Ellenállás: a saját papjai tiltakoznak Paderborn érsekénél a protestánsok áldoztatása ellen
2018. július 05. írta: Katolikus Válasz

Ellenállás: a saját papjai tiltakoznak Paderborn érsekénél a protestánsok áldoztatása ellen

catholic_priest_giving_communion_810_500_75_s_c1.jpgA paderborni érsekség papjainak egy csoportja nyilvános közleményben fogalmazott meg kritikát az érsek azon döntésével szemben, hogy a katolikus hívek protestáns házastársai "egyedi esetekben" szentáldozáshoz járulhatnak az érsekség területén. A közlemény az osztrák kath.net katolikus híroldalon teljes terjedelmében olvasható.

Hans-Josef Becker érsek június 27-én, az egyházmegye lelkipásztori találkozóján fogalmazta meg azt az elvárását, hogy az érsekség papjai a német püspöki konferencia múlt szerdán kiadott interkommúnió-dokumentumát (amely a hivatalos retorika szerint nem a konferenciáé) tekintsék irányadónak a protestáns házastársak áldoztatásában.

A protestáns személyek áldoztatásának lehetetlenségéhez ragaszkodó paderborni papok a Communio veritatis csoportnevet használják, közleményükben pedig az érsek döntését "elfogadhatatlannak" nevezték.

A papok a közleményben érveket hoznak az érsek döntésével szemben, és olyan egyházi dokumentumokat is hivatkoznak, amelyek szerintük igazolják, hogy a protestáns házastársak áldoztatásának javaslata ellentétes az Egyház tanításával és fegyelmével.

A közlemény mindenekelőtt a 291. pontot idézi a Katolikus Egyház Katekizmusának Kompendiumából:

A szentáldozásnak feltétele a teljes közösség a katolikus Egyházzal és a kegyelem állapota

A papok hivatkozzák továbbá II. János Pál pápa Ecclesia de Eucharistia enciklikáját is, amely a 46. pontjában a szentáldozás feltételeként kimondja, hogy

a szentségekre vonatkozó egyik vagy másik hitigazság – köztük a szolgálati papság szükségessége e szentségek érvényességéhez – elutasítása a szentséget kérőt alkalmatlanná teszi az érvényes vételére

A papok közleménye ehhez hozzáteszi: "A protestantizmus lényegéhez tartozik, hogy nem osztja a teljes katolikus hitet az Oltáriszentségről."

Utalva Walter Brandmüller bíboros nemrég tett megjegyzéseire az Egyházi Törvényköny 844. kánonjának 4.§-áról, amely "sürgető, súlyos szükséget" ír elő a nemkatolikus keresztények áldoztatásának feltételeként, a papok megjegyzik, hogy "egyetlen megyéspüspök sem nyilváníthatja sürgető, súlyos szükségnek egy vegyesházasság esetét, hogy lehetővé tegye vele az interkommúniót". Ahogy Brandmüller bíboros elmagyarázta, ilyen sürgető, súlyos szükséget "olyan szélsőséges helyzetek, mint a háború, a deportálás, és a természeti katasztrófák" idézhetnek elő.

A papok hangsúlyozzák, hogy 844. kánon 4.§ egyik fontos előírása az is, hogy a nemkatolikus keresztényeknek csak akkor szolgáltatható ki az Oltáriszentség, ha "nem tudnak a saját közösségük szolgálattevőjéhez járulni". Németországban, és különösen ott, ahol számos katolikus-protestáns vegyesházasság születik, protestáns lelkészhez járulni nem jelent különösebb gondot.

Mindezek mellett a paderborni papok arra is rámutatnak, hogy a Katolikus Egyház Katekizmusa szerint az Oltáriszentséget magához vevő személynek mentesnek kell lennie minden súlyos bűntől (ld. KEK 1385). Ezért a papok szerint "egy valódi szükséghelyzetben lévő protestánst először a bűnbánat szentségében kellene részesíteni" - vagyis nem elegendő, amiről a német püspöki konferencia beszél, ti. hogy a protestáns házastársnak elég az Oltáriszentségről a katolikusokéval egyező hitet kell vallania.

Utolsó pontként a papi csoport leszögezi, hogy "az örök üdvösségre tekintettel, meglehetősen kivételes esetekben ugyan, de van lehetőség kiszolgáltatni nemkatolikus keresztényeknek kiszolgáltatni a bűnbánat szentségét, a betegek kenetét, és az Oltáriszentséget." A közlemény szerint ehhez azonban a fent említett feltételeknek teljesülnie kell. "Mindenkinek kötelessége ezeket hűségesen megtartania." (vö. XVI. Benedek pápa, Sacramentum Caritatis apostoli buzdítás, 56)

A papi csoport a közlemény konklúziójában kijelenti: "A Communio veritatis papi kör továbbra is elkötelezett, hogy mindenben hűségesen szolgálja Jézus Krisztust, a katolikus egyház állandó Tanítóhivalával is összhangban, a lelkek üdvösségére."

A Communio veritatis papi csoport 2018. februárjában alakult, Szent II. János Pál pápa védelmébe ajánlva. A tagjai a paderborni érsekség olyan papjai, akik kölcsönös segítségnyújtást és támogatást kínálnak egymásnak, valamint szabad fórumot az eszmecserére az Egyház (különösen a német egyház és a paderborni érsekség) jelenlegi nehéz helyzetében. A Communio veritatist eredetileg 10 pap hozta létre, február óta azonban a paderborni érsekségnek már több papja is csatlakozott a csoporthoz. A csoport jelenleg a briloni Frank Unterhalt atyát tekinti a vezetőjének.

Az Egyházi Törvénykönyv 212. kánon 3.§ szerint a krisztushívőknek

"Tudásuk, szakértelmük és tekintélyük alapján joguk, sőt néha kötelességük, hogy az egyház javát érintő dolgokról véleményt nyilvánítsanak a szent pásztorok előtt, és véleményüket a hit, az erkölcs és a pásztorok iránti tisztelet megtartásával, valamint a közjónak és a személyek méltóságának figyelembevételével, a többi krisztushívőnek tudomására hozzák."

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása