Magdeburg püspöke: "A károk, amiket Róma levele okozott, beláthatatlanok."
2018. június 07. írta: Katolikus Válasz

Magdeburg püspöke: "A károk, amiket Róma levele okozott, beláthatatlanok."

A szentszék elutasító levelére reflektálva Gerhard Feige saját lelkiismereti döntésre biztatja a közösen áldozni kívánó vegyes felekezetű házaspárokat.

kna_151113-93-000061_gerhard_feige.jpg"Teljességgel érthetetlen". "Sokak számára óriási csalódás". "A károk, amiket Róma levele okozott, beláthatatlanok".

Ezekkel a kijelentésekkel kommentálta Magdeburg püspöke és a német püspöki konferencia ökumenikus bizottságának elnöke, Gerhard Feige, a Hittani Kongregáció hétfőn nyilvánosságra került levelét, amelyben Ferenc pápát tolmácsolva visszautasították, hogy a német püspökök interkommúnió-tervezete kiadásra kerüljön.

Feige püspök nemcsak támogatója, de az egyik szövegezője is volt a tervezetnek, továbbá egyike azoknak a német püspököknek, akik a pápa meghívására május 3-án tárgyalást folytattak a tervezetről a Vatikánban.

Mint ismeretes, a tervezet "bizonyos körülmények között" megnyitotta volna a lehetőséget katolikus hívek protestáns házastársai számára, hogy katolikus szentmiséken szentáldozáshoz járuljanak. Jóllehet az Egyház hite és jogszabályai alapján is ez tilos, Németországban e házastársak áldoztatását - papi és püspöki segédlettel, alig titkoltan - már számos helyen gyakorolják.

Ha Ferenc pápa megengedte az újraházasodottak áldoztatását, akkor a protestáns házastársakét miért nem? - teszi fel a kérdést Gerhard Feige. A püspök szerint ennek a kettős mércének több oka is van.

Először is, a II. Vatikáni Zsinat óta eltelt 50 év ellenére "egyesek számára még mindig idegenek az ökumenizmus katolikus elvei", köztük "a befogadó egyházi felfogás, valamint a meggyőződés az egyházhoz tartozás fokozatosságáról".

Másodszor, a katolikusok a más keresztény felekezetekhez tartozó egyéneket gyakran a vallási közösségükkel azonosítják, és a felekezetük minden hibájáért őket vádolják. "Ilyen fekete-fehér gondolkodás mellett nem lehetnek egyéni megoldások" - írja a püspök.

Harmadszor, "ha egyszer a szentség vételének feltételeit lazítják [a protestáns házastársak számára], akkor többé nem tudják rákényszeríteni azokat a saját híveikre sem" - írja Feige általános alannyal megfogalmazva, de a kontextusból nyilvánvalóan a római szentszékre utalva.

Végül a püspök szerint az interkommúnió-tervezet szentszéki elutasításának okaként "az is feltételezhető, hogy ebben a belső katolikus konfliktusban nemcsak hit- és gondolatrendszerek ütköztek, hanem határozott érdekek és aljas módszerek is szerepet játszottak".

Feige püspök szerint az elutasításnak a vegyes felekezetű házasságok és családok az áldozatai. Felidézve azt, hogy Ferenc pápa 2015-ben még nyilvánosan arra biztatott egy lutheránus asszonyt, hogy "Beszéljen az Úrral, és aztán tegye meg!", hogy a katolikus férjével együtt szentáldozáshoz járul, Feige püspök az írása legvégén - szándékos áthallással - arra biztatja a közösen áldozni kívánó vegyeshitű párokat:

Bízzatok Isten irgalmában, és kövessétek azt az utat, amit Krisztus mutat nektek!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildschwein 2018.06.08. 17:31:27

Feige = gyáva
nomen est omen

Gratia Copiosa 2018.09.19. 02:05:22

Luther Marton atya is nem katolikus pap volt. A nemet teologusoknak Szent II. Janos Pal papa sem volt jo, sot ezzel egyutt XVI. Benedek sem,. Utobbival meg prefektussaga idejen sem. A Koln-i nyilatkozatot 178 teologus irta ala. Ertheto a protestantizmus hazajaban a nemet teologusok edzettek a csatara. Nagyon sok kivalo teologusuk volt es van.
Egyoldalu az interkommuniot kerelmezok listaja. Kizarolag nemet katolikus puspokok szerepelnek benne. Egyetlen lutheranus puspok, meg nemet sem kerte - nyilvanosan.
Azert ez nem olyan sulyu kerdes, amit egy papai fejbolintassal el lehet intezni, meg ha velhetoen hajlandosag is lenne erre.
Ha Lutheranus Vilagszovetsegnek egyebkent teljesen mindegy lenne ez a kerdes, akkor miert nem egyeztettek a nemetorszagi Peintling-ben 1998-ban Joseph Ratzinger hazaban, amikor a mar elkeszult nyilatkozatot a megigazulasrol ujra targyalt a Hittani Kongregacio prefektusa es... sajnos a lutheranusok reszerol a kompetens targyalo fel nevet elfelejtettem azota. A pontosabb egyetertes ott jott letre. Fontos merfoldko a kozeledesben a Megigazulasrol szolo unnepelyes nyilatkozat, aminek jovore lesz a 20 eves evforduloja. Attol tartok erre hivatkozassal ujabb fordulatot vehet ez az interkomminio ugy, hogy a 65-bol 58 nemet puspok a gyakorlatot legalizalja, hivatkozassal az Amoris laetitia elvalt ujrahazasodottak szamara adott kedvezmenyre. Ha nekik lehet, akkor mindent lehet - pasztoralisan.
süti beállítások módosítása