A keresztények kevésbé tolerálják a bevándorlókat Nyugat-Európában
2018. június 01. írta: Katolikus Válasz

A keresztények kevésbé tolerálják a bevándorlókat Nyugat-Európában

0d345b6a1b78506a9eafb16fc97efc4f-1024x715.jpgNyugat-Európában a keresztények kevésbé elfogadóak a bevándorlókkal és a nem keresztényekkel szemben, mint a vallástalanok. Ez az eredménye egy kedden publikált felmérésnek, amelyet Európában 15 országra kiterjedően végeztek el.

A felmérés, amelyet a Pew Research Center készített, arra mutatott rá, hogy a keresztények - akár templombajárók, akár nem - nagyobb valószínűséggel látják negatívan a muszlimokat, a zsidókat, és a migránsokat, mint azok, akik vallás nélkülieknek tartják magukat. A keresztények emellett hajlamosabbak úgy vélekedni, hogy a hazájuk kultúrája és értékei magasabbrendűek a bevándorlókéinál.

"Összességében többen mondják azt, hogy a bevándorlók becsületes és szorgalmas emberek, mint az ellenkezőjét." - állítja a felmérésből készült tanulmány egyik szerzője. "Van azonban egy világos trend: mind a templombajáró, mind a nem gyakorló keresztények, a vallástalan felnőtteknél nagyobb valószínűséggel fogalmaznak meg bevándorlóellenes és kisebbségellenes nézeteket."

A felmérést telefonon keresztül végezték, 15 ország 24599 véletlenszerűen kiválasztott állampolgárának megkérdezésével. A Pew kutatói külön is megvizsgálták azoknak a válaszait, akik önmagukat (1) gyakorló keresztényeknek, (2) nem gyakorló keresztényeknek, valamint (3) valláshoz nem kötődőeknek vallották magukat. Utóbbi csoportba tartoztak bele a magukat ateistának vagy agnosztikusnak vallók is.

A felmérés egyik eredménye, hogy a született európaiak "vegyes nézeteket vallanak arról, hogy az iszlám összefér-e a hazájuk értékeivel és kultúrájával".

Nagy-Britanniában a templombajáró keresztények 45%-a, a nemgyakorló keresztényeknek pedig 47%-a értett egyet azzal az állítással, hogy "az iszlám alapvetően összeférhetetlen az értékeinkkel és kultúránkkal". Az ezzel egyetértő vallástalan britek aránya 30% volt.

Franciaországban a templombajáró keresztények közel háromnegyede (72%) fejezte ki egyetértését abban, hogy fontos, hogy egy ember felmenői "valóban franciák" legyenek. A nemgyakorló keresztények között 52% osztotta ezt a véleményt, míg a vallástalanok között csak 43%.

A felmérést a Pew kutatóközpont 2017 áprilisa és augusztusa között végezte el, azután, hogy Európába több, mint 2,3 millió migráns és menekült érkezett az előző két évben (a Frontex európai határellenőrző ügynökség adatai szerint). Egyes európai országokban, mint például Németországban és Olaszországban, ezalatt megerősödtek a bevándorlásellenes és nacionalista politikai pártok.

Ugyanúgy a felmérés szerint a svédek azok, akik a legkisebb arányban értenek egyet a migránsellenes és kisebbségellenes nézetekkel, miközben ennek aránya az olaszok között a legmagasabb.

"Nyilvánvalóak a multikulturalizmussal szembeni rejtett ellenérzések a nyugat-európai társadalmakban." - írják a kutatók a publikációjukban.

Jóllehet a legtöbb szó a közbeszédben jelenleg a muszlim bevándorlókról esik, a felmérés a Nyugat-Európában élő zsidósággal kapcsolatos attitűdökre is rákérdezett. A megkérdezett olaszoknak például 36%-a értett egyet azzal, hogy "a zsidók mindig eltúlozzák a szenvedéseik mértékét" - az egyes országok között ez volt a legmagasabb egyetértési arány. Ugyanez az arány a svéd megkérdezettek között 11% volt.

Olaszországban a válaszadók egynegyede (keresztények és vallástalanok együttvéve) mondta azt, hogy nem fogadnának el zsidó embert családtagnak. Nagy-Britanniában ez az arány 23%-nak, Ausztriában 21%-nak, Németországban pedig 29%-nak adódott.

A muszlimellenes hnagulat azonban minden országban felülmúlta az antiszemitizmus mértékét. A kérdésre, hogy elfogadnának-e egy muszlim embert családtagnak, Olaszországban a válaszadók 43%-a, Nagy-Britanniában a 36%-a, Ausztriában a 34%-a, Németországban pedig a 33%-a válaszolt nemmel.

Európában az egyik legvitatottabb téma, hogy szükséges lenne-e tiltani a muszlim nőket eltakaró ruházat (burka vagy egyéb) viselését. A Pew által megkérdezettek többsége egyetértett azzal, hogy valamilyen formában korlátozni kellene ezt a gyakorlatot. Olaszországban a megkérdezettek 30%-a, Belgiumban 28%-uk, Németországban és Ausztriában pedig 24%-uk értett egyet azzal, hogy a muszlim nőknek "nem szabadna megengedni, hogy bármiféle vallási ruházatot viseljenek". A 15 országban kapott arányok középértéke 22%-nak adódott, a megkérdezetteknek a fele azonban egyetértett azzal, hogy a muszlim nők viselhessenek olyan vallási ruházatot, ami az arcukat nem takarja el.

A Pew állítása szerint a felmérésük eredményeiként kapott százalékpontok hibája 2,7-3,3 százalékpontnyi lehet, az adott országokban megkérdezett emberek számától függően.


(Forrás: Crux)


Kapcsolódó:
Katolikusok és a migráció: vannak-e jogos félelmek?
- Cikklistánk a migrációról

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.06.02. 07:41:04

Butaság. Röviden. Hosszában meg nemerdemel szot sem ez a buta cikk.
Sok ilyen van-lesz még?
süti beállítások módosítása