Ismét a hűségéről biztosította a kínai katolikus egyház a kormányzó Kommunista Pártot
2018. szeptember 26. írta: Katolikus Válasz

Ismét a hűségéről biztosította a kínai katolikus egyház a kormányzó Kommunista Pártot

ap16365299203870.jpgEgy nappal a szentszék és a Kínai Népköztársaság közötti megállapodás megkötése után, vasárnap, nyilatkozatot tett közzé a közös honlapján a kínai Hazafias Katolikus Szövetség, és a (szentszék által eddig nem elismert, állami fennhatóságú) kínai katolikus püspöki konferencia.

A nyilatkozatban mindkét szervezet üdvözölte és az "őszinte támogatásáról" biztosította a Vatikánnal megkötött egyezményt, egyúttal pedig megerősítette a hűségét a kormányzó Kínai Kommunista Párt iránt.

A nyilatkozat szerint a kínai katolikus egyház "mély szeretetet érez a hazája iránt", és a kormányzó párt vezetésével a kínai nép "nagy megújulásán" munkálkodik.

Kitartunk amellett, hogy egy szocialista társadalomhoz illő úton haladunk, a Kínai Kommunista Párt vezetése alatt.

- írja a közlemény.

A nyilatkozat azt is leszögezi, hogy a kínai (állami fennhatóságú) katolikus egyház "ugyanahhoz a hithez tartozik", mint a világ bármely más nemzetének katolikus egyháza. Velük kapcsolatban azt írják:

Szándékunkban áll baráti eszmecserét folytatni és növelni a megértést [velük] a függetlenségre, a kölcsönös tiszteletre, az egyenlőségre, és a jó viszonyra alapozva.

XVI. Benedek pápa kínai-vatikáni kapcsolatokért felelős egykori tanácsadója, Joseph Zen bíboros (aki azonnal élesen bírálta a kínai-vatikáni egyezmény megkötését, valamint kifogásolta a tartalmának titkosságát), 2017-ben azt nyilatkozta a kínai püspöki konferenciáról:

[N]em létezik püspöki konferencia! Csak névleg van ilyen. Nincsenek valódi megbeszéléseik, találkozóik. Akkor gyűlnek össze, amikor a kormány összehívja őket. A kormány utasítja őket. Ők pedig engedelmeskednek. Az egész hamis.


(Források: Reuters, South China Morning Post; Kép: Associated Press/Yao Dawei)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapsihapsi 2018.09.28. 23:01:21

Aggodalomra semmi ok; ha Jézus lenne a pápa, ugyanezt az irányvonalat követné.
szemlelek.blog.hu/2018/09/26/egy_kerdes_ferenc_papa_kritikusaihoz

Krisztizsófi 2018.10.08. 11:15:41

Elnézést, a kínai kat. egyház pontosan úgy viselkedik, mint a magyar viselkedett Lékaitól kezdve. A püspökkari konferenciák lefolytatását előre el kellett játszani Miklós Imre államtitkár előtt. Ki emlékszik még rá? Az 50+ egyházi vezetők biztosan! Minden püspök jelentésre volt kötelezett. Minden fontosabb papi személy ugyancsak. Ha nem tette, elhelyezték egy távoli plébániára, s akkor még egész jól járt. Rosszabb esetben szekularizálták. A hazai katolikus egyház helyzete azért oly nehéz ma is, mert nem volt lusztráció. Akik ma vezetői helyen vannak, a 80-as években be voltak szervezve valamilyen szinten -- kivétel nélkül (ami nem jelenti, hogy rosszindulattal viselkedtek, de megtörték őket...). A lusztráció teljes elvetése okozza a mai hazai egyházi válságot, a hivatások elmaradását. Szemben mondjuk a szlovák vagy a lengyel helyzettel. Az Ostpolitik maradandó példája a magyar egyház, amely 45 előtt (s utána is sokáig) mély hittől izzott. Ma szinte halott, talán csak tetszhalott. A bíborosa is hátat fordított az ősi székhelynek, Esztergomnak (az érseki palota csendesen pusztul), s inkább párt- és egyházpolitizál erre-arra, mintsem főpásztorként viselkedik a lelkek érdekében -- A végső idők a kereszténység egész helyzetére vonatkozó. Az egyházi árulások ugyancsak. Nem erről szól az evangélium? Krisztus tanítványai mind elmenekülnek, kettő közülük áruló, az egyik rémisztően az, a másik megtérően az (Péter), a harmadik a legszeretettebb akár ruha nélkül is, de menekülőre fogta (János). A kat. egyház áruló-hagyománya sajnos máig él, lásd Mindszenty elárulását, illetve a kínai egyezményt. Kétségbe kell esni? Nem! Krisztus velünk van, minden árulás, téboly, korrupció ellenére, mindemellett -- mindemiatt!
süti beállítások módosítása