ők nem részei az Egyháznak? Vagy csak akkor részei amikor nem erről a témáról van szó?

csaba carmarthen 2019.08.04. 08:14:14

ÉN VAGYOK. Kicsim, fogadd békémet! Azért jöttem el hozzád, hogy egy kis vigasztalást kapjak szívedben. Szívemben van egy seb, amely elviselhetetlen... A vadállat követői ma meggyaláznak engem szeretetem Szentségében. Elárulják, leköpik a Szeretetet és rátaposnak. Most az ő gonosz kezükben vagyok. Tudod-e, hogy mit jelent ez? Örök áldozatom van kezükben. Megköveznek engem. Megesküdtek egymás között, hogy eltüntetnek engem tabernákulumomból. Figyeld meg! Közel van a nap, amikor hivatalosan kijelentik, hogy el kell távolítani engem tabernákulumomból és üres cintányért kell állítani helyemre... és be fog teljesedni Dániel próféta jövendölése. Leányom, soha ne gyengülj meg hitedben és hűségedben, soha ne aludj, soha ne kételkedj! Pihentess meg, kedvesem, pihentess meg!... IC

www.tlig.org/hu/humsg/hum876.html
süti beállítások módosítása