Átadja a helyét a kommunista püspököknek a kínai földalatti egyház két püspöke
2018. december 16. írta: Katolikus Válasz

Átadja a helyét a kommunista püspököknek a kínai földalatti egyház két püspöke

gettyimages-72054208.jpgAhogy januárban írtuk, a kínai kommunista állampárt és a szentszék közös erővel helyezték nyomás alá a kínai földalatti egyház két Rómához hű püspökét. A szentszék 2017 októberében levélben, decemberében pedig már egy diplomáciai küldöttséggel kérte nyugdíjba vonulásra Shantou püspökét, Peter Zhuangot. Ugyanígy Joseph Guo Xijint, Mindong püspökét arra szólították fel, hogy segédpüspökként szolgálja tovább az egyházmegyét. A két törvényes püspök helyére két törvénytelenül felszentelt kommunista püspököt, Joseph Huang Bingzhang-ot és Vincent Zhan Silu-t kívánták helyezni.

A két kommunista püspök idén szeptemberig kiközösítés alatt állt. A szentszék és a kínai kormány között szeptember 22-én kötött egyezmény keretében azonban az ő és hat további állampárti püspök kiközösítését Ferenc pápa feloldotta.

A szentszéki-kínai egyezmény szövege továbbra sem került még nyilvánosságra. A róla szóló tudósítások ugyanígy nem tették világossá, hogy a visszafogadott kommunista püspököknek mi is lesz az Egyházon belül a jogállása. Csak sejteni lehetett azt, hogy Ferenc pápa püspöki rangban hagyja és a kínai egyház élére helyezi őket, például abból, hogy a Szentatya az októberi rendes püspöki szinódusra egy korábban kiközösített kínai püspököt hívott meg, hogy a kínai egyházat képviselje.

A Külföldi Missziók Pápai Intézetének híroldala, az AsiaNews december 13-án közölte a hírt, hogy a szentszék és a kínai állam között megkötött egyezmény nyomán a két földalatti püspök, Peter Zhuang és Joseph Guo Xijin, feladják az ellenállást, és átadják a helyüket a két visszafogadott kommunista püspök számára.

A két püspök a beleegyezését írásba is adta egy a pekingi Diaoyutai Állami Vendégházban rendezett találkozón, amelyen a szentszéket Claudio Maria Celli érsek, a Társadalmi Kommunikáció Pápai Tanácsának korábbi elnöke képviselte. Celli érsek a Vatikán és Kína közötti tárgyalások közvetítője 2014 óta, amikoris a két állam ismét felvette egymással a diplomáciai kapcsolatot. A találkozón az érsek jelentette be azt a szentszéki határozatot is, hogy a két földalatti püspök helyét Joseph Huang Bingzhang és Vincent Zhan Silu veszi át.

Az AsiaNews szerint Celli érsek Guo püspököt egy levéllel bírta rá a tisztsége átadására. A levélben a szentszék államtitkára, Pietro Parolin bíboros, valamint Fernando Filoni bíboros, a Népek Evangelizálása Kongregáció prefektusa szólította fel Guo püspököt, hogy mondjon le Zhan püspök javára.

Az AsiaNews a mindongi egyházmegye papjainak beszámolójára hivatkozva írta meg azt is, hogy Celli érsek arról tájékoztatta Guo püspököt, hogy maga Ferenc pápa kéri őt az engedelmességnek erre a gesztusára, "és áldozatvállalásra a kínai egyház általános helyzetéért".

Az AsiaNews riportja ugyanakkor leszögezte, hogy minden eddigi esetben, amikor a szentszék a kínai Hazafias Szövetség valamely püspökét törvényesítette, ezt kizárólag úgy tette, hogy az illető egy földalatti püspök fennhatósága alatt segédpüspökként működhetett. Ennek fordítottja most először történik meg.

Guo püspököt korábban többször is bebörtönözték a kínai hatóságok, amiért nem volt hajlandó átengedni a szolgálatát a kommunista Vincent Zhan Silunak. Idén márciusban a hatóságok ismét elfogták, majd újra kiengedték, de eltiltották őt a misézéstől.


Zen bíboros is visszavonul?


A kínai-vatikáni egyezmény eddigi leghangosabb kritikusa, Joseph Zen bíboros, aki XVI. Benedek pápa kínai-vatikáni kapcsolatokért felelős egykori tanácsadója volt, novemberben azt nyilatkozta a francia La Croix lapnak, hogy befejezi a küzdelmét a szentszék új kínapolitikájával szemben, és visszavonul, amennyiben Ferenc pápa törvényesíti a visszafogadott (és még aktív korú) állampárti püspököket:

Nem harcolhatok a pápával. Ha legitimálja a hat püspököt [akik a kínai Hazafias Szövetség tagjai], visszavonulok egy kolostorba, imádságos életre. Többé nem nyilatkozom az újságíróknak. Csendben maradok.

Zen bíboros közvetlenül azután nyilatkozott így, hogy egy hétoldalas levelet adott át személyesen Ferenc pápának, amiben kifejtette az álláspontját a kínai-vatikáni megállapodásról, és a Rómához hű "földalatti" egyház jövőjéről. Zen bíboros személyesen utazott Rómába azért, hogy a levelét Ferenc pápának átadja, mert mint mondta, nem bízik a pápát körülvevő "barátokban" és hivatalnokokban.


(Forrás: Catholic Herald, AsiaNews)


Kapcsolódó cikkeink:
- Cikklistánk a kínai-vatikáni megállapodásról és eddigi hatásairól

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaba_carmarthen 2018.12.18. 00:43:17

„Kedves Imatársak és hívők!

Azt az utasítást kaptam, hogy ezt a közleményt megosszam veletek. Az az érzésem, hogy nagyon fontos.

Elérkezett az idő, hogy az emberek felismerjék, ami az Egyházon belül történik.

A Keresztes Imahadjárat minden tagjának és minden Római Katolikus hívőnek az egész világon

Nagyon fontos, hogy az Igazság Könyvének üzeneteit ott ahol csak tudjátok, ismertessétek meg a papokkal.
Közvetlenül egy nagy szakadás előtt állunk, mely a Katolikus Egyházon belül fog bekövetkezni.

Azok az emberek fogják megszentségteleníteni Jézus nevét, akik a Tanításait meghamisították és azzal próbálkoznak, hogy a hamis tant a többi Keresztény hívőre is rákényszerítsék. Azokért, akik megpróbálják Isten Tízparancsolatát megváltoztatni, kiegészíteni, vagy új értelmezést adni neki, és azokért, akik arra vezetik a lelkeket, hogy elfogadják a bűnt, imádkozni kell.

Kérlek, imádkozzátok a Keresztes Imahadjárat imáit, amilyen gyakran csak tudjátok, melyek nagy Ajándékokat ígérnek az Égből.
Próbáljátok megszokni az Élő Isten Pecsétjének Skapuláréját naponta viselni.

A papoknak szükségük van az imáitokra: KI. 23; KI. 38; KI 53; KI. 70…

Idézet Jézus üzenetéből: „Egyházam gerincét Felszentelt szolgáim alkotják.

Ebben az időben ők az első sorban vannak, hogy szembenézzenek a Sátán támadásának egy borzalmas rohamával.

Segítsetek Nekem, hogy vezetni tudjam őket az ösvényen, megmentvén maradék Egyházamat, mivel az a szakadás felé halad, melyet rövidesen a Hamis Próféta fog előidézni.

Gyűljetek össze és imádkozzatok Szent Szolgáim egyesítéséért, akikre szükség van, hogy erőben tartsák Egyházamat az elkövetkezendő napokban.” (2012. jul. 30)

masodikeljovetel.hu/kozlemeny
süti beállítások módosítása