Tulsa és Springfield püspökei is Viganò állításainak kivizsgálása mellett
2018. augusztus 29. írta: Katolikus Válasz

Tulsa és Springfield püspökei is Viganò állításainak kivizsgálása mellett

Az Egyesült Államokban immár öt püspök, egy érsek, és két bíboros is kéri a korábbi amerikai pápai nuncius, Carlo Maria Viganò érsek vallomásában szereplő állítások alapos kivizsgálását.

A vizsgálatot kérők között van az Egyesült Államok püspöki konferenciájának elnöke, Daniel DiNardo bíboros is. Amerikából szintén vizsgálatot kért
- Joseph Strickland, a texasi Tyler püspöke,
- Thomas Olmsted, az arizoniai Phoenix püspöke,
- Robert Morlino, a wisconsini Madison püspöke,
- David Konderla, Tulsa és Kelet-Oklahoma püspöke (lásd alul, a képen balra),
- Thomas Paprocki, az illinois-i Springfield püspöke (lásd alul, a képen jobbra),
- Allen Henry Vigneron, a michigani Detroit érseke,
valamint Raymond Burke bíboros, az Apostoli Szignatúra korábbi prefektusa is.

Az alábbiakban David Konderla és Thomas Paprocki közleményeit tesszük közzé.

***

tulsa_springfield.pngDavid Konderla, Tulsa és Kelet-Oklahoma püspöke:

Áldottnak érzem magam, amiért Viganò érsek volt az, aki felhívott, hogy tudassa velem, hogy kineveztek Tulsa negyedik püspökének. Az általa részletezett állítások jó alkalmat adnak arra, hogy megkezdődjenek azok a vizsgálatok, amelyeknek meg kell történniük, hogy helyreállíthassuk az egyházi vezetés szentségét és felelősségre vonhatóságát.

Itt az ideje megkettőznünk az imádságainkat az Egyházért, és ezeknek a bűntetteknek az áldozataiért.

Szent Mihály főangyal, védelmezz minket a küzdelemben!

Forrás: A tulsa és kelet-oklahomai püspökség hivatalos honlapja

 

Thomas Paprocki, az illinois-i Springfield püspöke:

Az Egyesült Államok korábbi apostoli nunciusa, Carlo Maria Viganò érsek, több tényt és körülményt is feltárt, amelyek mélyen aggasztóak, mivel az Egyház legfelsőbb szintjeinek ismereteire, tetteire, és tétlenségére vonatkoznak. Viganò érsek közzétette az írásos vallomását, amelyben kijelenti, hogy Ferenc pápának "őszintén ki kell jelentenie, mikor szerzett tudomást először azokról a bűntényekről, amelyeket a papnövendékekkel és papokkal szemben a tekintélyével visszaélő McCarrick követett el. Akárhogyis, a pápa tőlem 2013. június 23-án szerzett tudomást ezekről, és mégis tovább fedezte őt."

Amikor megkérdezték őt erről az Írországból augusztus 26-án visszafelé tartó repülőútja során, Ferenc pápa azt mondta: "Olvassák el alaposan a nyilatkozatot, és hozzák meg a maguk ítéletét. Egyetlen szót sem fogok erről mondani." Őszintén, de minden tisztelettel szólva, ez a válasz nem megfelelő. A korábbi nuncius közleménye tartalmának és implikációinak súlyából adódóan fontos lenne, hogy ennek a helyzetnek minden ténye teljességében feltárásra, megvizsgálásra, és alapos megfontolásra kerüljön. Ennek érdekében Ferenc pápának, a vatikáni hivatalnokoknak, és a jelenlegi apostoli nunciusnak nyilvánossá kellene tennie a vonatkozó dokumentumokat, amelyek megmutatják, ki mikor és mit tudott McCarrick (korábban bíboros) érsekről, és biztosítaniuk kellene azt az elszámoltathatóságot, amit a Szentatya megígért.

E tekintetben teljes mértékben egyetértek Daniel DiNardo bíboros, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának közleményével, aki tegnap azt írta: "megerősítem a felhívásomat egy azonnali és alapos vizsgálatra arról, hogyan lehetett az, hogy egy püspöktestvérünk súlyos erkölcsi vétkeit ilyen sokáig tolerálták, és hogy igazolhatóan semmilyen akadályt nem gördítettek az előmenetele elé. Carlo Maria Viganò érsek levele különösen fókuszba helyezi és sürgetővé teszi ezt a vizsgálatot. A benne feltett kérdések olyan válaszokat érdemelnek, amelyek meggyőzőek és bizonyítékokon alapulnak."

Forrás: A springfieldi püspökség hivatalos honlapja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása