Woelki bíboros élet-halál kérdésnek nevezte a németországi interkommúnió-vita rendezését
2018. június 02. írta: Katolikus Válasz

Woelki bíboros élet-halál kérdésnek nevezte a németországi interkommúnió-vita rendezését

woelki-800x500.pngKöln érseke, Rainer Maria Woelki bíboros a csütörtöki úrnapi ünnepségen határozottan kiállt a német püspöki konferencia interkommúnió-tervezetével szemben, amely megengedné, hogy "bizonyos körülmények között" a katolikus hívek protestáns házastársai is szentáldozásban részesülhessenek.

A rövid de szenvedélyes prédikációjában, amit mintegy ezer hívő előtt mondott el a kölni dóm előtti téren, erőteljesen hangsúlyozta a katolikus hit alapjait érintő vita fontosságát:

Sok vita volt az Oltáriszentségről az elmúlt hetekben. Egyesek azt mondták: 'Miről szól ez az egész? Ez ostobaság!'. Mások még azt is mondták: 'Ez egy vásári komédia!'. Én azt mondom: ez élet-halál kérdés... Ez fundamentális kérdés! És ezért kell küzdenünk, és a jó utat keresnünk. Nem akármilyen utat, hanem az Úr útját.

A bíboros az ünnepi szentmisén mondott homíliájában az Oltáriszentség fontosságáról beszélt, mint ami tükrözi és fenntartja az Egyháznak és az Ő tanításának az egységét. Woelki bíboros szerint, akik az Oltáriszentséget magukhoz vennék, "meg kellene fontolniuk, hogy képesek-e 'igent' és 'ament' mondani" olyan katolikus tanításokra, mint a halottakért felajánlott imádság, a szentek tisztelete, és "az Egyház szentségi felépítése". A bíboros szerint ugyanis "aki az Oltáriszentséget magához veszi, úgy épül be Krisztusba, hogy az Ő testének tagjává válik, és annak a konkrét Egyháznak a tagjává, akit a pápa és a püspökök képviselnek és alkotnak". (Woelki bíboros gondolatai itt hasonlítanak Barsi Balázs OFM atya gondolataihoz, amelyeket ő is a német püspöki kar interkommúnió-tervezetéhez fűzött.)

A szavaival Woelki bíboros felidézte azokat a erősödő nemzetközi kritikákat is, amelyek szerint a német egyház önmagába forduló és önmagát túlzottan nagyra tartó, aki a kiemelkedő pozícióját úgy próbálja megőrizni egy változó társadalmi környezetben, hogy meghajol a szekuláris követelések előtt.

Megismételném, hogy mi itt Németországban nem egy 'boldog szigeten' élünk, nem vagyunk egy nemzeti egyház. Részei vagyunk a nagyszerű Egyetemes Egyháznak, és valamennyi német egyházmegyénk tagja a globális egésznek, ami egyetlen fő, a Szentatya alatt egyesül.

Woelki bíboros a beszédeiben a vitázó felek megbékélését szorgalmazta, hangsúlyozva, hogy az Egyház tagjainak mindig "egymással és egymásért" kell lenniük. A szavaira a hallgatósága tapssal reagált.

Köln érsek bíborosának a városi dóm előtti téren elmondott beszéde videón ide kattintva megtekinthető.


Az előzményekről


A német püspöki konferencia február 22-én 60:13 arányú többségi döntéssel határozott arról, hogy egyedi mérlegelést fenntartva megnyitja a szentáldozás lehetőségét a katolikus hívek protestáns házastársai előtt. Míg a püspöki kar többsége szerint a kérdés pusztán lelkipásztori, amiben így a német püspököknek döntési joga van, hét német püspök (köztük a kölni érsek Rainer Maria Woelki) az ügyben a szentszék beavatkozását kérte, miután az interkommúniót az Egyház tanítását és egységét érintő kérdésnek tartják, amiben így a német püspököknek nincs döntési joga.

Több katolikus sajtóorgánum független értesülése szerint a Hittani Kongregáció a hét tiltakozó püspökkel értett egyet, és a tervezet megvalósítását elutasította. Ugyanezen orgánumok később azt írták, Ferenc pápa elrendelte, hogy az elutasító határozat ne kerüljön a nyilvánosság elé, a vitázó német püspökök egy delegációját pedig a pápa a Vatikánba hívta tárgyalni. A találkozó május 3-án meg is történt, Ferenc pápa távol maradva róla annyit üzent csak a feleknek, hogy a tervezetről hozzanak egyhangú döntést "ha lehetséges".

A püspöki konferencia elnöke, Reinhard Marx bíboros a német katolikus hírügynökségnek május 10-én nyilatkozva elmondta, hogy a konferencia júniusban ismét összeül, hogy megtárgyalja az interkommúnió-tervezetet. A bíboros a nyilatkozatában világossá tette azt is, hogy szerinte Ferenc pápa május 3-ai válaszának legfontosabb üzenete az, hogy a katolikus hívek protestáns házastársainak áldoztatásáról a német püspöki kar maga dönthet, és nem szükséges ebben a kérdésben a teljes világegyházzal egyetértésre jutnia.

Marx bíboros odáig is elmerészkedett a nyilatkozatában, hogy meglebegtette: ha nem születik egységes döntés a német püspöki karban a kérdésről, úgy a tervezett interkommúniót az ezt támogató német püspökök külön-külön bevezetik majd az egyházmegyéikben. Ugyanerről a mainzi püspök, Peter Kohlgraf is hasonlóan nyilatkozott.

Legutóbbi fejleményként Ferenc pápa Marx bíborost május 14-én, Woelki bíborost pedig május 18-án fogadta a Vatikánban, különmegbeszélésen. A megbeszélések tartalmáról és eredményéről semmit sem tudni.


Kapcsolódó cikkeink:
Arinze bíboros: Nem oszthatjuk meg az Oltáriszentséget nem katolikusokkal, mint a sört vagy a tortát
- Cikkeink a német püspöki kar interkommúnió-tervezetéről

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása