A Rottenburg-Stuttgarti egyházmegyében is áldozhatnak a protestáns házastársak
2018. július 12. írta: Katolikus Válasz

A Rottenburg-Stuttgarti egyházmegyében is áldozhatnak a protestáns házastársak

Németország 27 egyházmegyéjéből a Rottenburg-Stuttgarti a tizedik, ahol a püspök bevezeti az interkommúniót.

bischof_fuerst_2008.jpgA Rottenburg-Stuttgarti egyházmegye püspöke is megvalósítja az egyházmegyéjében a német püspöki konferencia interkommúnió-dokumentumában foglaltakat. Gebhard Fürst püspök (a kezdőképen) így a tizedik a sorban a német megyéspüspökök közül, akik engedélyezik a katolikus hívek protestáns házastársainak áldoztatását a katolikus szentmiséken.

Fürst püspök a döntéséről csütörtökön körlevélben értesítette az egyházmegye lelkipásztorait. "Azt szeretném, hogy az útmutatót a jövőben vegyék figyelembe az egyházmegyénkben." - írta a püspök a négyoldalas levelében. A protestánsok áldoztatása során felmerülő esetleges részletkérdéseket az egyházmegye egyik munkacsoportja fogja megválaszolni majd.

A szentáldozás új szabályozása "magas teológiai színvonalat képvisel" a püspök szerint, ami "határozottan javítani fogja a vegyes felekezetű párok helyzetét". A protestáns házastársak áldoztatása a püspök szerint összhangban van "az egyházunk érvényes jogi kereteivel".

Fürst püspök ugyanakkor sajnálkozik afelett, hogy "mi, püspökök, nem találtunk egységes, azonos irányvonalat képviselő gyakorlatot, ami minden német egyházmegyére érvényes".

A Rottenburg-Stuttgarti egyházmegye a tizedik Németország 27 egyházmegyéjéből, ahol a helyi püspök a katolikus hívek protestáns házastársainak szentáldozását engedélyezi. Az előző kilenc, időrendi sorrendben: Paderborn, Hamburg, Magdeburg, Osnabrück, Erfurt, Bamberg, WürzburgEssen, és Speyer.

Az engedélyezés feltételei a kilencből hét egyházmegyében a német püspöki konferencia június 27-én (pápai jóváhagyással) kiadott interkommúnió-dokumentumát követi. A bambergi érsek a dokumentuméinál szigorúbb, míg a würzburgi püspök jóval lazább feltételekkel vezette be az illetékességi területén az interkommúniót.


(Forrás: katholisch.de)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

quintius 2018.08.14. 08:33:13

Amikor egy protestáns testvérünk odalép az oltár elé és az oltáriszentséget felmutató atyától elhangzik, hogy "Krisztus Teste" (Azaz, hiszed-e, hogy ez a Krisztus valódi teste?), akkor ő erre mit felel?
süti beállítások módosítása