Vatikáni vizsgálóbizottság elnöke: Nem szükséges frissíteni a Humanae Vitae-t
2018. május 27. írta: Katolikus Válasz

Vatikáni vizsgálóbizottság elnöke: Nem szükséges frissíteni a Humanae Vitae-t

A Humanae Vitae felülvizsgálatával megbízott vatikáni bizottság elnöke szerint "arra vagyunk hívva, hogy úgy fogadjuk el, ahogy van, és egy intelligens lelkipásztori tervvel alkalmazzuk".

relazione_del_prof_marengo_810_500_55_s_c1_1.jpgA Humanae Vitae felülvizsgálatával megbízott vatikáni bizottság elnöke, Gilfredo Marengo professzor szerint Boldog VI. Pál pápa enciklikáját "nem szükséges frissíteni".

Marengo, a II. János Pál Házasság és Családtudományi Pápai Teológiai Intézet professzora a Catholic News Agency-nek nyilatkozott a legutóbbi könyvének bemutatóján. A bizottsági elnök szerint "a Humanae Vitae megírásának egyik legnagyobb nehézsége valójában a tanításbeli és lelkipásztori kérdések polarizáltságának meghaladása volt". Szerinte VI. Pál pápa "erre a tudásra fókuszált, és sokat dolgozott azon, hogy az enciklikát kivonja ebből a polarizáltságból".

A professzor szerint ez a polarizáltság sajnos csak növekedett az elmúlt években. Szerinte ugyanakkor "a kérdést nem új tanítás vagy új lelkipásztori tevékenységek kitalálásával lehet megoldani, hanem a polarizáltság meghaladásával".

Marengo hangsúlyozta, hogy "a Humanae Vitae a katolikus egyház tekintéllyel megírt dokumentuma, és része a Hagyománynak. Arra vagyunk hívva, hogy úgy fogadjuk el, ahogy van, és egy intelligens lelkipásztori tervvel alkalmazzuk".

A professzor kiemelte azt is, hogy bár a Humanae Vitae "a legvitatottabb enciklika az elmúlt 50 évben", ennek ellenére azt "nem szükséges frissíteni". Szerinte az enciklikát övező vita értelmezhető annak az átfogóbb vitának a részeként, ami a II. Vatikáni Zsinatot követte.

A bizottsági elnök szerint "a II. Vatikáni Zsinat a lelkipásztori és tanításbeli kérdések polarizáltságának feloldását segítette elő". Hozzátette: Ferenc pápa "sokat fektet ebbe a feloldásba", miközben "Ferenc pápa önéletrajzának egyik legfontosabb vonása, hogy ő az első zsinat utáni pápa: minden előző pápa részt vett a zsinaton, ez a pápa azonban nem, ezért a zsinatra egy kevésbé érzelmes nézőpontból tud rátekinteni".


KV kommentár: Az első, és aggasztó hírek után örömtelien biztatóak a vizsgálóbizottság elnökének mostani szavai a Humanae Vitae-ről. A kérdés csupán az, hogy nem ismét arról van-e szó, mint az újraházasodott elváltak és a protestáns házastársak áldoztatásának kezdeményezéseiben: hangsúlyozzuk a tanítás változatlanságát, miközben egy annak ellentmondó lelkipásztori gyakorlatot javasolunk (és valósítunk is meg). A bizottság munkája még nem ért véget, az idő a kérdést el fogja dönteni. A fejleményeket követni fogjuk, és azokról be is számolunk.


Kapcsolódó cikkeink:

- Állandó viharfelhők a Humanae Vitae felett
- A Vatikánban tényleg tervezik a fogamzásgátlás tilalmának "újraértelmezését"

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.05.28. 08:02:56

Van valami orwelli abban, hogy 'frissítésnek' hívjuk a megtagadást.
süti beállítások módosítása