Register: Benedek pápa megerősítette, hogy szankciókat szabott ki McCarrickre
2018. augusztus 28. írta: Katolikus Válasz

Register: Benedek pápa megerősítette, hogy szankciókat szabott ki McCarrickre

shutterstock_111491426_810_500_75_s_c1.jpgKét nappal ezelőtt a LifeSiteNews tudósítása alapján számoltunk be az Egyesült Államok korábbi pápai nunciusának vallomásáról, amelyben Carlo Maria Viganò érsek arról tanúskodott, hogy Ferenc pápa is azok közé tartozott, akik személyesen fedezték az egykori amerikai bíboros Theodore McCarrick papokkal és papnövendékekkel szemben elkövetett homoszexuális molesztálásait.

Viganò érsek többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy XVI. Benedek pápa már a kétezres évek végén (nem nyilvánosan) szabott ki büntető szankciókat McCarrickre a visszaélései miatt: Benedek McCarricket a lakhelyéül szolgáló papi szeminárium elhagyására kötelezte, eltiltotta a nyilvános misézéstől, gyűlésektől, előadásoktól, az utazásoktól, és életreszólóan imára és vezeklésre kötelezte. Az érsek szerint ezek tényleges végrehajtását McCarrick és utódja, Donald Wuerl, Washington D.C. érseke, szembehelyezkedve Benedek pápával, lényegében elszabotálták.

Viganò érsek szerint Ferenc pápa, bár tudott McCarrick homoszexuális visszaéléseiről és a rá kiszabott szanckiókról, McCarricket nemcsak rehabilitálta (hasonlóan egy másik, szintén botrányt kavart ügyhöz), de egyenesen a bizalmas tanácsadójává emelte, majd ugyanazokat a büntetéseket (már nyilvánosan) akkor szabta ki rá (ismét), amikor McCarrick visszaéléseiről idén már a nyilvánosság is értesült.

Ferenc pápa egyelőre nem volt hajlandó reagálni Viganò érsek vallomására azon túl, hogy mindenkit annak alapos elolvasására és önálló megítélésére biztatott. Eközben Wuerl bíboros tagadta, hogy akár McCarrick korábbi visszaéléseiről, akár az ellene kiszabott pápai szankciókról tudott volna. A Benedek pápa által kiszabott szankciók létezését egyes médiumok is megkérdőjelezték, felhívva a figyelmet rá, hogy McCarrick az állítólagos tiltások ellenére is aktív papi életet élt.

A vallomásában Viganò érsek azonban a pápai szankciók McCarrickkel való közlésének módjáról is beszámolt. Ennek egy részéről egy előző cikkünkben már beszámoltunk, hírt adva arról, hogy Viganò érsek állításának igazát egy a vallomásban név szerint hivatkozott, a nunciatúra második főemberének tisztét betöltő egykori hivatalnok, Jean-François Lantheaume is megerősítette.

Viganò érsek a vallomásában a szankciók közléséről további részleteket is felidézett:

Benedek pápa ugyanazon rendelkezéseit a Püspöki Kongregáció új prefektusa, Marc Ouellet is kommunikálta felém 2011. novemberében, egy a Washingtonba érkezésem előtti beszélgetésen, továbbá azok szerepeltek ugyanannak a Kongregációnak az új nunciusnak [vagyis Viganònak - KV szerk.] szóló instrukcióiban is.

Én elismételtem ezeket McCarrick bíborosnak az első találkozásunk során a nunciatúrán. A bíboros, alig érthető mormogással, elismerte, hogy talán hibát követett el azzal, hogy egy ágyban aludt egyes papnövendékekkel a tengerparti nyaralójában, de úgy mondta el ezeket, mintha nem lenne semmi jelentőségük.

Ahogy a LifeSiteNews egy mai cikkében külön felhívta rá a figyelmet, a Viganò érsek vallomását velük együtt elsőnek közlő National Catholic Register már a fő cikkében beszámolt arról, hogy még Viganò érsek vallomásának nyilvánosságra hozatala előtt egy meg nem nevezett közvetítőn keresztül felvették a kapcsolatot Benedek pápával, érdeklődve nála, hogy igaz-e az, hogy McCarrick bíborossal szemben annakidején pápai szankciókat szabott ki.

A Register állítása szerint Benedek pápa megerősítette, hogy tudott a McCarrickkel szembeni vádakról, és azokra válaszul utasította is az akkori szentszéki államtitkárt, Tarcisio Bertone bíborost, hogy szabjon ki szankciókat a McCarrickkel szemben. Arra azonban, hogy pontosan milyen büntetési tételeket is szabott ki McCarrickkel szemben, Benedek pápa már nem emlékezett.

Az egykori államtitkár Bertone bíborost egyébként Viganò érsek a vallomásában szintén súlyos vádakkal illette. Szerinte ugyanis Bertone-nek köszönhető, hogy Benedek pápa évekig nem értesült McCarrick visszaéléseiről, mivel az államtitkár kényesen szűrte és manipulálta a pápához eljutó információkat. Viganò érsek szerint emellett Bertone bíboros kifejezett igyekezett közismerten homoszexuális klerikusokat emelni vezető egyházi pozíciókba.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gratia Copiosa 2018.08.28. 11:49:49

Benedek pápa 400 papot is laicizalt. Gyakorlatilag szabotaltak mindenben pl. a latin használata és tanítása a szeminariumokban. Arrol a templomrol a nyugati civilizáció van ahol száműzik a latint, nincs jó véleményem, ha szociálisan a dupla szaltot is megcsinálják, akkor sem. De undorítónak tartom a katolikus nyugati és nem nyugati sajtot ahogy bulvarizalodik és marxista kommunista szabadkőműves globalista viselk dest vesz fel. Ez nem igazság keresés, mert az igazságot a katolikus sajtonak máshol kell keresnie. Nem azonnal átvenni amit éppen ki tudja ki fia borja ki által lefizetett író bedobott az arenaba. Már bocsánat ezek a dolgok, amiket olvasunk a legfontosabb ügyek? Miközben a Kongói Katolikus Püspöki kar 2015- ben a Catholoc Heraldban közölt nyilatkozatat sehol nem hozzák le? 20 év alatt civil mohamedannal 6 millió embert mészároltak le ugyanúgy ahogy az ISIS Irakban és Szíriában. Plusz várandós keresztény nőket beleztek ki. A soha nem látott kegyetlenség nem igaz, mert amikor nem volt ISIS ezen a néven meg kegyetlenebbek voltak a civil mohamedanok a keresztényekkel szemben és mai napon is azok. A kontraszt aznuldizott keresztények szenvedése és a nyugati katolikusok undorító hitrhagxasuk az abirtusokok miatt égbekiáltó. Ezek a vadak főpapok ellen arra is szolgálnak, hogy a katolikus fogamzásgátlós és abortuszos valasos a kommunistáknal nem különb farizeus katolikus férfiakat és nőket igazolja a ti bűneitek semmi a főpapok bűneihez képest. Nyugodtan ne menjetek szentmisére ne gyonjatok , minek. Így a szentmisén azok az idősek ülnek, akiket nagy buneik már elhagyták őket. Bár ezek a fillérek amiket a perselybe dobnak tartják el az egyházat. Összesen 300 ezren gyonnak egy évben, a többi msgyarnak annyi. De ennyit bír el a nagyjából három ezer pap. Szentmise előtt negyedórát. Kapisztrán kell ide, nem szociologus pszichologus.

czerka 2018.08.29. 02:09:49

@Gratia Copiosa: "Bár ezek a fillérek amiket a perselybe dobnak tartják el az egyházat."

A katolikus egyház kap egy csomó állami támogatást, többet, mint bármely más egyház.

"Összesen 300 ezren gyonnak egy évben, a többi msgyarnak annyi."
A magyarok nagy része nem katolikus. De láthatólag a papíron katolikusok nagy része se gyakorló katolikus.

Gratia Copiosa 2018.08.30. 17:11:33

.@kritizator: elnezest torott bokaval tekefonrol irogatok most. A telefon atirja a szavakat es csak utolag veszem eszre.

Gratia Copiosa 2018.08.30. 17:19:39

@czerka: A legtobb magyar varosban , faluban amit meg lehet nezni es ahol van is valami szep kivulrol ex belulrol az a katolikus templom. Az allami tamogatas osei k ezer eves oroksegenek gondozasara megy el. Azt meg senki sem szamolta ossze hany uj templomot epitett es hany regi templomot hoztak rendbe a katolikus hivok, nem beszelve az iskolakrol ovodakrol karitativ intezmenyekrol. Baromira tud fajni az allami tamogatas tenye egyeseknek, akiknek talan a szulei, nagyszulei sepertek le a padlasokat es raktak teherautora a papokat es szerzeteseket es foglaltak el a kitelepitettek hazait lakasait.

valerianna 2018.09.02. 18:54:13

@Gratia Copiosa: majd a pokolban válaszokat kapsz...

valerianna 2018.09.02. 18:55:08

@czerka: majd a pokolban elszámolást kapsz.

Gratia Copiosa 2018.09.04. 14:32:56

@valerianna: <Jópofa! Maga ezek szerint már ott van, ha ilyen jól tudja! ....De mi baja van tulajdonkeppen?
süti beállítások módosítása