Phoenix püspöke és Detroit érseke is Viganò állításainak kivizsgálását kéri
2018. augusztus 28. írta: Katolikus Válasz

Phoenix püspöke és Detroit érseke is Viganò állításainak kivizsgálását kéri

Az Egyesült Államokban immár két püspök, egy érsek, és két bíboros is kéri a korábbi amerikai pápai nuncius, Carlo Maria Viganò érsek vallomásában szereplő állítások alapos kivizsgálását.

A vizsgálatot kérők között van az Egyesült Államok püspöki konferenciájának elnöke, Daniel DiNardo bíboros is. Amerikából szintén vizsgálatot kért Joseph Strickland, a texasi Tyler püspöke, Thomas Olmsted, az arizoniai Phoenix püspöke (lásd alul, a képünkön balra), Allen Henry Vigneron, a michigani Detroit érseke (lásd alul, a képünkön jobbra), valamint Raymond Burke bíboros, az Apostoli Szignatúra korábbi prefektusa is.

Az alábbiakban a detroiti érsek és a phoenixi püspök közleményeinek vonatkozó részeit tesszük közzé.

***

usccb.png

Thomas Olmsted, az arizoniai Phoenix püspöke:

39 éve ismerem Carlo Maria Viganò érseket. 1979 augusztusában lettünk vele kollégák a szentszék államtitkárságán, ahol már a belépésem előtt is dolgozott, II. János Pál szolgálatában.

Jóllehet nincs tudomásom azokról az információkról, amelyeket 2018. augusztus 22-én az írásos vallomásában feltárt, és így személyesen nem tudom megítélni azok igazát, mindig is úgy ismertem és tiszteltem őt, mint az igazság, a hit, és a becsületesség emberét. Szent Pál ezt mondja a papokról: "Úgy tekintsenek minket az emberek, mint Krisztus szolgáit és Isten titkainak gondnokait. A gondnokoktól természetesen egyet követelnek meg: hogy hűségesnek bizonyuljanak." (1Kor 4,1-2). Én következetesen ilyennek találtam Viganò érseket.

Ebből az okból kifolyólag azt kérem, hogy Viganò érsek vallomását mindenki vegye komolyan, és hogy minden állítást, amit ő tesz, alaposan vizsgáljanak ki. Sok ártatlan embert súlyosan megsebeztek az olyan klerikusok, mint McCarrick érsek; bárkit, aki fedezte ezeket a szégyenletes cselekedeteket, napvilágra kell hozni.

Forrás: A phoenixi püspökség hivatalos honlapja

 

Allen Henry Vigneron, Detroit érseke:

Viganò érsek, az Egyesült Államok korábbi vatikáni nagykövetének közleménye újabb ijesztő kihívást jelent az Egyház vezetésének megbízhatóságába vetett meggyőződésünkkel szemben, egy a papság szexuális visszaéléseiről és hűtlenségéről szóló, lesújtó hírekkel teli nyáron.

[...]

Az Úr biztosít minket, hogy 'az igazság felszabadít' (Jn 8,32). Nincs semmi félnivalónk attól, hogy egyenesen szembenézzünk a Viganò érsek által tett állításokkal. A detroiti érsekség papjaival és népével együtt csatlakozom az imákhoz az igazság győzelméért és az átláthatóságért - és az imákhoz azért, hogy mindez gyorsan jöjjön el. Az érsek állításai akár megerősítést nyernek, akár megalapozatlannak bizonyulnak, az igazság, amire fény derül, meg fogja mutatni nekünk a biztos utat a megtisztuláshoz és az Egyház reformjához.

Forrás: A detroiti érsekség hivatalos honlapja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása