Prefektus bíboros: Nők vizsgálhatnák a szeminaristák alkalmasságát a papi hivatásra
2018. szeptember 19. írta: Katolikus Válasz

Prefektus bíboros: Nők vizsgálhatnák a szeminaristák alkalmasságát a papi hivatásra

Marc Ouellet bíboros szerint ez segítene visszaszorítani a papok által elkövetett szexuális visszaéléseket.

42058411_1936974286363684_8648989112419745792_n.jpgNagyobb szerepet kellene kapnia a nőknek a papok képzésében - nyilatkozta Marc Ouellet bíboros, a Püspöki Kongregáció prefektusa az AFP hírügynökségnek az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának nagygyűlésén, a lengyelországi Poznanban.

A prefektus bíboros szerint egyre növekvő mértékben kellene szerepet kapniuk nőknek a papjelöltek alkalmassági vizsgálataiban. A bíboros szerint ez ugyanis segítene visszaszorítani az Egyházban a szexuális visszaéléseket. (Hogy miért és hogyan, azt vagy a prefektus nem fejtette ki, vagy a nyilatkozatáról tudósító katholisch.de és Catholic News Agency nem számolnak be róla.)

A bíboros emellett azt is elmondta, hogy szerinte jelenleg "lázadás" folyik Ferenc pápa ellen az Egyházban. A bíboros igazságtalannak nevezte a pápát ért vádakat, amelyeket elsősorban a korábbi pápai nuncius Carlo Maria Viganò érsek fogalmazott meg a nemrég nyilvánosságra hozott vallomásában.

A prefektus szavainak külön érdekességet ad, hogy az általa vezetett Kongregáció kezelésében van az a személyi akta az amerikai Theodore McCarrick érsekről, amely az egykori bíboros sok éve ismert homoszexuális visszaéléseit és a Benedek pápa által vele szemben kiszabott nemnyilvános egyházi szankciók létét igazolhatná (vagy cáfolhatná). Viganò érsek a vallomásában hivatkozik erre az aktára, mint olyanra, ami a terhelő állításait világosan igazolni tudja.

A kanadai származású Ouellet bíboros, aki korábban nyolc évig Quebec érsekeként szolgált, a Püspöki Kongregációnak 2010 óta prefektusa. E Kongregáció feladatai közé tartozik többek között a papi személyek ajánlása  is a megüresedett püspöki pozíciókba.


(Forrás: katholisch.de, CNA)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása