Burke bíboros: Nonszensz, hogy a pápa a Szentírás és az Egyház hagyománya felett áll
2018. augusztus 17. írta: Katolikus Válasz

Burke bíboros: Nonszensz, hogy a pápa a Szentírás és az Egyház hagyománya felett áll

burke_worldover_ewtn_20180817.pngVideókapcsoláson keresztül volt vendége Raymond Burke bíboros, az Apostoli Szignatúra (az Egyház legfelsőbb bíróságának) korábbi prefektusa az EWTN katolikus televízió "World Over" című műsorának, amelyben a fő téma az Egyesült Államok egyházát a napokban ismét megrázó homoszexuális visszaélési botrányok voltak. A botrányról a Facebook oldalunkon írtunk rövid helyzetelemzést, ahol a Burke bíborossal készült beszélgetés felvételét is megosztottuk.

A beszélgetés egyik zárókérdéseként a műsorvezető, Raymond Arroyo, a bíboros véleményét kérdezte Thomas Rosica atya, a szentszéki sajtóhivatal angol nyelvi médiafelelősének nagy visszhangot keltett írásáról, amiben Rosica Ferenc pápa méltatásaként ezt írta: "Ferenc pápa akkor töri meg a katolikus hagyományokat, amikor csak akarja, mert ő 'mentes a rendetlen kötődésektől'. Az Egyházunk valóban új szakaszba lépett: ennek az első jezsuita pápának a megjelenésével nyíltan egyetlen személy uralkodik felette, és nem a Szentírás tekintélye csupán, vagy akár az [Egyház] saját előírásai a hagyományból és a Szentírásból."

Válaszként a médiafelelős fenti kijelentéseire Burke bíboros így nyilatkozott:

Ez nonszensz. Jézus Krisztus a misztikus test, az Egyház feje, Jézus Krisztus pedig a Szentíráson és az Egyház hagyományán keresztül érkezik hozzánk. Szeretjük a Szentírást, és szeretjük az igazságot, ahogy azt az Egyház tanítóhivatala tanítja nekünk, mert szeretjük Jézus Krisztust, és Ő az, aki ilyen módon szól hozzánk. Az Egyház feje csakis olyasvalaki lehet, aki Jézus Krisztus nevében cselekszik, a hagyományhoz hűen. A római pápára mindig is úgy tekintettünk, mint akinek a hatalom teljessége arra adatott, hogy őrizze és hirdesse a hit áthagyományozott igazságát, a szent liturgia szépségét, a helyes egyházfegyelmet - de nem arra, hogy úgy uralkodjon, mint valami önjelölt egyeduralkodó. A pápai hivatal nagy kárára van, ha a szolgálatát így jellemzik, nagy kárára Szent Péter utódjának hivatalára.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása